Piebald obojenost u jelena

Napisao/la  Petak, 27 Prosinac 2013 01:01

piebald2Piebald je termin koji označava pojavu bijelih i/li crnih mrlja po krznu, ovisi o boji kože (tamna koža – tamna dlaka, svijetla koža – bijela dlaka). Obojenost krzna je najčešće asimetrična po tijelu što rezultira pojavom mrlja na krznu tamo gdje ih ne bi trebalo biti, a ponekad se dogodi da je jedinka potpuno bijela. Bijele jelene ne treba miješati s albino jelenima koji uopće nemaju pigmenta pa su im krzno, oči, nos, uši i drugo ružičaste boje. Piebald i bijelim jelenima ne nedostaje pigment pa su im oči, nosevi, uške i papci normalne, tamne boje.

piebald6Piebald je termin koji označava pojavu bijelih i/li crnih mrlja po krznu, ovisi o boji kože (tamna koža – tamna dlaka, svijetla koža – bijela dlaka). Obojenost krzna je najčešće asimetrična po tijelu što rezultira pojavom mrlja na krznu tamo gdje ih ne bi trebalo biti, a ponekad se dogodi da je jedinka potpuno bijela. Bijele jelene ne treba miješati s albino jelenima koji uopće nemaju pigmenta pa su im krzno, oči, nos, uši i drugo ružičaste boje. Piebald i bijelim jelenima ne nedostaje pigment pa su im oči, nosevi, uške i papci normalne, tamne boje.

Razlog takve abnormalne obojanosti leži isključivo u genetici i recesivnim genima, a ne u parazitima i bolestima kako neki misle. Uz neobičnu boju mnoge jedinke imaju i konkavan nos („rimski“), skolioznu kralješnicu, duge repove, kratke noge,  kraću donju čeljust i deformacije unutarnjih organa. Često im se rogovlje ne razvija kao u normalnih jedinki već je manje ili zakržljalo.

Zbog nabrojanih nedostataka ne postoji opravdani razloga za njihovu zaštitu međutim u nekim dijelvima SAD-a su zaštićeni zbog praznovjerja i kao kuriozitet. Kako piebald obojenost zahvaća manje od 1% populacije bjelorepog jelena u sjevernoj Americi, a najčešće je pojava izrazito lokalnog karaktera, pa će se teško ti geni prenesti na veći dio populcije (osim ako se ne počnu agresivno uzgajati). U divljini ovakvi primjerci često ne dosegnu zrelost jer ih specifična obojenost izdvaja iz ostatka populacije pa ih predatori prije uoče i usmrte.

Lovac.info
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 21:00
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023