Udruge nisu mašine za pranje novca

Napisao/la  Nedjelja, 12 Listopad 2014 00:28

Hrvatski sabor donio novi Zakon o udrugama koji stupa na snagu 1. listopada: lovci ne mogu stjecati korist od rada vezanog uz djelatnost udruge, statutom neće smjeti regulirati raspodjelu imovine među članstvom u slučaju likvidacije udruge.

Hrvatski sabor donio je na sjednici od 6. lipnja 2014. godine a predsjednik države ga proglasio 11. lipnja 2014. Zakon o udrugama (Narodne novine broj 74. od 18. lipnja 2014. godine) koji stupa u pravnu krijepost s danom 1. listopada 2014. godine od kojeg trenutka teče rok u kojem svi oblici udruživanja građana moraju donijeti nove ili uskladiti postojeće statute s odredbama tog Zakona.

Iščitavajući odredbe Zakona svatko kome je stalo do zako­nitosti, funkcioniranja pravne države i pravnog poretka, spriječavanje protupravnog djelovanja i pranja novca kroz udruge ima razloga na zadovoljstvo. Počinjena kaznena djela a poglavito utaja poreza i neplaćenje PDV-a učinjena do dana stupanja na snagu ovog Zakona ili eventualni porezni prekršaji druge naravi neće oprostiti već će nadležna držav­na odvjetništva sustavno, temeljito provesti istrage, podignuti optužnice protiv odgovornih osoba i udruge. Naime, neshvatljivo je da se preko milijardu i dvjesta milijuna kuna realiziralo kroz tzv. neprofitabilne udruge građana a taj iznos jednak je iznosu koji se daje za hrvatsko obrazovanje.

Također, novim Zakonom se zabranjuje da članovi udruge stječu izravnu ili neizravnu korist od rada vezanih za djelat­nost udruge a poglavito neće moći statutom predvidjeti da se imovina u slučaju prestanka rada udruge podijeli između njenih članova.

Valja upozoriti da će one udruge koje ne usklade svoje statute ili ne donesu novi statut s odredbama ovog Zakona biti brisane iz registra udruga te će se nad njima provesti postupak likvidacije i brisanja.

Člankom 54. Zakona predviđeni su prekršaji sa zapriječe­nom kaznom od 2.000 do 10.000 kuna, ako primjerice udru­ga vodi nepravilno ili ako koristi višak prihoda nad rashodima suprotno ciljevima utvrđenim statutom udruge, ako ne postupi i ne otkloni nedostatke i nepravilnosti utvrđene inspekcijskim nadzorom iz cl. 43., 44., 45., 46. i 47. citiranog Zakona.

Iako je rok od godine dana koji je ostavljen udrugama da usklade svoje statute s novim zakonom ili da donesu nove statute primjeran i dostatan teško je očekivati da će lovačke udruge obzirom na niski stupanj obrazovanja njihovih čla­nova a poglavito njihovih čelnika biti u stanju da kvalitetno odrade tu svoju zakonsku obvezu bez pomoći Hrvatskog lovačkog saveza kao krovne institucije hrvatskih lovaca.

Dobra kob, srpanj 2014

Mladan VIDOVIĆ, mag.iur.
Zadnja izmjena Subota, 15 Studeni 2014 14:12
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Novo objavljeno