Radionica o fotolovu

Napisao/la  Srijeda, 03 Veljača 2016 18:21

Kabinet komparativne anatomije, biologije i trofeistike na drugom katu Veleučilišta u Karlovcu u kasnim popodnevnim satima u četvrtak, 28. siječnja, bio je dupkom pun mahom studentima stručnog studija Lovstva i zaštite prirode, profesorima, ali i znatiželjenicima i zaljubenicima u – fotografiju.

Naime, razlog dolaska tolikog broja ljudi bila je radionica o fotolovu koju su zajednički organizirali odjel Lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu i udruga „Alumni VUKA“.
Radionicu o fotolovu vodio je fotograf i videoproducent Igor Ilić koji se fotografijom bavi već gotovo dvadeset godina. Igor Ilić, inače Bjelovarčanin, od najranijeg djetinjstva je pokazivao interes za prirodu, a odlaskom u Tanzaniju 1995. godine taj interes je pretočio u ljubav, kasnije i posao. Od tada ga se teško može vidjeti bez fotoaparata, a iza njega su već na deseci tisuća fotografija i filmova o prirodi, divljači i lovu.
Sudionici radionice imali su jedinstvenu priliku upoznati svijet fotografije o kojoj je predavač neumorno pričao više od dva sata potkrepljujući tematiku svojim djelima. U samom uvodu u fotografiju osvrnuo se na ulogu svjetla, boje, hvatanje pravog trenutka i stvaranje atmosfere, da bi u nastavku podrobno objasnio razliku između raznih tipova fotoaparata, njihove osobitosti, te pokazao vrste i namjenu različitih objektiva. Bilo je riječi i o ispravnom rukovanju fotoaparatom, parametrima koji utječu na kvalitetu fotografiranja, i tehnikama snimanja s posebnim osvrtom na izazove koje pruža fotografiranje divljih životinja.
U drugom dijelu radionice predavač je nastojao na praktičkim primjerima prikazati kako izgleda primjena teorije. Pri tome se kritički se osvrnuo na vlastita djela analizirajući mnoge i objašnjavajući pozadinsku priču iza svake prikazane fotografije što je bilo vrlo interesantno za čuti. Dotaknuo se i pravila zlatnog reza u fotografiranju, uloge fotografije kao zamrzavanja djelića atmosfere u vremenu, te hvatanja onog pravog trenutka koji će omogućiti fotografiji da sama ispriča priču gledatelju. Također, otvorio je i temu problema s kojima se svakodnevno susreću fotografi: neovlaštenog uzimanja njihovih fotografija, podcjenjivanja truda i vremena koji fotografi ulažu u svoj hobi (koji tek rijetkima postane posao!), te strpljenja i rada u zahtjevnim uvjetima koji su mnogim fotografima svakodnevnica.
Radionica je obuhvatila zaista široko područje i bilo je izazovno dvadeset godina bavljena fotografijom sažeti u dva sata, no Igoru Iliću to je itekako uspjelo. Opušten, pristupačan, humorističan... zasigurno je mnoge uvukao u čarobni svijet fotografije.


Dina Botta

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023