BRILJANTAN PROTEST PROTIV ŽILET-ŽICE 'Zecu, fazanu i patki izradili smo vjerne kopije putovnica i poveli ih do graničnog prijelaza...'

Napisao/la  Nedjelja, 21 Veljača 2016 00:33

Postavljanjem žilet-žica životinje dobivaju 'nacionalnost' s obzirom na to da se mogu kretati samo unutar granica nacionalnih država. Tako odjednom postaju 'hrvatske srne' ili 'mađarski zečevi'

Akademski kipar Ivan Mesek i njujorški umjetnik Zefrey Throwell upravo su dovršili projekt koji su nazvali "Woodland Concertina". Tema rada je postavljanje žilet-žica na granice država unutar Europske unije, kao odgovor pojedinih zemalja na imigrantsku krizu.

Mesek, kojeg poznajemo i kao, svojedobno, dogradonačelnika Varaždina u mandatu Ivana Čehoka, te po umjetničkom radu u doba nedavnih izbora, kada je na Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, koje gleda na srednišnjice vodećih stranaka u zemlji, postavio veliki portet političara koji je bio kombinacija Franje Josipa, Tita, Pavelića i Tuđmana.

Throwellovi su radovi, također, vrlo direktni, primjerice, umjetnički epitaf njegovu ocu koji je umro od overdosea bio je sačinjen od kristalnog meta i očeva pepela.

Umjetnici uz novi, zajednički rad navode: "Uz sve humanitarne implikacije i potkopavanje osnovnih načela samog postojanja EU, pojavio se i problem ograničavanja kretanja životinja, koje su do tada prirodno migrirale bez obzira na granice. Odjednom, postavljanjem žičane ograde, mnogim vrstama je takvo kretanje onemogućeno, a mnogo je primjera bilo i uginuća životinja na žici. Odjednom životinje dobivaju 'nacionalnost', budući se mogu kretati samo unutar granica nacionalnih država. Tako odjednom postaju 'hrvatske srne' ili 'mađarski zečevi'".

Ponukani takvim razmišljanjem, nadodaju, razradili su projekt unutar kojeg su pokušali za nekoliko životinja (zec, patka, fazan) izraditi nacionalne putovnice "kako bi i životinje mogle prijeći na drugu stranu granice, kako su to prije nesmetano mogle".

Došli su, potom, u policijsku upravu s tim životinjama i raspitali se postoji li mogućnost izrade putovnica za njih. "Ljubazni djelatnici objasnili su nam da takva mogućnost ne postoji, pa smo pobjegli u sivu zonu zakona: životinjama smo izradili vjerne kopije putovnica, sa svim potrebnim informacijama o istima. Sa životinjama i putovnicama došli smo do graničnog prijelaza i službeniku smo dali dokumente. Isti je napomenuo da isprave nisu dobre, pomalo začuđen, ali i u nelagodi, shvaćajući poantu akcije. I ovdje smo ljubazno ispraćeni natrag".

Životinje su, nakon toga, pustili na slobodu, daleko od žilet-žice, "u nadi da im ona neće biti poslijednje konačište", kako su naveli.

Izvor: www.jutarnji.hr , Autor: Patricia Kiš