Šljuka bena (Scolopax rusticola L.)

Napisao/la  Utorak, 06 Rujan 2016 07:37

Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) je tradicionalna divljač na našem području. Tijekom proljetnih i jesenskih seoba šljuke se zadržavaju kraće vrijeme i u našim lovištima.

Šljuka bena se može naći pod različitim sinonimima, poput šumska šljuka, kljunača, kokoška, kokočka, podlešnjak, bačura, banjura itd. Pokrovno perje šljuke bene dolazi u dvije osnovne boje, smeđe-kestenjasto odozgo te pepeljasto-smeđe po trbuhu. Ovakva kombinacija boja upotpunjena s poprečnim prugama osigurava izvrsnu prilagodbu šumskoj podlozi. Gornjim dijelom glave, od lubanje do zatiljka pružaju se naizmjenične tamne pruge, bitne za razlikovanje bene od ostalih vrsta šljuka. Velike, crne oči smještene su razmjerno visoko na glavi što osigurava šljuki široko vidno polje od gotovo 360°. Ovaj položaj očiju govori ujedno i o razvijenosti i značaju osjeta vida za samu šljuku. Osim osjeta vida vrlo dobro je razvijen i sluh. Najizrazitiju karakteristiku u izgledu šljuke predstavlja do 8 cm dugi i ravni kljun.

Šljuka bena je relativno mala ptica. Cijelo tijelo dugo je oko 30 cm, a raskriljena mjeri oko 60 cm. Težine odraslih primjeraka kreću se od 220-420 g. Pri tome valja naglasiti da su ženke neznatno veće i u prosjeku 10 g teže od mužjaka . Poznavajući činjenicu da su šljuke selice, njihov boravak u našoj zemlji moguće je očekivati u pravilu samo u kratkom dijelu proljeća i jeseni, u sklopu seobe na sjever i obratno.

Pari se u ožujku i travnju, u doba prolaza kroz našu zemlju što možemo primjetiti predvečer kad mužjak i ženka izvode svadbeni ples, što se naziva večernjim preletom. Drugi put šumske šljuke se pare u lipnju. Gnjezde se u sjevernoj europi, a iznimno i kod nas.

Kod nas je ovo izrazito cijenjena divljač, posebno u dalmaciji. Šljuka je jako spretna i brza životinja koja predstavlja izazov čak i najboljim strijelcima. Šljuka se lovi od 16. Listopada pa sve do kraja Veljače.

Šljuka se kod nas lovi na preletu i sa psom. Puno uspješniji lov je sa psom. Lovci u dalmaciji preferiraju ovakav lov zbog uspješnosti i terena na kojemu šljuke obitavaju. Šljuke se lovi u mlađim šumama sa podrastom na vlažnoj zemlji.

Od pasa se koriste ptičari bez obzira radilo se o njemačkim ptičarima, seterima ili bretonima. Šljuku se na preletu lovi dočekom na prosjekama ili rubovima branjevina. Šljuke u sumrak polijeću te odlaze na hranjenje na polja.

Za lov šljuke koriste se sačmarice, po mogućnosti otvorenih čokova, te sitna sačma (od 2 do 2,5milimetara). Ako se radi o standardnim lovačkim sačmaricama moguće je koristiti i sačmeno streljivo sa križnim umetkom kako bi dobili širi posip.

Šljuka bena je prema mnogima najcjenjenija sitna divljač te je jako popularna među lovačkim turistima. 

Zadnja izmjena Utorak, 06 Rujan 2016 15:53
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023