Francuski španijel

Napisao  Srijeda, 10 Kolovoz 2016 11:09

Francuski španijel je poznat po svojoj mirnoj, ljupkoj i inteligentnoj prirodi, što ga čini izvrsnim obiteljskim psom. Ipak, oni su primarno lovci koji pokazuju raznovrsnost u traganju, pokazivanju i donošenju plijena na kopnu i u vodi.

Hrvatsko ime: Francuski španijel
Službeno ime (FCI): French Spaniel
Originalno ime: Epagneul français
Nadimak: French Spaniel, Französischer Spaniel, Spaniel francés
FCI No: 175
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Tip šanijel
Namjena: Sportski pas
Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 55cm - 61cm
Težina: 20 - 25 kg
Životni vijek: 12 - 14 godina
Štenci: 2 – 8

Francuski španijel (Epagneul français) po jednoj teoriji vuče podrijetlo s barbarske obale odakle je stigla u Španjolsku, a potom u Francusku. Suprotna teorija govori o njezinom skandinavskom podrijetlu. Francuski španijel je vjerojatno jedan od najelegantnijih španijela. Ovaj pas istjeruje i aportira pernatu divljač. Ovaj španijel je tipičan sportski pas - dobro slijedi trag, uživa u kretanju, dobro se slaže s drugim psima, dobro podnosi hladnoću i rijetko laje.

Francuski španijel je stara pasmina za koju se vjeruje da je postojala za vrijeme 14. stoljeća. Ovo je bila omiljena pasmina francuskog plemstva i primarno je korištena za lov sa sokolovima i mrežama. Iako je cijenjena u svojoj domovini, pasmina je relativno nepoznata van Francuske.

Stručnjaci za pse francuskog španijela opisuju kao psa koji ima karakteristike španijela, a tijelo setera. Ima elegantnu valovitu dlaku srednje duljine koja ga štiti od ledene vode i ekstremno hladnog vremena.

Francuski španijel je poznat po svojoj mirnoj, ljupkoj i inteligentnoj prirodi, što ga čini izvrsnim obiteljskim psom. Ipak, oni su primarno lovci koji pokazuju raznovrsnost u traganju, pokazivanju i donošenju plijena na kopnu i u vodi. Radi se o višenamjenskom lovačkom psu, čija je specijalnost lov na poljima i u šumama. Užitak je vidjeti francuskog španijela u lovu na šljuke, lještarke i jarebice na bilo kojoj vrsti terena. Oni su metodični i uporni lovci. Ledena voda ili trnovito grmlje neće umanjiti njihov entuzijazam za ganjanjem plijena. Ovi psi koriste razne metode lova-mogu trčati za plijenom u punom trku ili se potajno šuljati i ukočiti kada nanjuše pernati plijen.

Osim što je lovački pas za sve namjene, francuski španijel posjeduje klasičnu ljepotu. Ima uravnoteženu narav i lako se brinuti za njega. Može li ijedan vlasnik više poželjeti?

Namjena:
Lovački i kućni pas.

Veličina:
Visina mužjaka iznosi 55 - 61 cm, visina ženke 54 - 59 cm. Težina iznosi 20 - 25 kg.

Dlaka:
Dlaka francuskog epanjela je poluduga i lagano valovita. Boja je uvijek bijela sa smeđim mrljama, sa ili bez smeđih točkica.

Njega:
Jedanput tjedno ga morate češljati i četkati. Redovito treba kontrolirati uši i odstraniti suvišne dlake između jastučića na šapama.

Narav:
Francuski epanjel je umiljat, inteligentan, poslušan, dinamičan i voli učiti.
U kući je miran, ima dobar njuh i veliku izdržljivost. Laje malo.

Odgoj:
Ove pse treba odgajati s ljubavlju, ali čvrsto.
Oni žele svom gospodaru ispuniti sve želje, zato su lako odgojivi.

Socijalno ponašanje:
Ovi psi su ljubazni prema svima, stoga se dobro slažu i s drugim psima i kućnim životinjama.
Ukoliko osjete opasnost, odmah laju.

Vježbanje:
To je lovački pas koji sigurno neće biti zadovoljan da cijele dane leži "iza peći".
Ako nemate mogućnosti ići u lov ili inače nemate ambicija u tom smjeru, onda mu morate pružiti druge mogućnosti za kretanjem.
Većina primjeraka ove pasmine voli plivati i donositi bačene predmete. Malo je poznat izvan svoje domovine, a nije poznato da boluje od bilo kakvih nasljednih bolesti.

Zadnja izmjena Srijeda, 10 Kolovoz 2016 12:40
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023