Željko Rusan - puškar i oružar

Napisao/la  Ponedjeljak, 02 Lipanj 2014 00:00

Puškarski majstor Željko Rusan na obiteljskom gospodarstvu u Humu Bistričkom položio kamen temeljac proizvodnji lovačkih pušaka. Tvrtka Rusan pronašla je mjesto pod europskim suncem prije sedam godina hrabro kročivši u probirljivi svijet modernog oružja i dijelova za lovačke puške još prije ulaska Hrvatske u obitelj europskih naroda.

Dobar lovački karabin, nosač i skupocjena optika, ponekad vrjednija od same puške, ne čini lovca niti rangira lovačko oružje. Lovci se u lovu znaju pohvaliti puškom, maze je i paze, ali priča o lovačkom karabinu ne završava u lovačkom dućanu. Tek kada svoju čeličnu ljepoticu lovac želi upotrijebiti u lovu, mogu nastati eventualne poteškoće. Uoči svakog lova, novi, ali i stari, karabin valja upucati, kako bi čitav sustav i njegovi dijelovi jednako funkcionirali, i da hitac na divljač završi tamo kamo je upućen. Na 100, 150 ili 200 metara, sva probna zrna trebaju pogoditi “u dva prsta” razlike.

U naravi, to izgleda tako što lovac može bez straha ući u lovište i gađati divljač, barem što se tiče funkcionalnosti oružja. Druga je, pak, priča subjektivna vještina u pogađanju krupne divljači.

rusan2Da bi se lovac osigurao, svoju mezimicu prilagodio lovu i prilikama u lovištu, brine se majstor puškar Željko Rusan. Na obiteljskom gospodarstvu Rusanovi su tijekom posljednja dva desetljeća, na puškama, upucavanju na streljani, te Schwenk montažama izgradili pravo oružarsko carstvo u Hrvatskoj. U Bistričkom Humu, na zagorskim bregima, samo nekoliko kilometara od čuvenog marijanskog svetišta Marija Bistrica, ponikao je pravi oružarski grad, poput čuvenog austrijskog Ferlacha.

Gotovo svi lovački putovi vode u ovaj kraj. Puškari Ferlacha, doduše, gradili su sami sebe više od četiri stoljeća, objedinjujući gotovo sve zahtjevne zanate metalske struke: kovače, brusače cijevi, kundačare i gravere, čiji je umjetnički rad i djelo oduševio čitav svijet i pronio vječnu slavu ovoga skromnog i ubavog koruškog grada vrsnih majstora. Nešto slično Ferlachu dogodilo se u Bistričkom Humu.

rusan1- Osnova opsežnog programa puškarskog zanata su nosači i montaže za sve vrste optičkih ciljnika, visokokvalitetne Schwenk montaže, fiksne i tunelske, kao i brzo skidajuće montaže za kombinirane puške, nosači za optičke ciljnike, a zasebno nosači za crvene točke (Aimpoint, Dochter) - kazuje Željko Rusan, vlasnik i osnivač tvrtke “Rusan”, majstor puškar s certifikatom.

- S tvrtkom sam počeo 1983. godine, kada sam kao obrtnik radio na popravcima i prepravcima lovačkog oružja, da bih 1990. osnovao tvrtku “Mikron” za proizvodnju lovačkih pušaka. Na taj je način Rusan zaokružio čitav proizvodni program. Od proizvodnje nosača, adaptera, prepravak i popravak lovačkog naoružanja i pušaka svih vrsta i modela, upucavanja u vlastitoj tunelskoj streljani, do najnovijeg hita obitelji Rusan - proizvodnje lovačkih karabina po izboru i željama lovaca, kao modela 8 x 57, 30 x 06, 308 Win.

“Mikronove” puške ručne izrade osvojile su domaće i strano tržište svojom kvalitetom i srušile tabu o nedostižnom lovačkom oružju, najprije kvalitetom izrade, onda po sigurnosti u gađanju i preciznom pogađanju.

- Na izbirljivom europskom tržištu lovačkog oružja, gdje konkuriraju velike lovačke velesile u sferi oružarstva, još prije sedam godina sklopili smo niz poslovnih ugovora i počeli s povećanom proizvodnjom i izvozom - objasnio nam je Željko Rusan nove momente u višegodišnjem uspješnom poslovanju tvrtke “Rusan”.

U zadnje tri godine još smo dublje zakoračili u Europu, da bismo od 1. srpnja prošle godine, kada je Hrvatska ušla u obitelj europskih naroda, mnogo lakše komunicirali s našim poslovnim partnerima u svim europskim zemljama, ali i u Kanadi i Americi, gdje su nam proizvodi itekako prepoznatljivi.

Premda je tvrtka “Rusan” u poslovnom usponu i potvrđuje se kao jedina u ovoj domeni u Hrvatskoj koja je pronašla mjesto pod europskim suncem, Rusan se ne želi vezivati uz pojedine partnere, nego hoće da svatko ima jednak pristup njegovim proizvodima na europskom lovačkom tržištu.

rusan3

Nažalost, poticaje nismo uspjeli realizirati, premda smo se natjecali. Naprosto nismo imali vremena baviti se papirima i birokracijom. No, vjerojatno ćemo se prijaviti na ovaj novi natječaj za nepovratna poticajna sredstva Ministarstva poduzetništva i obrta - istaknuo je Željko Rusan, koji je ušao u europske poslovne vode davno prije nego što je Hrvatska dobila ravnopravno mjesto u Europskoj uniji.

Poslovno carstvo u hrvatskom oružarstvu obitelji Željka Rusana privlači lovce, vraćaju se ovdje i oni izbirljiviji koji su u oružarskim pogonima Bistričkog Huma uspjeli riješiti svoje lovačke brige. Kako na mlađima svijet ostaje, u mladi tim stručnjaka metalaca svrstao se i Željkov sin Ivan, diplomirani inženjer strojarstva, koji će kao buduća obiteljska nada nastaviti stopama svojeg prethodnika.

rusan5


 Vrijednim puškama je mjesto u muzeju

- Stare, povijesne lovačke puške dio su nacionalne baštine našeg naroda i nikako se ne smije dopustiti njihovo uništavanje. To je kao da sasiječete dio povijesti hrvatskih lovaca - istaknuo je Željko Rusan, koji je imao pod rukom više desetaka doista skupocjenih lovačkih pušaka kojima je prijetilo da bude bačene u peć. Ako, pak, takve puške ne mogu dobiti certifikat, rješenje je da se sakupe na jednom mjestu, u nekom muzeju oružja, i tamo deponiraju, smatra ovaj vrsni majstor.


Mladi puškari nemaju 'mota'

Obrtnička škola puškara u Zagrebu školuje kadrove za zahtjevni puškarski zanat. No, mnogi žele postati puškari jer hoće naslijediti obiteljski biznis, no ako otac ili djed ima nerv za ovaj posao, ne znači da ga je naslijedio unuk ili sin, veli Rusan, očito dobro upućen i u sustav školovanja puškara.

- Može se netko školovati koliko i gdje hoće, ali ako momak nema nerva za taj posao, od njegova teoretskog znanja i poduke nema nikakve koristi. Slično je i sa specijalistima, majstorima graverima. Svaki zlatar može postati graver na oružju, to je itekako zahtjevan i umjetnički posao i rad, ali, nažalost, takvih je kadrova malo.


Švicarska tehnologija

Standardno bruniranje lovačkih pušaka, hladnim postupkom kada se cijevi bruniraju kako bi se sačuvale od vlage i korozije, postupno ustupa mjesto novijoj metodi. Naime, tvrtka "Rusan" usavršila je švicarsku tehnologiju zaštite cijevi "ilaflonom". Riječ je o specijalnoj vrsti teflona kojim se oblažu čelični dijelovi karabina i sačmarica. Ovakva presvlaka je dugotrajna! Inaće, ova tehnologija prva se u Švicarskoj počela koristiti za potrebe vojne industrije. ILAFLON<

D. Martić

objavljeno u Dobroj kobi, br. 150, ožujak 2014

Rusan ponuda na njihovom novom web shopu MIKRON - RUSAN

 

Zadnja izmjena Nedjelja, 06 Rujan 2015 02:21
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023