Lovci protiv zaštitara - vukovi pustoše Zagoru

Napisao/la  Srijeda, 22 Siječanj 2014 00:00

vuk- 2U Dalmaciji danas obitava 40 do 50 vučjih jedinki. Jedan vuk za zadovoljavanje svakodnevnih prehrambenih potreba unese tri do četiri kilograma mesa, što je na godišnjoj razini oko 1200 kilograma. Može li to Dalmacija podnjeti? Ono što lovcima posebno smeta je odnos države i prema vuku i prema interesnim skupinama. Neki smatraju da se Državna uprava za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša, koja o vukovima brine srčanije nego Ministarstvo rada o radnicima.

vuk- 2

U Dalmaciji danas obitava 40 do 50 vučjih jedinki. Jedan vuk za zadovoljavanje svakodnevnih prehrambenih potreba unese tri do četiri kilograma mesa, što je na godišnjoj razini oko 1200 kilograma. Po vrletima središnje Dalmacije, prema procjenama stručnjaka, pred vukovima sada bježi oko 70.000 kilograma mesa. Pretvoreno u divljač, to se otprilike može rasporediti na 350 do 400 divokoza, na 100 muflona i na oko 1200 divljih svinja.

Može li to Dalmacija podnjeti?

Ono što lovcima posebno smeta je odnos države i prema vuku i prema interesnim skupinama. Neki smatraju da se Državna uprava za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša, koja o vukovima brine srčanije nego Ministarstvo rada o radnicima. Radoslav Bekavac, lovac, napominje da je „žalosno je ovo što se događa. Vukovima je dopušteno da rade što god ih je volja, ni pred kućom ga ne smiješ ubiti, a ljudi su prepuštani samima sebi. Vuk upravljanja nama nego mi njime.“. Bekavac smatra i da je potreba vukova za hranom mnogo veća od broja divljači koja živi u Dalmaciji dodajući kako bi sedam jedinki bio maksimum koji Dalmacija, prvenstveno Mosor i Biokovo, može podnijeti.

Neki smatraju da bi država trebala dozvoliti odstrel viška vukova međutim ona to ne čini i izgledno je da odstrela ove godine neće biti što nailazi na velika negodovanja i bunt interesnih skupina – stočara i lovaca kojih je strah „vučje mafije“. Anonimni lovozakupnik iz Dalmacije napominje „ kako se vuk nakotio do te mjere da je potamanio svu divljač. Već dvije godine ja nemam niti jednog muflona za odstrel, nema ni divokoza. Nikakvog razloga nema da bi vuk kod nas uživao zaštitu kao ugrožena vrsta. Prava je istina da smo ugroženi svi mi ostali i da je krajnje vrijeme da se po tom pitanju nešto napravi.“

vuk-ajsa

Prema Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ove godine neće biti odstrjela jer je procijenjeno da se populacija vuka kreće od najmanje 142 jedinke do najviše 212 jedinki, odnosno prosječno 177 jedinki raspoređenih u 49 čopora. To je najniža procjena brojnosti od 2005. godine. Zabilježen je negativni trend u 23 čopora, dok je trend pozitivan u samo šest čopora. Sukladno ‘Planu upravljanja vukom’, cilj je održati populaciju vuka u redu veličine od 200 do 220 jedinki na postojećem području rasprostranjenosti.

Slobodna Dalmacija, V.V., 27.12.2013
Zadnja izmjena Srijeda, 22 Siječanj 2014 00:03