Sve rjeđi slučajevi bjesnoće u Slavoniji i Baranji

Napisao  Srijeda, 05 Lipanj 2013 09:38

ORALNO CIJEPLJENJE LISICA URODILO PLODOM

lisica na stablu karlovacVALPOVO - Od 23. svibnja ponovo je krenula akcija oralnog cijepljenja lisica protiv bjesnoće koja se provodi na području cijele Hrvatske radi kontrole i iskorjenjivanja bjesnoće u populaciji lisica. Provodi je od 2010. Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede RH u suradnji s Delegacijom EU u Hrvatskoj i Projektom tehničke podrške IPA 2010. Sredstva za sufinanciranje programa osigurana su dijelom iz pretpristupnih fondova EU i dijelom iz nacionalnog proračuna. Zahvaljujući projektu, tijekom posljednjih četiriju kampanja broj slučajeva bjesnoće znatno je smanjen....

ORALNO CIJEPLJENJE LISICA URODILO PLODOM

lisica na stablu karlovacVALPOVO - Od 23. svibnja ponovo je krenula akcija oralnog cijepljenja lisica protiv bjesnoće koja se provodi na području cijele Hrvatske radi kontrole i iskorjenjivanja bjesnoće u populaciji lisica. Provodi je od 2010. Uprava veterinarstva Ministarstva poljoprivrede RH u suradnji s Delegacijom EU u Hrvatskoj i Projektom tehničke podrške IPA 2010. Sredstva za sufinanciranje programa osigurana su dijelom iz pretpristupnih fondova EU i dijelom iz nacionalnog proračuna. Zahvaljujući projektu, tijekom posljednjih četiriju kampanja broj slučajeva bjesnoće znatno je smanjen.

To nam je potvrdio i direktor Veterinarske stanice Valpovo, Zdenko Mužević, koji kaže da su na terenu vidljivi efekti ovog programa, jer su u posljednjih nekoliko godina zabilježeni samo pojedinačni slučajevi bjesnoće kod lisica. U posljednjih više od godinu dana na području Valpovštine nije zabilježen nijedan slučaj bjesnoće.

Na području Hrvatske prisutan je tzv. silvatični oblik bjesnoće, čiji su glavni prijenosnici divlje životinje, a bolest je najučestalija u crvenih lisica koje se smatraju najznačajnijim rezervoarom i prijenosnikom bjesnoće. Najveći broj oboljelih domaćih životinja čine psi i mačke zbog izravnog kontakta s lisicama, ali i zbog vlasnikovih nepoštovanja zakonskih odredbi o preventivnom cijepljenju životinja.

Cijepljenje lisica i ove se godine provodi uz pomoć mamaka koji u sebi sadrže odgovarajuću dozu cjepiva potrebnu za stvaranje imuniteta lisice. Mamci se polažu uz pomoć zrakoplova, čime se omogućava da se u kratkom vremenskom razdoblju obuhvati velika površina. Mjesto polaganja svakog pojedinog mamka prati se uz pomoć posebnih uređaja s GPS sustavima smještenim u zrakoplovima. Kad lisica pojede mamak, plastično pakiranje s cjepivom se probuši i cjepivo se oslobađa u usta životinje, nakon čega počinje razvoj imuniteta koji je štiti najmanje 12 mjeseci.

Izvor: Glas Slavonije | L.Aničić | 4. lipnja, 2013.

 

Zadnja izmjena Srijeda, 05 Lipanj 2013 09:42