UPOTREBA SOLI ZA LIZANJE KOD DIVLJAČI

Napisao  Utorak, 21 Lipanj 2016 01:35
UPOTREBA SOLI ZA DIVLJAČ UPOTREBA SOLI ZA DIVLJAČ

Današnje moderno upravljanje lovištem kroz lovno-gospodarske osnove i brigu oko divljači unutar lovišta zahtjeva i nove pristupe samom uzgoju, hranidbenim navikama i zootehničkim uvjetima koji se osiguravaju životinjama koje borave u lovištu.

Iako postoje različita mišljenja vezano na ljudski utjecaj na diljač u lovištu, dodatno dohranjivanje i suplementaciju vitamina, minerala i specijaliteta, evidentan je znatan utjecaj vanjskih faktora u biotop šumskih površina, pogotovo u modernim , intenzivnim lovištima sa razvijenim pratećim turističko- ugostiteljskim aktivnostima i zahtjevima za visokim stopama odstrela pojedinih kategorija trofejne divljači. Naravno, u takvim utjecajima na prirodno okruženje, osnovna briga je i dalje minimalna invazivnost i ometanje divljači u njihovom prirodnom okruženju, briga o ekologiji i ukupnom utjecaju na okoliš i eventualne negativne efekte ljudske aktivnosti unutar lovišta primarno kroz hranidbu ili dohranu. Kako je dohranjivanje kukuruzom načešći izbor lovaca i lovozakupnika, njegov sastav je karakteriziran nepovoljnom nutricionističkom vrijednošću uz višak ugljikohidrata i manjak vitamina i minerala u takovom obroku.

Opcija dohrane životinja u lovištu ili gaterima posebnim smjesama još uvijek nije uobičajena praksa, te zbog toga izrada hranilišta i solišta ostaje optimalan izbor većine lovaca i osoblja koje se brinu o lovištima.

Uobičajeno dodavanje stočne soli na solišta rješenje je koje može zadovoljiti samo dio potreba za mineralima, no istovremeno manjak kalcija i vitamina ostaje problem kojeg možemo isključivo specijaliziranim proizvodima poput soli za lizanje. Takve soli za lizanje pripremljene su za izlaganje vanjskim uvjetima i minimalno se otapaju pod utjecajem kiše i snijega, što ih čini mnogo isplativijim i trajnijim u odnosu na običnu kamenu sol, te se otapaju pod utjecajem sline životinja koje ih ližu.

Zbog čvrstoće i okruglog oblika njihovo postavljanje je moguće na postojeća solišta, bez naknadne potrebe za održavanjem i čestim izmjenama, što umanjuje ljudsku prisutnost na hranilištima i plašenje divljači. Okvirne količine preporučene od strane proizvođača za srneću divljač su minimalno 1 kg po grlu godišnje, dok je za jelena potrebna količina 3-5 kg godišnje. Posebne potrebe pojavljuju se u proljeće prilikom prelaska sa suhe prihrane na mladu zelenu travu, te tokom intenzivnog prirasta u toplije doba godine. Zimi je potrebno osigurati dovoljnu količinu vode kao nadoknadu, obzirom da divljač puno češće prilazi i liže slane blokove na solištu u usporedbi sa običnom soli.

CALCIBLOCK – karakterizira ga visoka količina dodanog kalcija u kombinaciji sa vitaminima A, D3 i E. Desetak puta veća količina kalcija posebno je važna kao dodatak gravidnim i mladim životinjama u jačanju koštanog sustava i njegovoj strukturi.

VITBLOCK – jedinstven je po efikasnoj kombinaciji vitamina , minerala i elemenata u tragovima koji sinergijom aktivno poboljšavaju stanje imunološkog sustava i umanjuju rizik od ugibanja. Također, vidljivi efekti uključuju poboljšanu kvalitetu dlačnog pokrova i porast reproduktivnog potencijala divljači koje koriste navedeni proizvod.

ANTI INSECT – novi proizvod u liniji grčkog proizvođača SIN HELLAS i potpuna novost na našem tržištu, koji osim uobičajenih sastojaka ima ugrađene posebne arome i esencijalna ulja kao repelente i antioksidante. Radi se o potpuno prirodnim sirovinama koje odbijaju muhe, komarce i druge insekte, a bez štetnih kemijskih sastojaka i bilo kakve opasnosti za okolni ekosustav i prirodno okruženje lovišta. Takva receptura poboljšava i cirkulaciju, pomaže probavi i metabolizmu, te štiti od brojnih infekcija i zaraznih bolesti izazvanih ubodom insekata.

 

Opširnije i prodaja na TETRIJEB.EU 
Zadnja izmjena Utorak, 21 Lipanj 2016 02:20

Srodni sadržaj (po oznakama)

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023