Obični fazan - Phaisanus colchicus L. – eng. Common Pheasant

Ponedjeljak, 22 Prosinac 2014 00:45

Fazan spada u sitnu pernatu divljač, i najistaknutiji je predstavnik tzv. poljskih koka. Zanimljivo da fazan nije autohtona hrvatska vrsta divljač! Karakterizira ga velik broj podvrsta, koje se međusobno razlikuju u nekim morfološkim detaljima. Fazan je naša gnjezdarica stanarica.

Opis: mužjak obojan u prekrasne, jarke boje dok je ženka smeđe-siva radi boljeg stapanja s okolišem, boja mužjakovog perja znatno varira zbog križanja raznih podvrsta, mužjak je prepoznatljiv po jarkocrvenom obojenju kože oko očiju mužjak ima ostrugu – peti prst koji izraste na stražnjoj strani nogu koja služi  za determinaciju starosti

Veličina: mužjak krupniji i snažniji od ženke, dugačak 60 cm, s repom također dugim 60 cm, raspon krila je oko 75 cm, ženka dugačka 50ak cm s repom od 30ak cm

Težina: do 1.5 kg pijevac, do 1 kg koka

Rasprostranjenost: potječe iz područja oko Crnog mora, Kaspijskog jezera i Kavkaza, odkuda se (umjetnim - Rimljani, Normani i prirodnim) putem proširio na ostatak Europe i Aziju, u Hrvatsku je stigao prije 200njak godina i služio je kao ukrasna ptica, danas ga najviše ima na području Slavonije, Međimurja i Podravine

Stanište: nizinska staništa (do 500-600 m.n.v.), nimalo mu ne smeta oštrija kontinentalna klima, obitava uz rijeke, u šikarama, šumarcima, blizu poljoprivrednih površina

Prehrana: svejed – crvići, ličinke, insekti, sjemenke, plodovi, gomolji, pilići uzimaju više životinjskih proteina od starijih jedinki, ljeti prevladava životinjska hrana a zimi biljna

Ponašanje: dnevno aktivan, vrlo dobro razvijen vid i sluh, vole čeprkati i trčkarati po zemlji, noću spavaju na granama (starije jedinke) ili zemlji (mlađe jedinke), nisu naročito vjerni staništu i vole lutati, nisu neki letači – lete samo toliko da se maknu od onoga što ih proganja, početkom hladnijeg razdoblja okupljaju se u slabije povezana jata odijeljena po spolu, u proljeće jata se razbijaju i mužjaci se pripremaju za sezonu parenja

Parenje: pijevac je višeženac – oplođuje nekoliko ženki, sezona parenja počinje sredinom ožujka i traje nekoliko tjedana, fazan izvodi svadbeni ples kako bi privukao koke a odbio suparnike, pijevci ne sudjeluju u gradnji gnijezda niti u podizanju pilića, koke snesu 10 do 18 jaja u gnjezdo na tlu, sjede oko 24 dana, pilići prokljucaju jaja u svibnju i/li lipnju, potrkušci su – odmah slijede koku, osamostaljuju se nakon tri mjeseca a spolno su zreli s godinom dana

Neprijatelji: lisica, kune, tvor, jastrebovi, škanjci, kobci, jaja stradavaju od jazavaca, zmija, ježeva,  vrane... na piliće pogubno utječu i nepovoljni klimatski faktori (snijeg, poplave, kiše) koje ih znaju pogoditi u prvim tjednima

Problematika: može prouzročiti znatnije štete na poljoprivrednim kulturama poslije sjetve ili tijekom suše; „čistač“ staništa od štetočina i korova, voli se zadražavati u remizama žitarica, kukuruza, suncokreta...

Lovac.info
Zadnja izmjena Subota, 01 Kolovoz 2015 21:28
K2 Items