U posjetu PUŠKARU

Napisao  Četvrtak, 07 Veljača 2008 23:00

puskar_rusan_140 Stara poslovica kaže "IZA SVAKOG USPJEŠNOG MUŠKARCA STOJI ŽENA".
Pokušamo li primijeniti tu poslovicu na lovce, glasila bi "IZA SVAKOG USPJEŠNOG LOVCA  STOJI KVALITETAN PUŠKAR".

 

Neki se naravno neće složiti s tom tvrdnjom, smatrajući da su dobar karabin, nosač i skupa optika dovoljno kvalitetni sami  po sebi. Možda, ali samo do trenutka kada tu optiku treba ugraditi na pušku, podesiti je te sve skupa i upucati.

U lovačkim krugovima, a i na našem forumu, sve češće se spominje ime "Rusan", zbog čega sam se uputio u Hrvatsko Zagorje, Mariju Bistricu, u posjet istoimenoj puškarskoj radionici.

Stara poslovica kaže "IZA SVAKOG USPJEŠNOG MUŠKARCA STOJI ŽENA". Pokušamo li primijeniti tu poslovicu na lovce, glasila bi "IZA SVAKOG USPJEŠNOG LOVCA  STOJI KVALITETAN PUŠKAR".

Neki se naravno neće složiti s tom tvrdnjom, smatrajući da su dobar karabin, nosač i skupa optika dovoljno kvalitetni sami  po sebi. Možda, ali samo do trenutka kada tu optiku treba ugraditi na pušku, podesiti je te sve skupa i upucati.

U lovačkim krugovima, a i na našem forumu, sve češće se spominje ime "Rusan", zbog čega sam se uputio u Hrvatsko Zagorje, Mariju Bistricu, u posjet istoimenoj puškarskoj radionici.

Puškarsku radionicu vodi gospodin Željko Rusan, a smještena je u sklopu obiteljskog gospodarstva. Gospodin Rusan primiti će vas u stilski uređenom prostoru sa izložbenim vitrinama u kojima se nalazi preko pedesetak  vlastitih proizvoda vezanih uz lovačko i sportsko oružje i puškarstvo, te nekoliko novo izrađenih lovačkih karabina vlastite proizvodnje.

puskar_rusan_puskarna2 puskar_rusan_detalj_ureda
Radionica za popravak i prepravak oružja - Rusan Stilski uređen ured sa izložbenim vitrinama

 

Osnovu proizvodnog programa čine nosači i montaže za sve vrste optičkih ciljnika i to visokokvalitetne "švenk montaže", brzo-skidajuće montaže za kombinirane lovačke puške, različiti tipovi fiksnih montaža i novost u programu, nosači prilagođeni weaver odnosno picatini šinama.

puskar_rusan_740

  Vlasnik radionice za popravak i prepravak oružja gospodin Željko Rusan

U samu radionicu pristup klijentima nije dozvoljen. No imao sam izuzetnu čast da me gospodin Rusan proveo kroz čitav radni i skladišni prostor. Moram priznati da sam bio izuzetno iznenađen i očaran viđenim. Radionica za popravak i prepravak oružja je prostrana i svijetla sa dva puškarska radna mjesta na kojima se dakako i radi. Skladišni prostor za smještaj oružja u servisu prima do pedesetak komada oružja.

U sklopu radionice postoji nekoliko prostorija gdje su smješteni raznovrsni klasični i cnc strojevi na kojima se u vrijeme mojega obilaska uvelike radilo.

GOSPODINU RUSANU POSTAVIO SAM NEKOLIKO PITANJA

 

P.      OD KADA DJELUJE PUŠKARSTVO RUSAN?

O.      Radionu "Rusan" kao vlastiti obrt za strojnu obradu metala pokrenuo sam 1983. godine, a nadovezala se na obiteljsku tradiciju. Puškarstvo sam uveo kao djelatnost 1990. godine, od kada se aktivno bavim popravljanjem i prepravljanjem oružja te izradom lovačkog oružja.

puskar_rusan_detalj_radione2 puskar_rusan_detalj_proizvodnje
Detalj radionice za popravak i prepravak oružja - Rusan Detalj proizvodnje na  CNC stroju

 

P.      ČIME SE SVE BAVI VAŠA TVRTKA

O.      Tvrtka "Rusan" posljednjih nekoliko godina  bavi se isključivo oružjem - popravcima i prepravcima lovačkog i sportskog oružja, izradom raznovrsnih nosača optičkih ciljnika te izradom različitih zamjenskih dijelova lovačkog i sportskog oružja. Proteklih  godina poprilično smo surađivali sa Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova RH.

Prednost dolaska u našu radionicu je zapravo u tome što smo  osposobljeni i opremljeni za sve radove  koji su  potrebni vašem oružju. Svako zaprimljeno oružje detaljno ćemo pregledati i upozoriti na eventualne skrivene nedostatke i otkloniti ih u dogovoru sa vlasnikom. Tako se uz servis oružja kod nas može izraditi zamjenski dio  bilo kojeg  oštećenog dijela oružja, termički obraditi i ugraditi.

Uz navedeno radimo uređenje te finiš metalnih dijelova oružja, klasično bruniranje, takozvani hladni postupak bruniranja sačmenih cijevi, srebrenje, pozlatu, tvrdo niklanje i još neke tipove površinske odnosno dekorativne zaštite. Prema potrebi obnovit ćemo drvene dijelove oružja ili izraditi nove, uz finiš koji ste sami odabrali.

 Poseban segment je ponuda periodičnih tehničkih pregleda i servisiranja kratkog oružja zaštitarskim tvrtkama.

puskar_rusan_radnici

  Vlasnik Radionice Željko Rusan, radnici i sin Ivan Rusan, student strojarstva

 

P:      KAKO TO DA STE  ODLUČILI KRENUTI U PROIZVODNJU NOSAČA?

O:      U vrijeme kada smo kretali s puškarstvom, na tržištu nije bilo kvalitetnih nosača  optičkih ciljnika, iz inozemstva su se teško nabavljali i naravno bili su skupi, dok je ono malo što se radilo u to vrijeme u Hrvatskoj bilo vrlo loše kvalitete. Kako smo vrlo iskusni metalci a strojni park u radioni nam je to i omogućio,  krenuli smo prvo u proizvodnju fiksnih nosača a ubrzo smo usvojili i najzahtjevnije "švenk" montaže. Danas u ponudi imamo nosače za gotovo sve tipove pušaka koje se pojavljuju na našim prostorima. Proizvodnju nosača i ostalih dijelova prvenstveno smo pokrenuli za potrebe vlastitog servisa. Naša prednost u kontroli kvalitete i otklanjanju eventualnih nedostataka, bila je upravo u tome što smo sve proizvode ugradnjom i testiranjem kroz duži vremenski period sami doveli do vrhunske kvalitete i funkcionalnosti prije nego je proizvod pušten u prodaju.

Svi naši proizvodi označeni su našim znakom i imaju višegodišnje jamstvo.

puskar_rusan_detalj_radione3 gotovi_proizvodi_rusan
Detalj jedne od prostorija Radionice Rusan
Dio asortimana gotovih proizvoda

 

P.      KAKVO JE STANJE S PROIZVODNJOM ORUŽJA

O.      1990. godine osnovali smo tvrtku „MIKRON" d.o.o. za proizvodnju i trgovinu, sa sjedištem na istoj adresi. Zbog našeg zakona prema kojem fizička osoba odnosno puškarska radiona ne može proizvoditi oružje, dodali smo tvrtki Mikron d.o.o. djelatnost proizvodnje oružja te trgovine oružjem i streljivom, tako da proizvodnju oružja obavljamo u tvrtki Mikron d.o.o.

Na prošlom sajmu Lova u Varaždinu izložena je prva serija lovačkih karabina na bazi Mauser-ovog mehanizma  u različitim kalibrima i nekoliko modela. Maloserijska proizvodnja omogućuje svakom kupcu da karabin koji naruči prilagodi do maksimuma svojim lovačkim potrebama, estetskim afinitetima te financijskim mogućnostima.

puskar_rusan_mikron
  Detalj puškarskog posla - Nova puška Mikron 

 

P:      GDJE VIDITE PUŠKARSTVO RUSAN U BUDUĆNOSTI?

O:      U budućnosti svakako želimo ostati prije svega puškarska radionica od povjerenja i vodeći proizvođač kvalitetnih nosača za optike na Hrvatskom tržištu. Nastaviti ćemo tako i širenje na tržište EU, te će u suradnji s našim stranim partnerima i  ove godine naši proizvodi biti izloženi na sajmovima  IWA i EXA. Kroz proizvodnju oružja ponuditi ćemo tržištu ubrzo nekoliko novosti.

 

P.      UZ OVAKO ŠIROKU DJELATNOST POTRBNI SU I RAZNOVRSNI STRUČNI KADROVI.
         KAKO STE EKIPIRANI I IMATE  LI TU PROBLEMA?

O.      Kvalitete u radu i proizvodnji nema i ne može biti bez kvalitetnih majstora. Trenutno nas je u ovoj djelatnosti šestoro stalno zaposlenih, uz veliku suradnju sina Ivana koji je na trećoj godini studija strojarstva i koji tehnički i programski podržava CNC strojnu obradu. Već duže vremena vlada opće pomanjkanje stručnih djelatnika, tako nam nedostaje puškara i stručnjaka  za rad na CNC strojevima.

puskar_rusan_detalj_radione

Detalj iz jedne od prostorija radionice za popravak i prepravak oružja

Kada se kaže "RUSAN  ime koje jamči kvalitetu" -  iza te  tvrdnje stoji  Željko Rusan zajedno sa zaposlenicima i suradnicima svojih tvrtki RUSAN i MIKRON d.o.o.

Meni je osobno veliko zadovoljstvo bio posjet ovim tvrtkama, upoznavanje sa njihovim radom i djelatnostima te razgledavanje impozantne vlasnikove kolekcije starog oružja.

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023