Bjelorepi Jelen! (Whitetail deer)

Napisao  Nedjelja, 02 Prosinac 2007 11:20

Bjelorepi jelen najpopularnija lovna divljač SAD-a. Lovna sezona bjerepog jelena počinje između 1. i 15. listopada i traje do polovine prosinca. Lovna sezona dijeli se na tri djela:

Bjelorepi Jelen (Odocoileus virginianus) White Tailed Deer ili Virdžinijski Jelen srednjeg rasta veći od našeg srnjaka a manji od europskog jelena težine od 60 do 130kg mužjaci a ženke od 40 do 60 kg, najrasprostranjeniji je na prostorima sjeverne Amerike koja danas broji oko 30 milijuna  grla ove vrste divljači.

Mužjaci poznatiji pod imenom „Buck" rog dobivaju nakon jedne godine starosti a rog može biti duzine od 8 do 64 cm. Mužjaku rog počinje rasti u kasno proljeće, a odbacuje ga krajem prosinca poslije parenja. Parenje počinje krajem listopada i početkom studenog. Ženka je zrela za parenje najčešće nakon jedne godine starosti, i na svijet najčešće donosi jedno ili dva mladunčeta a nerijedak slučaj su i tri mladunčeta u periodu od svibnja do lipnja! U periodu parenja mužjaci su sa ženka odmah posle parenja mužjaci se osamljuju i tako ostaju tokom cijele godine!

Bjelorepi jelen najpopularnija lovna divljač SAD-a. Lovna sezona bjerepog jelena počinje između 1. i 15. listopada i traje do polovine prosinca.
Lovna sezona dijeli se na tri djela:

  • Lov lukom i strijelom počinje između 1. i 15. listopada i traje do polovine studenog
  • Lov lovačkim puškama i karabinima od polovine studenog i obično završava prvom nedjeljom u prosincu
  • lov puškama na crni barut ili nama poznatijima kao nabijačama  odvija u prosincu odmah po završetku lova lovačkim puškama i karabinima i traje obično oko 10 dana

Za odstrel bjelorepog jelena najčešće se koriste lovačke sačmarice sa jediničnim zrnima ili kuglama a ponegdje samo karabinom jer je tako zakonski propisano.

Ovaj zakon najviše se odnosi na državu New York odakle je i lovac koji nam se javio sa ovom pričom!
Naš lovac i česti posjetilac Web portala LOVAC Drago Krajnović ovogodišnju sezonu bjeropog jelena otvorio je uspješno pa će nam ispričati kako je bilo u lovu:

Ove godine početak lovne sezone bio je 18. Studeni mada nam je ova godina bila sušna i vrijeme je dosta toplo za ovo doba godine lov je bio vise nego zadovoljavajući!

Kao i svake godine bjelorepog jelena lovim sa svojim ocem jer ovdje je malo drugačiji zakon nego u Hrvatskoj kao prvo u lovištu gdje sam lovio ovaj vikend odstrel bjelorepog jelena dozvoljen je samo lovačkim puškama sačmaricama i jediničnim zrnima (kuglama), nema lovačkih udruga i lov se odvija pojedinačno, znači svaki lovac kupuje godišnju dozvolu i sam je svoja lovačka udruga lov se odvija na državnim lovištima koja su otvorena za svakog lovca koji ima važeću  lovačku dozvolu za narednu godinu. Lovačke dozvole koštaju od $16 do $70 dolara sve zavisi sto i kako ćete loviti.

Moja godišnja lovačka dozvola košta $40 obuhvata lov krupne i sitne divljači lovačkom puškom ili karabinom, imam pravo odstrela jednog bjelorepog jelena mužjaka i jednog crnog medvjeda od visoke divljači, druge visoke divljači na ovim prostorima nema, a od sitne divljači imam pravo lova na svu sitnu divljač uz dnevni limit koji je za svaku divljač posebno određen, ali je više nego dovoljan, osim lova na divlje purane koji nam dozvoljava odstrel 4 purana tokom godine u sezoni, uz dodatnih $10 dolara može se dobiti odstrel košute bjelorepog jelena, ali ja ne odstreljujem košute tako da imam pravo odstrela jednog mužjaka tokom jedne godine.

Trofej je i vaša sposobnost, znači imate pravo odstrela najjače  trofeje ili škarte, odluka i sposobnost je na vama.

drago-bjelorepan

Lovačka priča:


E sad malo da pređemo kako je bilo na otvorenju i prvog vikenda u lovu. Subota je bila dan otvorenja kao i svake godine uz veliko očekivanje otvorenja sezone dočekali smo je spremno.  Zakonom je određeno da prije izlaska sunca ne može se odstrijeliti jelen ali na mjesto čekanja se može doći 2 sata ranije.

Subota 5:00 kreće se u lovište, dolazak razgovor sa ostalim lovcima kojih i nije bilo tako puno s obzirom da je otvorenje lova i polako se krenulo na mjesto čekanja svako svojim putem do svojeg željenog mjesta. Pa tako smo i mi već na mjestu čekanja bilo oko 6:00, svanuće je bilo oko 6:40 a sunce je izašlo oko 7:10. Osluškivanje je počelo već sa dolaskom na mjesto čekanja, razmišljanje i napetost je bila sve veća. Vrijeme prohladno -3C oblačno. Svanulo je, buđenje prirode ali jeleni se ne vide, 7:10 sezona je otvorena ništa se ne događa, dosta je hladno pa se ne može mirno ni čekati, vrijeme polako odmiče poneki pucanj se čuje ali sve slabo. Nakon 1 i pol sata čekanja  prvi znaci i nagovještaji možda i dobrog lova, 3 košute u prolazu na daljini od 30-ak metara, ali opet ništa, jelena nema u blizini, rub šume proplanak ispred mene visoka trava oko 1m već požutjela, u daljini šaš i poneka močvara, preleti pataka, gakanje divljih gusaka uvelike ispunjava tišinu. Sati je već 9:30 razmišljam vrijeme je da se krene u pirš pa možda bude sreće, u tom trenutku dolazi i moj otac na malo odmora i razgovora, tko je što vidio, lisica i čagalj sa njegove strane tri košute i mnoštvo pataka sa moje strane. Ništa krećemo u piriš i polako kući nada za odstrelom sve je manja. Dan je već u punom jeku i šanse za odstrel sve su manje, vračamo se do auta i krećemo kući, lovni dan je završen bez odstrela. Krećemo kući šumskim putem i nakon 500m vožnje jelen pozamašne građe i prelijepih rogova presijeca nam put i gubi se u dubini šume, zaprepašteni i počašćeni ovakvim divnim prizorom nastavljamo put uz komentare možda je to nagovještaj za sutra.


Nedjelja 5:00
opet se kreće u lovište, razgovor putem i nije bio nešto samo poneka riječ i razmišljanje kako će biti danas da li da se čeka na istom mjestu ili drugom, pitam oca za mišljenje kaže on će se pomaknuti za 200m naprijed jer tu prolaze dalekovodi i ima dosta traga, ja odlučujem, idem na isto mjesto. Opet stižemo u lovište, lovaca manje nego dan prije, opet razgovor prepričavanje doživljaja, bilo je ovako, onako, vidjelo se, pucali, promašili ali od odstrela ništa. Krećemo na mjesto čekanja, jutro još hladnije ali vedro. Stižem na mjesto rasklapam tronožac i sjedam kraj odlomljene grane, pripremam teritorij oko sebe da ništa ne šuška. Sviće, opet ista stvar preleti pataka, gakanje divljih gusaka, mraz prekrio suhu travu, jutro prelijepo. Izlazi sunce sati je 7:10 dvije košute sijeku proplanak ispred mene, razmišljam, tu je i on, tu negdje, parenje je počelo mora biti tu, prst na kočnicu i puška je otkočena, košute su presjekle proplanak i otišle u gustiš sa moje desne strane. Sunce obasjava nitko još ne puca, polako okrećem  pogled lijevo, pošto sam ispratio košute i da tu je on, lijep jelen težine svojih 100 kg, rogovi tipični za bjelorepog jelena 8 bodova, podižem lagano pušku i nišanim, prilika za profesionalni pogodak iza plećke,  u srce je nesigurna, trava je visoka, daljina oko 40m mijenja mi mišljenje podižem pušku i nišanim u vrat, BUM prasak siječe  proplanak i gubi se daleko u šumi, pogodak odličan no držim pušku podignutu i dalje spremnu za drugi hitac, no vidim nije potreban, divljač se ne pomiče. Spuštam pušku sati je 7:13 pričekat ću još malo, spremam tronožac stolicu i krečem prema odstrijeljenoj divljači, prilazim sa zadnje strane, da odstrel je definitivan. Praznim pušku, skidam kapu i odajem počast odstrijeljenoj divljači!

Jelen je odstrijeljen lovačkom puškom sačmaricom Beretta i jediničnim zrnom Brenneke Knock Punch težine 28grama.
 

Dobra Kob!

 

Autor:Huter - Drago Krajnović 

Zadnja izmjena Četvrtak, 21 Siječanj 2016 18:53
K2 Items

-

125yrs 300x250px CRO

fanzoj lovac info
ritosa lovac info
ma ra lovac infp

lovac kuhada reklama banner veliki2023