Proizvodi od HS Produkta

Napisao/la  Srijeda, 22 Siječanj 2014 00:05

HS logoHS Produkt iz Karlovca jedan je od najvećih proizvođača pištolja u svijetu, a konstruirao je i svoj prvi revolver jedinstven po koncepciji. Mnogi su Amerikanci čuli prvi put za Hrvatsku kada su, kupujući trenutačno najpopularnije pištolje na tržištu SAD-a, uz oznaku legendarne marke “Springfield” ugledali oznaku “Made in Croatia”. Još je nešto vremena moralo proći da bi Amerikanci shvatili da ono “Made in Croatia” ne znači samo da je pištolj proizveden u nekoj maloj europskoj zemlji nego da se ne radi o licenciranoj proizvodnji, o patentu i tehnologiji iz RH.

HS-RHS1

HS Produkt iz Karlovca jedan je od najvećih proizvođača pištolja u svijetu, a sada je konstruirao i svoj prvi revolver. Ime mu je “RHS”, prvi je konstruirani revolver HS produkta i kad je o karlovačkim genijalcima riječ, naravno da su konstruirali posebni komad oružja čija su dva patenta jedinstvena u svijetu i od RHS-a čine jedinstveni revolver.

Mnogi su Amerikanci čuli prvi put za Hrvatsku kada su, kupujući trenutačno najpopularnije pištolje na tržištu SAD-a, uz oznaku legendarne marke “Springfield” ugledali oznaku “Made in Croatia”. Još je nešto vremena moralo proći da bi Amerikanci shvatili da ono “Made in Croatia” ne znači samo da je pištolj proizveden u nekoj maloj europskoj zemlji nego da se ne radi o licenciranoj proizvodnji, o patentu i tehnologiji iz RH. Svi američki fanovi, nakon desetak godina prodaje, znaju za hrvatski “HS 2000” koji je u SAD-u preimenovan u “XD” pištolj (od extreme duty).

Hrvatski je proizvođač konstruirao i “RHS”, svoj prvi revolver, čime je zakucao na vrata tržišta u koje dosad nije imao pristupa – među fanove koji revolvere pretpostavljaju pištoljima. RHS je u tajnosti razvijan dvije godine, a zamisao je bila da se krene i u osvajanje revolverskog tržišta. Revolvere cijene zbog apsolutne pouzdanosti (neće zablokirati), s obzirom na to da su meci u bubnju. Naravno, pištolji su brži i s puno više municije od revolvera. No, zbog konstrukcije bubnja, kroz koji pri opaljivanju izlaze barutni plinovi, za revolvere potrebna je posebna municija. Zrna su šira, teža, u mecima je više barutnog punjenja, sve kako bi ta skupa municija imala veću zaustavnu moć i preciznost. RHS je jedinstveni revolver jer za njega treba znatno jeftinija, pištoljska municija. Za razliku od ostalih revolvera kojima se bubanj otvara na stranu, ovaj se otvara preklapanjem prema naprijed čime su zadovoljene potrebe i dešnjaka i ljevaka. Revolver iz Karlovca jedinstven je i po industrijskom dizajnu jer bubanj je konstruiran tako da ne može doći do slučajnog okidanja (dodiruje futrolu u dvije, a ne samo u jednoj točki). U HS-u kažu da je riječ o novom iskoraku.

HS-RHS2

Mnogo fanova sigurno ima i pištolj XDS. Riječ je o tzv subcompaktu, pištolju izrazito malih dimenzija, reklo bi se “damskom”. No, izgled vara, jer su u HS-u poželjeli proizvesti najmanji pištolj, ali u njega staviti najveće metke, one kalibra 45 APC. Znalci poštuju taj kalibar koji zaustavlja slona, a za amatere je dovoljno reći da je metak dva puta “gabaritniji” od najviše rabljenog metka 9 mm. Mali XDS puni se sa pet ili okvirom u koji stane sedam metaka, plus jedan u cijevi. Teži 600-tinjak grama.

XD-s8

Ciljnik IRB CT 1,5x razvija se već petu godinu, a patent zajednički potpisuju zagrebački Institut “Ruđer Bošković” i HS Produkt. Riječ je o ciljniku s tzv. elektronski integriranom crvenom točkom, koji je razvijao Zavod za laserska i atomska istraživanja na Ruđeru, pod vodstvom dr. Hrvoja Zorca. HS proizvodi metalne dijelove, a na Institutu se radi optika, elektronika i tzv. atomsko presvlačenje. Rezultat – dobiven je ciljnik jedinstven po svojim malim gabaritima, ali i po tome što ujedinjuje i funkciju uvećanja (1,5 puta), tako da hrvatski ciljnik zamjenjuje puno glomaznije drugih proizvođača i koji se sastoje od dva dijela. Hsov ciljnik je kompaktan, od jednog dijela i ugrađuje se na postojeću dršku VHS puške. Novi je ciljnik tako koncipiran da se može naknadno ugraditi na već isporučene puške, a s obzirom na to da je u NATO standardu, moguće ga je ugrađivati i na puške drugih svjetskih proizvođača.

Večernji list, D.I.
Zadnja izmjena Srijeda, 22 Siječanj 2014 00:09