LISKA -FULICA ATRA

Napisao  Četvrtak, 17 Studeni 2016 10:00

Ptice liske pripadaju porodici vodenih kokoški (rallidae) i njihovo tijelo je prilagođeno životu uz vodu

Opće karakteristike liske

Ptice liske pripadaju porodici vodenih kokoški (rallidae) i njihovo tijelo je prilagođeno životu uz vodu. Sve vrste obuhvaćaju malene, neupadljive ptice koje nemaju sposobnost letenja, od kojih neke nisu veće od manjih vrabaca, dok su druge dosta krupne. Sve imaju zbijeno tijelo i u stanju su da se probijaju kroz guste i ponekad, na izgled, neprohodne močvarske vegetacije.

Najbrojnije vrste naseljavaju močvare i u skrovitim područjima. Neke žive na tlu gustih, tropskih šuma, ponekad na visini i od 3.000 metara. Ostale žive tiho kao miševi, u travnatim poljima i na pjeskovitim površinama daleko od slatkih voda.

Crna liska - osobine i ponašanje

Crna liska (fulica atra) dužine oko 40 cm, živi u močvarama. To su izvanredno zanimljive ptice. Boja perja joj je potpuno crna. Ima karakterističnu belu rožastu lisu na čelu poviše kljuna. Rep joj je vrlo kratak, od 5 - 6 cm, prema vrhu šiljat, crne je boje. Raspon krila joj je do 75 cm. Težina joj se kreće od 750 - 900 grama.

Kljun je ravan i dugačak oko 3 cm. Oči su crvene sa crnom zjenicom. Meso joj miriše na ribu. One rone čak brže od plovki, zadržavaju se pod vodom i po 16 sekundi, a hranu nalaze na dubini od 75 cm. Sve crne liske imaju rascijepljene rožnjate noge. U vodi plivaju na taj način što nogama izvode pokrete kao gumena peraja ronioca. Postojeće crne liske pripadaju jednom rodu - Fulica.

Često se mogu naći znaci izumrlih crnih liski koji potvrđuju starost ove grupe. Preko zime kreću se u ogromnim jatima, u ostalim periodima su u obiteljskom okruženju, pošto su veoma društvene ptice. Po prirodi su veoma radoznale ptice. Prilikom hodanja spuštaju glavu a rep uzdižu ravno, u paralelnoj liniji sa leđima. Stalno klimaju glavom i mašu smiješno malim repom.

Liske su veoma pokretljive ptice. Uglavnom su povučene, čovjek godinama može slušati njihov zov, a da ih rijetko kada ugleda. Najveći broj je aktivan noću, tada hodaju po močvarnom gustišu, pridržavajući se za vertikalne stabljike. Mogu se prisiliti da lete ukoliko se potjeraju iz blizine, ali se i dalje skrivaju pritajivši se, sve dok ih čovjek ne uhvati.

Tokom letenja drže ispružen vrat i noge. Iako njihovo letenje izgleda slabo, a obično je i kratkotrajno, one ipak poduzimaju velike letove prilikom seoba, leteći uglavnom noću. Ranjena zagnjuri u vodu,uhvati se za korenje ili vodeno bilje,pa tako i ugine,ali ne izlazi na površinu.

Životni prostor
Crna liska rasprostranjena je u cijeloj Europi, osim srednje i sjeverne Skandinavije i sjevera Rusije. Stanarica je, kod nas se susreće tokom čitave godine, a zimi se seli prema jugu. Pretežno živi na jezerima, u barama obraslim trskom i drugim visokim raslinjem. Živi u našim krajevima uz jezera i močvare.. Crna liska živi u velikim jatima sve do početka proljeća, onda formiraju parove, gdje se pare . Često mijenja svoja staništa.

Parenje, polaganje jaja i izrada gnijezda
Crne liske su uglavnom monogame, ali neke imaju po nekoliko bračnih partnera. Počinje se pariti početkom proljeća sve do ljeta. Neke vrste grade posebna gnijezda u kojim spavaju. Na obali između trske i drugog raslinja prave gnijezdo od trave i raznog raslinja, gdje dvaput godišnje, jednom u proljeće, drugi put početkom ljeta, snese od 8 - 15 žuto - zelenih jaja, sa tamnim pjegama, promjera 25 x 32 milimetara, a težina im se kreće od 10 - 13 grama. Oba roditelja leže na jajima od 22 - 24 dana, dijele obavezu ležanja na jajima. Mladi ptići, napuštaju gnijezdo tri do četiri dana nakon izlijeganja, potrkušci su, roditelji ih nose na svojim leđima uz koje ostaju do dva mjeseca, a nakon toga se osamostaljuju.

Lov na crnu lisku
Lovna sezona na crne liske počinje od 1. Rujna i traje do 31. Siječnja. Lov na ovu vrstu pernate divljači može se odvijati na više načina. Crna liska se gađa sitnom sačmom, promjera dva i pol milimetra. Zbog svog broja i navodno neukusnog mesa, crne liske uglavnom nisu omiljena meta lovaca. U mnogim područjima lovci ove ptice love iz sporta.

Ishrana
Neke vrste sustižu, ubijaju i jedu miševe i štakore, isto kao i ptiće i jaja iz ptičjih gnijezda na tlu, sve do veličine patke, dok druge vrste love insekte, žabe, guštere i kljucaju zrnje, pa čak i pupoljke i cvijeće. Postoji i opće uvjerenje da one oduzimaju hranu divljim patkama i da ubijaju njihove mladunce. Iako povremeno napadaju druge, manje ptice, crne liske se hrane sa različitim vrstama vodenog bilja, raznim insektima, puževima, mladim ribama, ribljom mlađu i drugim sitnim beskičmenjacima.

Prirodni neprijatelji - predatori
Crna liska ima veliki broj prirodnih neprijatelja, a najčešći su: lasice, tvorovi i mnoge ptice grabljivice od kojih su najbrojniji jastrebovi. Neke vrste crne liske žive u područjima koja su donekle ili sasvim bez grabljivica, gdje su, izgleda, dosta brzo izgubile moć letenja.

Taksonomija
Carstvo: Animalia
Tip: Chordata
Razred: Aves
Red: Ciconiiformes
Porodica: Rallidae
Rod: Fulica
Vrsta: Fulica atra

Zadnja izmjena Petak, 11 Studeni 2016 17:20
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023