PATKA GLUHARA - ANAS PLATYRHYNCHOS

Napisao  Četvrtak, 29 Rujan 2016 14:00

Divlja patka (Anas platyrhynchos L.) je vrsta ptice iz porodice pataka (Anatidae)

Karakteristike

Patke narastu do 60 cm veličine i teže 800-1400 g. Mužjak ima karakterističnu tamnozelenu glavu i vrat s bijelim, uskim ovratnikom. Tijelo im je s prednje strane smeđe, dok je ostatak tijela većinom bijelosive boje. Rep je bijeli, no srednja pera su crne boje i uvijena prema nazad. Kljun je žut, s izraženim zadebljanjem u prednjem dijelu. Ženka je manja od mužjaka a njeno tijelo je posve prekriveno blagom, smeđom bojom s izraženim tamnosmeđim šarama koje posebno dolaze do izražaja na perju tijela. Kljun im je narančasti sa smeđom mrljom po sredini, te isto tako zadebljan u prednjem dijelu kao kod mužjaka.
Kod oba spola nožice su plosnate i narančaste s plovnim kožicama između prstiju. Puni raspon krila im je 80-100 cm a obično žive 5-10 godina, iako je zabilježen primjerak star 26 godina.

Stanište

Široko je rasprostranjena vrsta. Živi na području Europe, Azije, Sjeverne Amerike i Australije gdje nastanjuje vodene površine – jezera, rijeke, potoci, bare i umjetna jezerca. Češća je u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Razmnožavanje

Spolno su zreli s godinu dana i gnijezde se jednom godišnje u razdoblju od ožujka do svibnja. Ženka snese 5-15 jaja koja polaže na skrivena uz obalu, ponekad i na deblima vrba. Gnijezdo pravi od trave i listova, a unutrašnjost oblaže paperjem. Jaja su sivobijela, velika 58×41 mm. Na jajima sjedi 27-28 dana, dok mužjak čuva stražu. Kada ženka napušta jaja prekrije ih perjem koje je iščupala iz svog tijela.

Nakon otprilike 4 tjedna, pačići se izlegnu i ženka se i dalje sama brine o njima. Već sljedeći dan vodi ih u vodu na prvi plivanac i više se ne vraćaju u gnijezdo. Mladi potrkušci čvrsto se drže njene blizine ili provode vrijeme sakriveni u visokoj trski, a mami se vraćaju kada ih pozove karakterističnim kvakanjem. Osamostaljuju se nakon 50-60 dana.

Prehrana

Hrane se biljkama (nježnim lišćem, travama, sjemenkama i mladim izdancima barskih biljaka, pupoljcima) no također jedu insekte, crv, vodene beskralježnjake te žitarice, pogotovo kako ih ljudi ponekad znaju hraniti komadićima kruha.

Etimologija

Latinski naziv roda anas ustaljen je naziv za patke, dok se nazivom vrste platyrhynchos ukazuje na zadebljan, širok kljun (platús – širok, rhúnkhos – nos, kljun).

Na stranim jezicima nazivi su mallard, wild duck (eng.), Stockente (njem.), canard colvert, colvert (fr.), germano reale (tal.), ánade real, azulón (špa.), pato-real (port.), mlakarica, divja raca (slo.). Vrstu je službeno prvi puta opisao Carl Linnaeus 1758. godine.

Zadnja izmjena Petak, 09 Rujan 2016 10:04
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023