Hajka za pamćenje

Napisao/la  Utorak, 23 Veljača 2016 19:16

Kada se lisica ili kuna strpaju u nečiji kokošinjac i pri tomu naprave havariju ili ne daj Bože vuk zađe u nečije stado, odmah nas lovce i naše puške pridaju đavlu mrmljajući kako ništa ne poduzimamo

Evo, jučer nakon odlične hajke na štetočine naći će se opet neki koji će napraviti isto uz obrazloženje kako jadnu živinu treba ostaviti na miru. Neka im Bog oprosti na tomu. Držeći se one narodne izreke „nije se rodio tko bi nam ugodio“, nama lovcima ništa ne preostaje nego da se držimo svoga posla, u skladu sa Zakonom o lovstvu, štujući načela lovačke etike.

U nedjelju, 20. veljače u Roškom Polju, u zajedničkoj organizaciji LU «Zavelim» i LU »Vran» Tomislavgrad organizirana je hajka na štetočine. Vrijeme nas je vrlo dobro poslužilo. Ranom zorom lovci LU »Vran» započeli su sa «češljanjem Midene» u pravcu Roška Polja dok su im u susret iz Roškog Polja krenuli lovci LU »Zavelim» sa svojim gostima iz lovačkih udruga: Vira, Posušja, Gruda, Čitluka, Ljubuškog i Imotskog i tako smo, prema dogovoru, povezali teren - lovište na kojem je valjalo odraditi hajku.

Lisica, kuna, vuk i divlja mačka bili su «predmet» ranije dogovorene i dobro isplanirane hajke. Nešto malo više od dvjesto pedeset lovaca uhvatilo se u borbu s predatorima kojih u našim lovištima nije mali broj što se moglo vidjeti i po samom završetku hajke. Odstrijeljeno je šesnaest lisica i jedna kuna, a uz malo više pažnje i sreće taj broj mogao je biti i nešto veći. U svakom slučaju ova hajka ostat će za pamćenje znajući koliko sitne divljači poput zeca, pernate divljači pa čak i domaće peradi strada od lisice i kune. O opakoj bjesnoći da i ne govorimo. Vukova danas ne bješe, kao da su znali za ovu lovačku akciju. Od šesnaest odstrijeljenih lisica dvanaest ih je dopremljeno u lovačku bazu u Rogove, a među njima se našla i jedna kuna bjelica. Četiri odstrijeljene lisice na Mideni lovci LU »Vran» zbog daljine puta do samih Rogova nisu ni donijeli na zborno mjesto. Prezadovoljnipolučenim rezultatom hajke u Rogovima uživali smo u lovačkom gulašu, a i ovaj put u ulozi kuhara bio je naš omiljeni Štef - Longić. Sa svojim pomoćnicima taj je posao odradio kako samo on zna i umije. Pored dva kazna gulaša našli su se tu i pečeni odojci i meso za roštilj. Dobre kapljice za one koji u Korizmi ne poste bilo je na pretek. Pjesme i gange kao na kakvom festivalu. U veselom lovačkom ozračju upriličeno je natjecanje u gađanju glinenih golubova i u potezanju konopca. Nakon ručka uslijedilo je lovačko natjecanje. U gađanju glinenih golubova, u jakoj konkurenciji, pobijedio je Josip Bošnjak iz ljubuške LU «Kravica», a u potezanju konopca Posušaci u finalu pobijediše naše Mrkiće i tako osvojiše titulu najboljih u ovoj disciplini. Bi lijepo, da ljepše nije moglo biti.

Mogu to posvjedočiti i trojica Nijemaca, kolega od mojeg rodijaka Branimira koji dođoše za ovu feštu iz Münchena u Roško Polje. Zajednički lovački «projekt» uspješno je ostvaren. Dobro lovačko raspoloženje potrajalo je do samoga mraka, a nakon sredačnih pozdrava i upućenih dobrih želja, lovci se uputiše svojim kućama. I na kraju samo da se zna, lisica ima još i neka ih, jer treba netko tamaniti i neugodne i štetne glodavce kao što su miševi i voluharice.

Dobra kob!

Piše: Ante Đikić/tomislavcity.com