Alpski kozorog – Capra ibex L. – eng. Alpine ibex

Napisao/la  Četvrtak, 04 Rujan 2014 10:56

I alpski kozorog je pripadnik porodice šupljorožaca - rogovi rastu cijeli život i nikada se ne odbacuju. Rogove nose i mužjaci i ženke. Jarcu sabljasti rogovi dosežu i do jednog metra i težinu do 15 kg, dok ženke imaju rogove velike do 30ak cm. Specifičnost na rogovima su prstenovi i nabori pomoću kojeg se određuje dob životinje. Počinju rasti vrlo rano (jare od dva mjeseca ima rogove duge do 7 cm), a intenzivno rastu do šeste godine a onda se rast značajno usporava.

Opis: liči na domaću kozu, samo je bolje razvijen i krupniji. Tijelo je zdepasto i snažno.  Ljetna dlaka je sivo crvenkasta, a zima sivožućkasta, svjetlija na donjim dijelovima tijela. Ispod brade mužjaku je krno nešto duže. Linja se dva puta godišnje.

Veličina: u grebenu do 100 cm, dugačak 130 – 145 cm

Težina: mužjak do 120 kg, ženke upola lakše

Životni vijek: 15 do 20 godina

Rasprostranjenost: autohtona europska divljač, nekada nastanjivao većinu visokih planina, danas samo alpsko područje

Stanište:  visoke planine i vrhunci alpske zone iznad 1200 m.n.v. - divljač je koja obitava na staništima povrh granice šume (pašnjaci, kamenjari, udoline, litice, grebeni). Vjeran staništu i zimi ne migrira već se drži sunčane strane planina gdje snijeg najprije kopni.

Prehrana: raznovrsna vegetacija planinskih pašnjaka, lišće, pupovi, izbojci, mahovina

Ponašanje: životinje su krda u kojem koze, jarad i mlađi mužjaci žive tijekom cijele godine s kozom predvodnicom. Srednjodobni mužjaci žive u zasebnim krdima i predvodi ih mužjak s najvećim rogovima. Stari jarci samotnjački. Dnevna su divljač a pasu ujutro i uvečer. Izvrsni su skakači, imaju izvrstan njuh i oštar vid. Teže se kreću po snijegu.

Parenje: krajem prosinca i početkom siječnja. Mužjaci prilaze krdima i žestoko se bore za ženke. Ženka je gravidna oko 4 i pol mjeseca. Ženka se povlači na nepristupačne litice gdje u svibnju i lipnju ojari do dva jareta.  Jarad siše oko pola godine. Koze i jarad su jako povezani. Spolnu zerlost dosežu s 18 mjeseci. Prirast kozoroga je malen jer se ženka jari svake druge godine, ali se zato može jariti i do 18 godina starosti.

Neprijatelji: orao za jarad

Problematika: unesen u lovište Snježnik 1995.g. ali brojnost je nepoznata pa se smatra da ga u Hrvatskoj ga trenutno nema (iako se svrstava u krupnu dlakavu divljač). Najveći gubici u populaciji nastaju zbog loših klimatskih prilika (lavine, odroni). Mogu se pariti s domaćim kozama čime se oslabljuje genetika divlje populacije.

Lovac.info
Zadnja izmjena Utorak, 18 Studeni 2014 00:05
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023