Sako i Tikka puške, povijest tvrtki i osvrt na trenutnu ponudu

Napisao  Četvrtak, 08 Srpanj 2010 05:43

Impresivan broj top olimpijskih strijelaca dolazi iz Finske, to vas ne treba čuditi jer jedne d najpreciznijih pušaka svijeta proizvode se u Finskoj u tvrtci Sako Ltd.

SAKO, Limited (Sako je kratica od Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Oy, engl. Civil Guard Gun- and Machiningworks Ltd.) finski je proizvođač pušaka sa sjedištem u gradiću Riihimäki na jugu Finske, danas u vlasništvu talijanske Berette.

Kroz povijest dugu danas već 89 godina tvrtka SAKO Ltd. mijenjala je vlasnike, obim i asortiman proizvodnje ali je od osnutka u gradiću Riihimäki ( i glavna je tvornica u tom pitoresknom gradiću) a samo se jedno vrijeme jedan njezin servisni dio nalazio u Helsinkiju. 

 

Povijest tvrtke SAKO

1921. u Helsinkiju započeti su temelji današnje tvrtke Sako osnovana je engl. Civil Guard Supreme Staff Gun Works, a 1927. godine ona prelazi u Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Oy, engl. Civil Guard Gun- and Machiningworks Ltd ili Sako. Tvrtka je osnovana od strane Civilne garde "Suojeluskuntain Yliesikunnan Asepaja" sa ciljem proizvodnje i servisiranja oružja za Civilnu gardu Finske, te godine i postojeću opreme sele u Riihimäki gdje nastaje današnja tvornica.
Sako je kroz povijest imao razne vlasnike kao što je Nokia ili Finski Crveni križ koji je preuzeo vlasništvo 1945. godine kako bi se spasila tvrtka od preuzimanja od strane bivšeg SSSR kao ratna reparacija. Sako između ostalog odigrao značajnu ulogu u borbi Finske za opstanak u burnim godinama II svjetskog rata.
Godine 1983. tvrtka Tikkakoski Oy Ab (Tikka) pripojena je tvrtci Sako Ltd. , godine 1987, bivša državna tvrtka Valmet Tourula Factories (bivša VKT tvornica) i Sako udružuju se u Sako-Valmet, vlasništvo se dijelilo napola između tvrtke Nokia tadašnjeg vlasnika tvrtke Sako i tvrtke Valmet.
Nakon nekoliko organizacijskih pomaka u vlasništvu, ime SAKO je ostalo za privatnu tvrtku sa proizvodnjom pušaka i streljiva sa lokacijom u gradovima Riihimäki i Jyväskylä (pogoni bivše Valmet tvornice iz Tourula-e ).
Valmet Oy nekadašnja Finska državna tvrtka, Valmet (fin. Valtion Metallitehtaat engl. State Metalworks) nastao je 1951. godine kada je država Finska odlučila grupirati svoju različitu industrijsku proizvodnju radeći na ratnim reparacijama prema nekadašnjem SSSR-u, tada su se pod istim nazivom našle razne metalske i druge industrije.
Spomenuti Metso Corporation nasto je 1999. spajanjem tvrtki Valmet and Rauma i danas je finska tvrtka sa poslovanjem diljem svijeta ali bez proizvodnje oružja.

Tvrtka Sako rasla je fokusirajući se na savršenstvo u proizvodnji, poštujući i vrednujući rad svojih djelatnika, a isto tako nudeći inovativna rješenja kao odgovor na zahtjeve strijelaca, lovaca, vojnih potreba i naravno tržišta.

Tvrtka Sako danas

Danas tvrtka SAKO ima strateško partnerstvo sa Beretta Holdingom, ova talijanska obiteljska tvrtka više stoljetne tradicije godine kupila je 2000. (31.12. 1999. ) godine tvrtku Sako od Metso Corporation za nepoznati iznos.
FABBRICA D'ARMI PIETRO BERETTA S.p.A. najstarija je tvrtka na Svijetu sa poviješću od 1526. godine i danas je u vlasništvu 15. generacije obitelji Beretta.

Ovom akvizicijom dobile su obje kompanije, Beretta je upotpunila svoju ponudu lovačkog oružja izvrsnim Sako i Tikka lovačkim puškama, a tvrtka Sako je kroz Berettu dobila novi uzlet i mogućnost da kroz Berettinu mrežu prodaje "svoje" puške u cijelom svijetu, naravno najznačajnije na tržištu SAD, ali ipak i mogućnost da se služi iznimnim iskustvom i tradicijom tvrtke Beretta.
Često se kod nas, a i u svijetu, smatra, da danas talijani imaju velik i presudan utjecaj na današnju proizvodnju u Sako tvrtci u Finskoj, ali činjenica je da se Beretta ne miješa previše u proizvodnju što govori podatak da nemaju niti jednog talijana u tvornici u Riihimäkiju. A koliko im je povjerenje u Sako govore i planovi da se preko Saka nudi cjelokupan Berettin asortiman sjevernoj Europi.
Godišnje tvrtka Sako ostvaruje 150 miliona dolara dobiti (podatak iz 2000.g) sa nešto preko 200 zaposlenih radnika na dvije lokacije u Finskoj.
Kroz desetljeća je Sako razvio svjetsku klasu vojnog, lovačkog i streljačkog oružja kao i streljiva. Integrirajući znanja sa dva polja, proizvodnje pušaka i proizvodnje streljiva.

Sako puške

Sako puške poznate su po svojoj kvaliteti, preciznosti i pouzdanosti. Kako Sako Ltd. proizvodni i puške pod brendom Tikka, može se komotno reći: „Sako puške nude lovcima kvalitetu, beskompromisnu preciznost i pouzdanost uz luksuzniju opremu, sa drugu stranu nova je Tikka dizajnirana da daje beskompromisnu preciznost i pouzdanost bez tih pomalo bespotrebnih dodataka, uz cijenu koja je dostupna svakome lovcu“.

sako_l46

Na slici je model L46 nastao 1946. godine.

Prva civilna Sako puška bila je L42 u kalibru 7×33 SAKO nastala 1942., a komercijalna proizvodnja započela joj je neposredno iza II svjetskog rata.
Da ne nabrajamo mnoštvo modela nastalih od razdoblja 40-tih godina, istaknimo poznatiji model Sako M75 I nastao je 1997. godine, te današnji Sako 85 nastao  2006. godine (na 85-tu godišnjicu osnutka tvrtke).

hunter75

Na slici je model 75 nastao 1997. godine.

Modeli Sako pušaka danas

Sako 85 - puška je predstavljena 2006. godine, a proizvode se u modeli: Safari, Bavarian, Bavarian Carbine, Deluxe, Classic, Hunter, Hunter Stainless, Hunter Laminated Stainless, Kodiak, Synthetic Stainless, Finnlight, Varmint, Varmint Laminated Stainless

hunter-sako

Sako model Hunet

bavarian

Sako model Bavarian

Sako Quad - puška je predstavljena 2006. godine, a proizvode se u modeli: Hunter Pro, Synthetic, Heavy Barrel, Varmint
Sako TRG
- Sako puška za vojne, policijske i slične namjene, puška je predstavljena 1989. godine (TRG-21 i TRG-41), a danas se  proizvode  modeli predstavljeni 1999. godine: TRG-42, TRG-22 (Pripadnici specijalne policije MUP-a RH već niz godina uspješno rabe SAKO TRG-41 kalibra .338 Lapua Magnum kao snajpersku pušku.)

Sako_TRG_folding_stock__Zeiss_3-12x56_SSG_P

Sako TRG  sa opcijskim preklopnim kundakom + Zeiss Hensoldt 3-12x56 SSG P

Sako streljivo - tvrtka Sako nametnula se i svojom proizvodnjom streljiva, te proizvodi streljivo raznih kalibara u ovim tipovima zrna: Super Hammerhead, Hammerhead, Powerhead,Twinhead, Speedhead, Gamehead,Racehead, Arrowhead, Arrowhead II, Ramhead, Cuthead, Moosehead

Sako montaže – tvrtka proizvodi i montaže za optike.
Najnoviji model SAKO A7, predstavljena 2008 godine bazirana na modelu 75, koristi i naravno najbolja rješenja sa modela 85, na polovici je cijene između Sako modela 85 iTikka T3.

A7-ST-Stainless-blue

Model SAKO A7

 

Finski djetlići - povijest tvrtke i lovačkih pušaka Tikka

Povijest Tikka pušaka

Prvi privatni proizvođač oružja u Finskoj bio je Tikkakoski Oy.
Tikkakoski the manufacturing company
Sve je počelo negdje 1700.-tih sa riječnim mlinom i pilanom Tikkakoski, prvi inženjer Tikkakoski Oy Ab bio je Martin Stenij'n te je godine 1893. osnovao radionicu za obradu metala. Nakon više godina rada i više bankorota 1912. osnovan je Tikkakoski Iron & Wood Ltd's nedugo zatim izbio je prvi svjetski rat što je pogodovalo razvoju oružja za vojne potrebe ( puška M/27 , legendarni Spitz ) 1930. godine željezo i drvo ispuštaju se iz naziva tvrtke i ona se od tada zove Tikkakoski Ltd. Ime je skratio Tikkakoski Oy i tvrtka dolazi u pretežito vlasništvo njemačkog trgovca oružjem Willi Daugs -a tih godina proizvodili su također vojni program automatsku pušku Finland M31.
Tikkakoski Oy Ab 1933. mijenja se ime i proizvodi se Maxim-09, tijekom tih godina proizvodi se puške, automatske puške, cijevi i streljivo čak u kalibrima 12,7 i 20 mm, a tvrtka dolazi u vlasništvo još jednog nijemca Willi Daugsilla kojeg će naslijediti sovjetski period vlasništva nad tvrtkom 1947.-1957. Godine. Za tvrtku počinje dugo razdoblje u kojem neće proizvoditi oružje, 1953. godine prestaje i proizvodnja sačmarica i zaustavlja se proizvodnja oružja, proizvode se Tikka šivaće mašine, tih 50-tih godina prestaje i sovjetski interes za tada već izvozno orijentiranu tvrtku šivaćih mašina, te je grupa Finskih poslovnih ljudi, većinom Tikkakoski menadžemnta uspjeva 1957. otkupiti tvrtku od bivšeg SSSR-a, tvtka tada posluje pod imenom Tikkamyynti Oy. Nakon više godina u kojima se sve više i koristiti brend Tikka punih raznih previranja Finska banka Osuuspankkien Keskusosuuspankki (OKO) došla je u vlasništvo tvtke 1967. godine, te godine ponovo počinje i proizvodnja sačmarica bokerica i kombinirki, ta proizvodnja sačmarica je nezanemarivi dio povijesti Tikke i ta linija za proizvodnju je preseljena u Italiju i možda radi još i danas.
1974. godine tvtku Tikkakoski Ltd preuzima Nokia. Tikkakoski Oy Ab pripojen je tvrtci Sako Ltd. 1983. godine  i formiran je "Oy Sako Ab Tikkakosken Tehtaat" (Sako Ltd Tikkakoski Factories) i krajem te 1983. ukinut je Tikkakoski Oy Ab, a definitivno 1987. godine. Kao proizvod zajedničkog rada inženjera nastaje i puška Tika, a pojavljuje se i ime puške "Satikka" .

Tikka puške danas

Tvrtka Tikka je u vlasništvu tvrtke Sako od 1983. i od tada je Sakova ustvari danas Berettina robna marka – brend za puške cijenom pristupačne svakom lovcu.
Puške se proizvode u Sakovoj tvornici u Riihimakiju u Finskoj (do 1987. u Tikkakoski rifle factory u centralnoj Finskoj), važnije je reći da se proizvode sa istom tehnikom koristeći iste vrhunske strojeve "eng. state-of-the-art machinery" i istu kvalitetu materijala kao i Sako puške.
Tikka je inače prezime izvornih Finaca i znači djetlić eng. "woodpecker"

Tika T3 model predstavljen je 2003. godine na Hunting and Outdoor Trade (SHOT) Show u Orlandu na Floridi. Tikka T3 predstavlja jednostavnu i lijepu pušku kojoj su prioritet performanse, a preciznost najvažnija od njih.  Kako je za performanse najvažniji čelik, Tikka T3 koriste Sako čelik. Tikka T3 dolazi u dvije glavne varijante, sa drvenim kundakom i sa kompozitnim kundakom. T3 Hunter (kundak od orahovine) teži 3,2 kg dok T3 Lite sa kompozitnim kundakom teži oko 2,8.

hunter

Na slici: Tikka T3 Hunter

litess

Na slici: Tikka T3 Lite

Temeljne odlike Tikka pušaka: lagano i glatko klizanje zatvarača, podesiva sila okidača za izuzetno lako okidanje, uglađen, atraktivan dizajn i zbilja nedostižno niska cijena.
Jedna od značajki Tikka pušaka je i standardna dostupnost modela u verziji za ljevake, što danas i nije često pravilo.
Ali najvažnije od svega što Tikka puške ne napuštaju Finsku tvornicu ako ne zadovoljavaju Sakovo pravilo da moraju „držati“ grupu od 1inča (2,54cm) na 100metara, svaka se puška testira, i lovac sa Tikka i Sako puškama uvijek zna što može očekivati.

 

Izvor: Fanzoj.hr

Zadnja izmjena Subota, 01 Kolovoz 2015 23:23
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023