Zabranjen lov u Podunavlju i Podravlju: Uznemirena divljač traži hranu i spas od poplava, dio se već utopio

Napisao/la  Petak, 14 Lipanj 2013 21:16

VISOKI vodostaji i poplave ne ugrožavaju samo ljude. Kako kažu u Šumariji Tikveš, ugrožena je i mnogobrojna divljač, a dio se sigurno dosad utopio.

Jelenska i srneća divljač te divlje svinje koje uobičajeno obitavaju na području od ukupno 12 tisuća hektara šuma kojima gospodari Šumarija Tikveš, uz onu u Dardi i Batini, jedna od tri takve organizacijske jedinice u sastavu Lovišta Podunavlje-Podravlje Uprave šuma Osijek, ovih dana koncentrirana je na samo 30 posto toga, od poplava branjenog prostora, javlja Glas Slavonije...

VISOKI vodostaji i poplave ne ugrožavaju samo ljude. Kako kažu u Šumariji Tikveš, ugrožena je i mnogobrojna divljač, a dio se sigurno dosad utopio.

Jelenska i srneća divljač te divlje svinje koje uobičajeno obitavaju na području od ukupno 12 tisuća hektara šuma kojima gospodari Šumarija Tikveš, uz onu u Dardi i Batini, jedna od tri takve organizacijske jedinice u sastavu Lovišta Podunavlje-Podravlje Uprave šuma Osijek, ovih dana koncentrirana je na samo 30 posto toga, od poplava branjenog prostora, javlja Glas Slavonije.

"Formirali smo krizni stožer, na cijelom području lovišta uveli smo izvanredno stanje, obustavljen je u ovo doba godina uobičajeni lov na srnjake, veprove, nazimice i prasce, zabranjeno je svako pucanje te bilo kakav ulazak u lovišta i uznemiravanje divljači", rekli su upravitelj Šumarije Tikveš Darko Cvijić i njegov pomoćnik Vlado Jumić.

"Na nebranjenom dijelu lovišta boravio je velik broj mladunaca košuta, srna i divljih svinja"

Na nebranjenom dijelu lovišta boravio je velik broj mladunaca, košuta, srna i divljih svinja, u broju uginulih teško je govoriti.

Zbog velikog broja divljači na malom prostoru te nedostatka prirodne hrane, svakog dana u hranilišta se donose veće količine dodatnog hraniva, prije svega kukuruza i zobi. Hranilice koje su bile napunjene prošlog dana, naprosto su ispražnjene. U punom pripravnom stanju nalazi se 50 djelatnika sve tri šumarije, dežuraju 24 sata dnevno, i oni bi u slučaju proboja dunavskog nasipa, zbog čega bi se razina vode u lovištu podigla za dva do tri metra, na nekoliko predviđenih i označenih mjesta prerezali visoku žičanu ogradu lovišta. Na taj bi način divljač mogla prijeći na više kote zemljišta, gdje se sada nalaze površine pod poljoprivrednim kulturama. Time bi se izbjegle štete zbog utapanja, premda su one već na nebranjenom dijelu lovišta učinjene, budući da je na njemu boravio i velik broj mladunaca košuta, srna i divljih svinja koji nisu mogle izbjeći poplavu, no o njihovu broju sada je teško govoriti.

"Već smo učinili i sve druge radnje kako bismo zaštitili našu imovinu. Na katove smo preselili svu vrijednu opremu u našim lovačkim kućama Zlatna greda i Ćošak šume te izvukli šumsku mehanizaciju i zalihe hrane za divljač na sigurno - kažu nam Cvijić i Jumić i dodaju da su u stalnim vezama s Hrvatskim vodama te prate stanje vezano uz poplavu.

Pritom ističu da poplave ipak nisu ništa neuobičajeno na prostoru Lovišta Podunavlje-Podravlje, njih je uvijek bilo i uvijek će ih biti, a one su zapravo i čimbenik prirodne selekcije divljači.

Tri velike prepumpne stanice Hrvatskih voda iz branjenog dijela vodu prebacuju u nabujali Dunav kako bi, bude li potrebno, u kritičnim trenucima mogle vodu iz Dunava prebacivati u branjeni prostor, i tako bar donekle smanjiti mogući snažni vodeni udar Dunava i njegov vodostaj.

Izvor: Index.hr
Zadnja izmjena Subota, 15 Lipanj 2013 15:40