Predsjednik HLS-a kod ministra Ostojića

Napisao/la 
HLS
Četvrtak, 12 Prosinac 2013 05:35

ministar-ostojic-2013U razgovoru s ministrom Ostojićem, predsjednik Dečak iznio je ključne probleme koje bi trebalo riješiti zajednički a tiču se usklađivanja s praksom Europske unije. Teme razgovora bile su stavljanje oduzetog oružja u prodaju, nabava lovčkog oružja, produljenje oružnih listova, liječničko uvjerenje te povrat lovačke iskaznice prilikom oduzimanja oružja.

 

U razgovoru s ministrom Ostojićem, predsjednik Dečak iznio je ključne probleme koje bi trebalo riješiti zajednički a tiču se usklađivanja s praksom Europske unije.

ministar-ostojic-2013Predsjednik Dečak ponovio je zahtjev Hrvatskog lovačkog saveza da se lovačko oružje oduzeto od strane MUP-a po pravomoćnim presudama stavi u prodaju.

Jedan od ključnih zahtjeva odnosio se na potrebu usklađivanja s praksom Europske unije vezano za nabavu lovačkog oružja i produljenja oružnih listova koja nije u skladu s propisima EU. Čak štoviše, višestruko je rigoroznija i to u dijelu odobrenja za nabavu gdje je potrebna terenska provjera koja traje predugo i ovisna je o subjektivnoj procjeni, a koje u EU nema. Uz ovu temu veže se i produljenje oružnog lista s obzirom na to da je kod nas rok izdavanja na pet godina, a u Europskoj uniji izdaje se neograničeno (osim u Sloveniji gdje je rok valjanosti 20 godina).

Liječničko uvjerenje kod nas traži se svakih pet godina i također nije usklađeno s praksom EU – mnoge zemlje traže liječničko uvjerenje prije prve nabave a neke ne traže uopće. Mogućnost nabave oružja također treba uskladiti s propisima kako bi se odvijala nesmetana prodaja i kupnja oružja za naše lovce.

S obzirom na temu sastanka, predsjednik Dečak pohvalio je brzinu kojom se izdaje Europska oružna propusnica, kao i nesmetani ulazak i izlazak lovaca iz Republike Hrvatske. Ministar Ostojić upoznat je i s problematikom i načinom rješavanja pitanja vezanog uz povrat lovačke iskaznice koja se oduzima prilikom oduzimanja oružja, kao i sa zajedničkim projektom na edukaciji lovaca od opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava na minski sumnjivim prostorima u RH.

HLS 
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 21:07
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023