Zelendvor - Kup sveti Hubert 2008

Napisao  Utorak, 06 Siječanj 2009 12:15
Ocijeni
(0 glasova)
Zelendvor - Kup sveti Hubert Zelendvor - Kup sveti Hubert

Već četvrt u godinu za redom lovište Zelendvor brižno dočekuje hrvatsku kinološku elitu, te na taj način postaje sinonim za razvoj kinologije, lovstva, lovačke etike, sportskog duha, zaštite divljači i svega onoga što ide uz novi i moderni pristup lovstvu.

 

Tako je bilo i prošle godine točnije 02.11.2008 kad je sve nazočne pozdravio predsjednik HKS-a Damir Skok koji nije skrivao zadovoljstvo nemalim brojem natjecatelja. Trud i rad koji HKS ulaže u ovaj tip natjecanja rezultiralo je da, uz već „tradicionalnog" Heraka sada imamo i novog svjetskog prvaka Davora Cmižića. Tako je bilo i tako će i biti, tim riječima je završio predsjednik svoj govor, a direktor lovišta Zelendvor Petar Silić skrenuo je pozornost na štovanje lovačkih i humanih načela bez kojih nema budućnosti za hrvatskog lovca.

Moja uloga kao predsjednika povjerenstva za lovnu kinologiju bila je da dam naglasak na one najzaslužnije, a to su u svakom slučaju inicijatori i začetnici kupa gospodin Hari Herak, višestruki svjetski prvak u ovoj disciplini i gospodin Petar Silić, čija je ideja o organizaciji ovog natjecanja dosegla ražin ravnu državnom prvenstvu.

Ideja o još jednom natjecanju godišnje, koje bi između ostalog bilo i edukativno, a na kojem bi se pojasnili trendovi i novosti koji vladaju na svjetskoj sceni rezultirala je ovim lijepim druženjem hrvatskih kinologa i lovaca koji na ovako obilježavaju blagdan našega zaštitnika Svetog Huberta.

lako sam u svom govoru naglasio da je prošlo vrijeme „ubijanja" divljači na komade i kilograme, da se danas divljač odstreljuje na kljunove, repove i grla, da je prošlo vrijeme lova kako bi se prehranila obitelj i da se danas lov provodi kao mjera uzgoja i zaštite, ipak je bilo onih koji su svoje oblačenje i način lova prilagodili današnjici ali nisu i rječnik, pa su stoga ostali bez dragocjenih bodova koji bi ih doveli u baraž. Ovo napominjem iz razloga da se lakše shvati koliko iz godine u godinu sve napreduje pa i naš pristup lovstvu i kinologiji kao sastavnici lovstva.

Konkurencija je velika i teška, uz to prisutan je i faktor sreće, tako da naši suci Hari Herak, Nenad Vujanović i Dražen Tuličić, kao nositelji baterija, te Neven Ljubičić, Dalibor Pešutić i Goran Dejanović nisu imali nimalo lagan zadatak od najboljih izabrati najbolje, stoga im se za odluku u baražu pridružio i predsjednik Skok. Jednoglasnim izborom došli smo do sljedećeg redosljeda:

Prvak kupa Zelendvor za 2008. Godinu -Nesta od Pastorčića vl. Livio Pastorčić

Vice prvak kupa Zelendvor za 2008. godinu Ful, vl. Davor Gmižić

3. plasirani Keš vl. Stjepan Kenig

Naravno da je gospodin Petar Silić mislio na svaki detalj te su pobjednici nagrađeni uz tradicionalni prelazni pokal i „ogromnim" pokalima koji odlaze u trajno vlasništvo, te duborezom Sveti Hubert. Neizostavna je pomoć HKS-a pri organizaciji ovakvih natjecanja, pa je i ove godine Hrvatski kinološki savez počastio sve nazočne ručkom na terenu i večerom na kraju natjecanja.

Još jedna specifičnost zelendvorskog kupa je u tome da se uz fazansku divljač ovdje lovi i boduje i jarebica, a svi suci za svoj rad ne uzimaju naknadu niti putne troškove. Osobno to smatram jednom lijepom gestom i našim zajedničkim doprinosom za razvoj kinologije i lovstva.

TEKST I FOTO: Dražen Tulčić, predsjednik povjerenstva za lovnu kinologiju HKS-a
Pročitano 4259 puta
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023