Telemetrijskom ogrlicom po prvi puta u Hrvatskoj označena divlja mačka!

Napisao  Utorak, 02 Travanj 2013 12:24
Označavanje Označavanje

KARLOVAC- Djelatnici i studenti Veleučilišta u Karlovcu 19. ožujka 2013. uhvatili su i telemetrijskom ogrlicom označili odraslu ženku divlje mačke (Felis silvestris) u okviru projekta „Telemetrijsko istraživanje divlje mačke u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj“. Divlja mačka je uhvaćena u kaveznu zamku u lovištu VII/6 „Jasenova“ kod Velike Pisanice kojim gospodari lovoovlaštenik LU „Sveti Hubert“ Dubrava.

Djelatnici i studenti Veleučilišta u Karlovcu 19. ožujka 2013. uhvatili su i telemetrijskom ogrlicom označili odraslu ženku divlje mačke (Felis silvestris) u okviru projekta „Telemetrijsko istraživanje divlje mačke u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj“. Divlja mačka je uhvaćena u kaveznu zamku u lovištu VII/6 „Jasenova“ kod Velike Pisanice kojim gospodari lovoovlaštenik LU „Sveti Hubert“ Dubrava.  

Jedan od glavnih preduvjeta za ovo istraživanje bila je izvrsna suradnja i zalaganje lovočuvara Ivana Starčevića, inženjera lovstva i zaštite prirode koji je aktivno sudjelovao u odabiru lokacije i svakodnevno kontrolirao kaveznu zamku. Ubrzo nakon postavljanja, u zamku je uhvaćena odrasla ženka divlje mačke mase 3,7 kg. Nakon hvatanja životinja je kemijski imobilizirana, izmjerena i uzeti su uzorci za serološke analize, nakon čega je označena VHF telemetrijskom ogrlicom. Divlja mačka nazvana je Barica po studentici Barbari Ozimec koja je, uz kolege Ratka Popovića, Darka Katušina i Tomislava Rončevića, sudjelovala u obradi ove životinje.

Barbara-i-Barica-divlja-macka

Označenu divlju mačku nastavit će pratiti student lovstva i zaštite prirode Ratko Popović koji je već iskusan u terenskim istraživanjima zvijeri i time napraviti velik doprinos istraživanju ove raširene, ali skrovite i vrlo slabo istražene vrste. Potrebno je posebno napomenuti kako je ovo prvo telemetrijsko istraživanje divlje mačke u Hrvatskoj te da je u ovoj godini planirano obilježavanje i praćenje još nekoliko divljih mačaka.

Barica-i-kavez

obrada-

Darko-i-Tomislav-

Ratko-i-Vedran

Ponovno-sloboda

Autor: Vedran Slijepčević, dr. med. vet. 

Ovo je prvo telemetrijsko istraživanje divlje mačke u Hrvatskoj i u ovoj godini planirano je obilježavanje i praćenje još nekoliko divljih mačaka.

Zadnja izmjena Petak, 13 Ožujak 2015 11:45
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023