Djelovanje pogotka na divljač IV

Napisao/la  Četvrtak, 11 Prosinac 2014 00:58

I završni dio teksta koji nam je forumaš Laufer dao na korištenje. Hvala mu na tome!

Kako reagiraju živci?

Većina lovaca u svojoj lovnoj praksi osobno je vidjela smrtno pogođenog kotrljajućeg zeca koji je trenutno uginuo, a da mu je sačma jedva probila kožu. U ovom slučaju izostaje čisto razarajuće djelovanje metka kao jedino obrazloženje. Balistička istraživanja nude ovdje daljnja objašnjenja. Ubojita moć sitne sačme ovisi o udarnoj energiji kuglica sačme i broju pogodaka sačme. Oni se ne mogu usporediti sa potisnim valovima, nego stvaraju poseban oblik titrajučih valova. Oni su preslabi da bi tkivo neposredno mehanički oštetili, ali zato mogu probuditi elektricitet u živcima.

Organ na koji živac dalje prenosi impuls ne može razlikovati između postignute aktivacije i podražaja metkom prouzrokovanog vala. Primjer za tu teoriju nudi ljudsko oko čiji mehanički sistem reagira pri udarcu u oko stvaranjem zvjezdica koje normalno ne postoje. Čovjek vidi zvjezdice kojih nema. Teoretski takav podražaj živca može dovesti do smrti. Podraže li se živčane stanice koje kontroliraju krvni tlak, javljaju one previsok tlak u tijelu. I ovdje može biti refleksni odgovor tijela, usporenje srčane frekvencije, pa sve do potpunog prestanka rada srca. Unatoč desetoljetnim istraživanjima do sada još nažalost ne postoji zaključno objašnjenje efekta. Teorije kao parni refleksni šok mogu biti kako istinite tako i potpuno besmislene.

Za brzo lovački propisano usmrćivanje kod visoke divljači može se reći da je važno što je moguće jače djelovanje metka na divljač. Stvarnost je da pogodak razara vitalne organe i divljač brzo usmrćuje, to brže što je veće razaranje koje metak prouzročuje oko stvarnog kanala pogotka, ali to ne uvjetuje bezuvjetno najveću moguću kinetičku energiju metka. Važnije je da sama konstrukcija zrna odgovara deklariranoj brzini na ustima cijevi pojedinog oružja, udaljenosti hica i veličini divljači. Time se osigurava da se optimalno odavanje energije događa tamo gdje je potrebno, u tijelu divljači. Nadalje adekvatnom konstrukcijom zrna postiže se potrebna dubina prodiranja koja je bitna kod veće i teže divljači, da bi uopće dovela do životno važnih struktura i ostvarila izlaznu ranu koja u slučaju bijega divljači olakšava potragu. Odlučujuće neovisno od kalibra zrna i udaljenosti hica je mjesto pogotka.

Laufer 223, preuzeto s forum.lovac.info
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023