„Hubert“ objavio javni poziv za edukaciju lovaca ,lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja

Napisao  Ponedjeljak, 05 Ožujak 2012 16:52

dobra-kob-sveti hubert_300SPLITSKO  LOVAČKO UČILIŠTE  „HUBERT“ OBJAVILO  JAVNI POZIV ZA EDUKACIJU  LOVACA, LOVOČUVARA I OCJENJIVAČA  LOVAČKIH TROFEJA

Pučko otvoreno učilište „Hubert“ iz Splita , jedno od šest lovačkih škola u Hrvatskoj upravo je objavilo javni poziv svim zainteresiranim punoljetnim građanima Republike Hrvatske za stjecanja zvanja lovca, lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja na području cijele Hrvatske.

SPLITSKO  LOVAČKO UČILIŠTE  „HUBERT“ OBJAVILO  JAVNI POZIV ZA EDUKACIJU  LOVACA, LOVOČUVARA I OCJENJIVAČA  LOVAČKIH TROFEJA

dobra-kob-sveti hubert 300Pučko otvoreno učilište „Hubert“ iz Splita , jedno od šest lovačkih škola u Hrvatskoj upravo je objavilo javni poziv svim zainteresiranim punoljetnim građanima Republike Hrvatske za stjecanja zvanja lovca, lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja na području cijele Hrvatske.

Splitski „Hubert“ je javna ustanova za obrazovanje odraslih koja je upisana u registar Trgovačkog suda u Splitu. Naime, kako ističu u splitskome „Hubertu“ građanske udruge ne bi se smjele   baviti edukacijom lovaca, lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja, sa pravom javnosti.

Zakon ne poznaje „interne kvalifikacije“, pogotovu što se i hrvatsko lovstvo otvorilo prema Europskoj lovačkoj obitelji, gdje vrijede posve drugačija pravila i standardi u obrazovanju kategorije lovaca.

Polazn ici splitskoga „Huberta“ koji ostvare pravo na polaganje lovačkog ispita, poslije provedenih 135 školskih sati u klupi i na terenu, u lovištu i na streljani, nakon položenog ispita stječu kvalificiranu lovačku diplomu i vjerodostojnu svjedodžbu.

Svaki  „ Hubertov“ certifikat ovjeren je s pečatom s hrvatskim grbom, čime je, zapravo, hrvatska država  pokazala  apsolutno povjerenje prema „Hubertu“ da može educirati građane Republike Hrvatske u skladu sa pozitivnim hrvatskim propisima.

„Hubertova“ svjedodžba je, zapravo, javna isprava, koju građanin Republike Hrvatske s položenim ispitom  i može upisati u svoju radnu knjižicu kao zahtjevno zanimanje i profesiju.

To nam je istakao prof. Jozo Dadić, stručno- pedagoški voditelj progama izobrazbe splitskoga „Huberta“

Naime, novi lovci s diplomom u džepu mogu kod nadležne državne ustanove upisati ovjereni certifikat, a posebno se  odnosi na lovočuvare, što je uistinu zanimanje za mnoge , pogotovu hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Na katedri lovstva POU „Hubert“  nastavu vode ugledni profesori i predavači iz raznih područja lovstva. Teoretska nastava odvija se u  u Ulici Ruđera Boškovića, gdje je otvoren moderni lovno-pedagoški kabinet. Drugi dio obuke provodi se u lovištu, gdje se polaznici upoznaju sa gospodarskim i lovno-tehičkim objektima, te savlađuju gradivo iz gađanje.

Europa,inače, ističe prof. Dadić, ulaže ogromna sredstva u edukaciju lovaca početnika, napose u stjecanju znanja  u gađanju , što je ,zapravo, uvjet i prednost za ulazak u obitelj i hrvatskih lovaca.

Splitsko Lovačko učilište „Hubert“ do sada je izdalo za svoje polaznike više od 40 različitih naslova udžbenika i druge prateće stručne  literature. Prije svega, valja istaknuti jedini lovački udžbenik „Lovstvo“ i „Lovački poučnik “ koji je ove školske  godine, za novu generaciju „Hubertovih“ polaznika, nanovo  tiskan, osvježen i dopunjen,  doživjevši čak svoje sedmo izdanje.

S udžbenicima “Huberta“ koriste se i Sveučilišta u Hvatskoj, u nedostatku kvalitetnije literature i lovačkog štiva.

Profesori splitskoga „Huberta“ su odreda ugledni lovni sručnjaci, koji su u posljednih 15 godina, otkako stalno radi i djeluje  „Hubert“ objavili tisuće znanstvenih radova, rasprava i stručnih polemika u stručnim časopisima, poput „ Šumarskog lista“, splitske „Dobre kobi“, bjelovarskog „Lovočuvara“, zagrebačkog „Lovačkog vjesnika“ i osječkog „Glasa lova i ribolova“.

Zainteresirani lovci, lovočuvari i ocjenjivački lovačkih trofeja mogu se prijaviti po pozivnom natječaju za stjecanje jednog od zanimanja u lovstvu u „Dobroj kobi „ d.o.o., u Splitu, Klovićeva 13. ( tel: 021 /780357 ).

Prateći statističke podatke i činjenice, „hubertovci“ su zaključili kako nijedan njihov polaznik , novi lovac, nije bio sudionik neke nezgode u lovu, prije ili  poslije lova,što tumače da su doista educirali polaznike u zaštiti i stjecanju znanja iz sigurnosti u lovu.

Aspekt  sigurnosti je, uostalom, najznačajniji, tijekom održavanja lova i vođenja lova, bez obzira na njegove ukupne rezultate.

Splitski POU „Hubert“ podržao je odluku Hrvatskog lovačkog saveza i njegovog predsjednika Đure Dečaka ,kojim su ,što se tiće upisa u HLS, svi novi lovci iznednačeni, bez obzira gdje su položili lovački ispit.

Upisnina u HLS  je za sve lovce jednaka – iznosi 300 kuna ,ili još dodatnih 200 kuna , ako novi lovac hoće upis riješiti preko matične lovačke udruge i Županijskog lovačkog saveza.

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 05 Ožujak 2012 17:16
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023