Vide li vas jeleni ako ste u kamuflažnoj odjeći?

Napisao/la  Utorak, 30 Prosinac 2014 01:55

Proizvođači kamuflažne i signalizirajuće odjeće mnogo ulažu kako bi istaknuli boju i uzorke svojih kamuflaža. Kamuflaže same po sebi nisu uopće loše ali njihova efikasnost ne leži u raznim tipovima uzoraka koji se "moraju" slagati s okolišem.

 

Efikasna kamuflaža "razbija" lovčevu siluetu i utapa ju u okoliš tako da jeleni ne prepoznaju lovčev obris. 

Ono što je možda problematičnije je da proizvođači kamuflaža žele da njihov uzorak bude prepoznatljiv i da se kontrasti između uzoraka lišća i grančica jasno istaknu. Za to isticanje služe im UV posvjetljivači koji ljudskom oku povećavaju vizualni dojam ali porodici jelena odašilju potpuno drugačije signale. Posvjetljivačima su sastavni dio deterdženata za pranje odjeće, a u njih se dodaju kako bi odjeća izgledala iznimno čista i "kontrastna".

Prema jednom istraživanju Dr. Bradleya Cohena sa Sveučilišta u Georgiji, te posvjetljivače porodica jelena vidi kao plavi sjaj. Tim znanstvenika radio je istraživanja na bjelorepim jelenima. U istraživanjima su pratili kako divljač ukazuje na svjetlosnu osjetljvost prilikom hranjenja. Potvrđeno je da bjelorepi jeleni imaju veću osjetljivost na kraće valne duljine (plava i zelena) dok boje dužih valnih duljina (crvena, narančasta) slabije vide. Kao i neki ljudi, i jeleni su "slijepi" na zelenu i crvenu boju: razlikuju plavu od crvene, ali ne i crvenu od zelene ni crvenu od narančaste. Međutim, jeleni su osjetljivi na UV svijetlo koje nije vidljivo ljudskom oku.

Drugim riječima, slabije vide crvenu i narančastu boju – osim ako ona nije tretirana UV posvjetljivačima.  Ako je crvena i narančasta tkanina tretirana određenim kemijskim sredstvima, jelenska divljač to jasno vidi kao plavi sjaj. Tada su lovci u takvoj odjeći vidljiviji jelenima nego drugim ljudima!

Kako si pomoći? Trebalo bi izbjegavati pranje kamuflažne odjeće s deterdžentima koji u sebi sadrže posvjetljivače boja ili primjeniti sredstva za uklanjanje neželjenog sjaja (tzv. UV-killeri).

Lovac.info
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023