Zec (Lepus europeaus)

Nedjelja, 20 Travanj 2014 00:08

Često se za europskog zeca smatra da je glodavac ali nije- on je dvojezubac (lagomorf) što znači da ima drugi par sjekutića iz prvog para i rastu im cijeli život. Autohtona vrsta Europe i Hrvatske, nalazi se na čitavom teritoriju izuzev nekih otoka i najviših planinskih vrhova.

Europski zec (Lepus europeaus) – engl. Brown hare

Često se za europskog zeca smatra da je glodavac ali nije- on je dvojezubac (lagomorf) što znači da ima drugi par sjekutića iz prvog para i rastu im cijeli život. Zec obični lovi se od 1. listopada do 15. Siječnja isključivo sačmaricama.

Opis: vrlo duge uške s crnim vrhom, duge i jake stražnje noge, šape su odozdo prekrivene dlakom i nose snažne nokte. Glava nije odviše izdužena i bočno je spljoštena. Zečevi imaju velike oči postavljene postranično i time im je vidno polje vrlo široko. Krzno im je mekano, prošarano smeđe-sive boje, donji dijelovi tijela krem boje.

Veličina: dužina tijela  52 -59 cm, rep 8 do 12 cm, visina: 35 cm

Težina: 3 do 4 kg

Prehrana: trave, žitarice, plodovi, pupoljci, mladice, mlada kora. Za zečeve je karakteristična pojava cetrotrofije – ponovog konzumiranja djelomično probavljenog izmeta.

Životni vijek: mogu doživjeti i 10 godina, ali rijetko kada više od 3 do 4 godine

Stanište: otvoreni prostori – livade, proplanci, ravnice, grmlje, šiblje

Rasprostranjenost: autohtona vrsta Europe i Hrvatske, nalazi se na čitavom teritoriju izuzev nekih otoka i najviših planinskih vrhova

Ponašanje: Uglavnom su noćne životinje, ali se mogu vidjeti i danju ako nisu uznemiravane. Vid im je  posebno dobro prilagođen s odličnom reakcijom na pokret. Dobro su razvijena i čula njuha i sluha. Zečevi ne žive u kolonijama nego samotnjački i zadržavaju se u logi (otvorenom udubljenju, brazdi) u kojoj provode dan. Vrlo su plašljive životinje i od opasnosti se spašavaju trkom (i do 70 km/h) pri čemu često mijenjaju smjer kretanja.

Glasanje: tihe životinje, povremeno „gunđaju“, znaju vrištati ako su ozlijeđeni

Parenje: pare se od veljače do rujna. Parenju prethodi svadbeni ritual (zajedničko trčanje, udaranje šapama). Zečevi se pare tri do četiri puta godišnje a graviditet traje 42 do 44 dana. Zečica se može pariti kada je već u visokom graviditetu (pojava superfetacije). Zečica u logi koti dvoje do četvero mladih, koji se rađaju okrznani i otvorenih očiju. Doji ih jednom dnevno, u sumrak, i u principu to je sva pažnja koji mladi dobivaju. Zečići napuštaju majku nakon mjesec dana.

Neprijatelji: lisice, vukovi, čagljevi, psi lutalice, mačke, divlje mačke, ptice grabljivice

Problematika: često je smatran štetočinom jer čini štete na usjevima i u voćnjacima, na nekim područjima svijeta je invazivna vrsta, podložni bolestima

Lovac.info 
Zadnja izmjena Utorak, 26 Travanj 2016 22:32
K2 Items