Lovačka etika i obićaji - Pozdrav divljači

Napisao  Utorak, 02 Lipanj 2009 18:00
Nastavljajući seriju članka, malih podsjetinka o lovačkoj etici i običajima, ovoga puta donosimo podsjetnik na lovački Pozdrav divljači.
Kada je lov završen, a divljač položena u štreke, trubi se ili lovnik (rukovoditelj lova) poziva sudionike lova na zbor pokraj nje radi pozdrava. Sudionici lova postroje se u jednu ili nekoliko vrsta.
Lovnik stoji ispred položene divljači zajedno s predsjednikom društva ili upraviteljem lovišta a lovci i pogoniči stoje tri koraka iza nje.
Lovci zauzimaju mjesto na desnom krilu, a pogoniči sa psima na lijevom krilu. Psi su na uzici i trebaju stajati do lijeve pogoničeve noge. Lovnik pritom ukratko opiše tijek lova, ocijeni svoje i ponašanje drugih lovaca i uspjeh lova te nabroji koliko je čega odstrijeljeno i koliko je ispaljeno hitaca. ....

Pozdrav divljači. Kada je lov završen, a divljač položena u štreke, trubi se ili lovnik (rukovoditelj lova) poziva sudionike lova na zbor pokraj nje radi pozdrava.

Sudionici lova postroje se u jednu ili nekoliko vrsta. Lovnik stoji ispred položene divljači zajedno s predsjednikom društva ili upraviteljem lovišta a lovci i pogoniči stoje tri koraka iza nje. Lovci zauzimaju mjesto na desnom krilu, a pogoniči sa psima na lijevom krilu. Psi su na uzici i trebaju stajati do lijeve pogoničeve noge. Lovnik pritom ukratko opiše tijek lova, ocijeni svoje i ponašanje drugih lovaca i uspjeh lova te nabroji koliko je čega odstrijeljeno i koliko je ispaljeno hitaca. Također navede koliko je divljači viđeno.
Ako je u skupnom lovu odstrijeljena krupna divljač, lovnik uzme iz lijevoga džepa zelenu grančicu kojom dotakne odstrijeljenu divljač, istupi pred lovca koji ju je odstrijelio, (on obično stoji u prvoj vrsti), uruči mu grančicu plijena i čestita mu. Zatim se lovnik vrati na svoje mjesto te s nekoliko riječi zahvali lovištu i prirodi za odstrjel divljači. Nakon toga izriče zapovijed "pozdrav divljači"! Vođa goniča lovačkim rogom odsvira tri duga zvuka koji znače kraj lova, a po mogućnosti i još koju lovačku skladbu.

Kad rog utihne, lovnik pogleda položenu divljač i kaže: "Ulovljenoj divljači za lovački užitak hvala!" Lovci i goniči podignu lovačke šešire i kažu uglas: "Hvala!"

Poslije toga lovnik zahvali prirodi na lijepu danu i pruženom užitku lova, pohvali disciplinirane lovce, a nabroji nepravilnosti. Na kraju kaže kako će sudionici uzimati lovinu. Nakon toga pozove sve na "posljednji pogon", tj. na jelo i piće, obično u lovačkoj kući.

 

Izvor: Lekić Marijan, 2004. Lovačka etika i običaji u: Lovstvo (Z. Mustapić ur.) Hrvatski lovački savez, Zagreb.

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023