Lovoovlaštenici i plaćanje PDV-a

Napisala  Ponedjeljak, 20 Travanj 2015 00:06

Ovlaštenici prava lova koji nisu do 21. siječnja 2015. godine iskoristili pravo na temelju Zakona o porezu na dodanu vrijednost, a koji im je omogućio da PDV na dobra i usluge plaćaju tek po naplati računa, morat će zbog svog propusta taj porez plaćati u roku od 15 dana od dana ispuštenog računa. Ovaj privilegij odnosi se na ovlaštenike prava lova koji u 2014. godini nisu ostvarili promet roba i usluga u vrijednosti većoj od tri milijuna kuna. Također ovlaštenici prava lova (lovačke udruge) moraju kao i ostali pravni i fizički subjekti blagovremeno prijaviti pravne i fizičke osobe koje im neuredno ili uopće nisu podmirili plaćanje računa za izvršene usluge ili prodaju žive divljači, odnosno mesa od divljači.

Naime, iz visoko pozicioniranih službenika Ministarstva financija saznajemo da će država i u ovoj grani gospodarstva - lovstvu kroz 2015. godinu provesti nadzor nad dosljednim primjenjivanjem zakonskih propisa iz područja porezne politike. Ovlaštenici prava lova moraju znati da je prošlo vrijeme uplate gotovog novca putem blagajne ili isplate putem ručne blagajne, nego se sve financijske transakcije moraju vrštiti putem bankovnog računa kako bi se izbjeglo pranje novca i korupcija koja je, na žalost, zahvatila i lovstvo u minulim godinama. Ni jedan ovlaštenik prava lova ne može i ne smije isplaćivati naknade svojim lovočuvarima ili drugim djelatnicima na temelju putnih naloga, jer putni nalozi imaju zakonom određenu svrhu, a to je podmirenje troškova dok se zaposlenik nalazi izvan sjedišta ovlaštenika prava lova sa zadaćom obavljanja poslovne radnje u ime i u korist istog ovlaštenika.

Platiti porez nije samo zakonska obveza nego je to i izraz i odraz domoljublja i rodoljublja, jer se upravo iz plaćenog poreza financiraju sve opće potrebe i javna davanja u Republici Hrvatskoj.

Objavljeno i u Glas lova i ribolova veljača/2015, Autor: Mladan Vidović, mag. iur.

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 20 Travanj 2015 01:13
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Novo objavljeno