HKS dodjelio nagradu za životno djelo u uzgoju

Napisao/la  Subota, 20 Prosinac 2014 07:00

Po prvi puta je dodijeljena nagrada „mag. Ratimir Orban“ za životno djelo uzgajivačima – članovima Hrvatskog kinološkog saveza, kao izraz posebnog priznanja za uspjehe postignute na području uzgoja pasa.

Napomena je da se radi o uzgajivačima čije je članstvo u HKS-u neprekinuto u vremenu od 30 godina i koji su psima iz vlastitog uzgoja i svojim djelovanjem postizali konstantne i brojne uspjehe u kinološkim djelatnostima na svjetskom i europskom nivou. Ti uspjesi predstavljaju trajnu vrijednost koju su uzgajivači ostavili  u Republici Hrvatskoj i na međunarodnom nivou, ponosno predstavljajući HKS i Republiku Hrvatsku.

Ratimir Orban rođen je 12. srpnja 1915. u Zagrebu gdje je i diplomirao na Veterinarskom fakultetu (u 49. godini!). Bio je urednik mnogih časopisa koja su se bavili veterinarstvom, a posebno je ostvario na području hrvatske kinologije gdje se godinama savjesno i predano bavio poviješću hrvatskih autohtonih pasmina: istarskim oštrodlakim i kratkodlakim goničima, posavskim goničem, hrvatskim ovčarom i posebice dalmatinskim psom.  Od 1948., kad se prijavljuje za kinološkog suca pripravnika pa sve do smrti (1993.g.) bio je međunarodni kinološki sudac FCI-a i veliki promicatelj uvažavanja hrvatskih autohtonih pasmina u inozemstvu i kod nas.

Laureati 2014. godine (po abecednom redu vlasnika):

  • Uzgajačnica Dandy Black & Blue  - vlasnik: Anđela Ban
  • Uzgajačnica Royal Bell  - vlasnici: Ljerka i Stjepan Belko
  • Uzgajačnica Od Heraka  - vlasnik: Hari Herak
  • Uzgajačnica Reata's  - vlasnici: Andrea & Davor Javor
  • Uzgajačnica Crveni Mayestoso  - vlasnici: Ana & Srećko Kukić & Mario Milić
  • Uzgajačnica De Illyria  - vlasnik: Dunja & Oliver Mlakar
Lovac.info, prema HKS
Zadnja izmjena Petak, 19 Prosinac 2014 22:00
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023