Safari - promatranje, fotosafari i lov divljih životinja

Napisao  Nedjelja, 02 Studeni 2008 07:42

safari_africaJedna od definicija termina Safari kaže da je Safari je putovanje u bilo koje nerazvijeno područje sa ciljem da se promatraju, fotografiraju ili love divlje životinje u njihovom prirodnom okruženju.

Riječ safari ušla je u Engleski jezik krajem 19. stoljeća, riječ safari znači „putovanje" na Svahili jeziku. Orginalno dolazi od Arapskog jezika سفر (safara) što znači putovanje.

Jedna od definicija termina Safari kaže da je Safari je putovanje u bilo koje nerazvijeno područje sa ciljem da se promatraju, fotografiraju ili love divlje životinje u njihovom prirodnom okruženju. 

big-five-240Safari (izgovara se /səˈfɑri/) označava putovanje kopnom. Uobičajeno se odnosi na turistički izlet u Afriku, tradicionalno radi lova na VELIKIH PET  (big-game hunt ili big five game) ali u novije vrijeme radi gledanja ili fotografiranja divljači ili drugih prizora divljine (eng. wildlife, pod pojmom wildlife podrazumjevaju se sve nepripitomljene biljke, životinje i drugi organizmi) kao safari putovanje.

Osim lova na velikih pet postoji naravno mnogo drugih kombinacija lovova na jednu ili više vrsta  divljači od brojne egzotične afričke divljači. 

Postoje i izvjesna moda i  stilovi odijevanja povezani sa riječju Safari, tako npr. khaki odjeća, safari jakne sa pojasom, safari kaciga ili safari šeširi i životinjska koža - kao npr. leoprardovo krzno.

   

250px-safari-jacket

Riječ safari ušla je u Engleski jezik krajem 19. stoljeća, riječ safari znači „putovanje" na Svahili jeziku. Orginalno dolazi od Arapskog jezika سفر (safara) što znači putovanje. Glagol putovati (to travel) na Swahili jeziku  je "kusafiri", imenica za putovanje (the journey) je  "safari". Ta riječ se koristi za bilo koji tip putovanja npr. autobusom od Nairobija do Mombase. Osoba kojoj se pripisuje da je unijela riječ Safari u engleski jezik je Sir Richard Francis Burton, znameniti Engleski istraživač.

Iako se riječ safari najčešće koristi kao izraz za lov i ekspediciju u istočnu Afriku, kada se koristi generalno onda označava  bilo koje dugo ili avanturističko putovanje ili ekspediciju, npr. safari promatranja kitova, foto-safari, eko-safari itd.

 

Vezani članci: BIG FIVE GAME

safari_africa_v

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023