Welsh Springer Spaniel – Velški springer španijel

Napisao/la  Srijeda, 22 Lipanj 2016 14:04
Velški springer španijel Velški springer španijel


Kompaktni i simetrični psi, Velši su građeni kako bi izdržali teške i naporne poslove

Brzi su i aktivni, pokrivajući tlo svojim lakim korakom. Imaju sjajno, svilenkasto i ravno krzno sa "zastavicama" na ekstremitetima. Za razliku od Engleskih koker španijela tijelo im nema kvadratni oblik, ali je ovo samo neznatno narušeno, sa činjenicom da im je dužina od korijena vrata do korijena repa, malo veća od visine do korijena vrata. Međutim, ako i imaju kvadratni oblik, nije kažnjivo na izložbama. Uobičajeno je da se rep kupira (iako nije obavezno) i da se odstanjuje peta kandža. Oči su smeđe boje (žute oči nisu prihvatljive na izložbama). Uši su, kao i kod svih španijela, obješene i lagano dlakave (ovo nije slučaj kod svih španijela, naročito ne kod američkih i engleskih kokera). Nosnice su razvijene i crne ili smeđe boje. Dlaka na krznu je ravna i mekana i nikako ne bi smjela biti kovrčava. Krzno dobro štiti psa u vodi, kao i u grmlju i trnju. Donji dio nogu, prsa, kao i donji dio tijela je dobro dlakav, za razliku od repa i ušiju, koja su manje dlakavi. Uobičajena boja je crveno-bijela, na bilo koji način.

Temperament

Velški špringer španijel je vesela, aktivna i odana pasmina. Pomalo je neovisna, ali i osjećajna. Također, ova rasa zna biti rezervirana prema strancima. Psi ove rase se moraju dosta socijalizirati kako bi se izbjegla plašljivost, stidljivosti ili čak agresija. . Također, Velškog špringera treba uključiti u sve obiteljske aktivnosti, kako bi se kod njega razvile najbolje karakteristike i odnos prema svim članovima obitelji, a naročito prema djeci. Što se tiče lovačkog treninga, isto kao i njegov engleski rođak, potrebno je početi rano, kako se ne bi dešavalo da pas odluta u toku lova. Ova rasa brzo uči, iako je moguće oglušivanje na neke naredbe, ako u blizini postoji nešto drugo što bi im zaokupilo pažnju. Sa ispravnim treningom, ovo je veoma poslušna pasmina. Velški špringer je uzgajan za naporan rad i uzgajan je da bude izdržljiv, pa je stoga potrebno dosta vježbe kako bi ova rasa bila zdrava i zadovoljna. Generalno, rasa se slaže sa drugim kućnim ljubimcima, ako se sa njima sretne u ranom dobu i veoma je dobra sa djecom.

Zdravlje

Skloni su displaziji kukova. Neke odgajivačke linije također znaju biti skloni epilepsiji i entropionu oka.

Povijest

Ova je rasa nastala u Welsu, po nekim u 17-om stoljeću, a po nekim drugim izvorima čak i prije 14-og stoljeća. Rana povijest Velškog španijela je slična povijesti Engleskog kokera, Engleskog španijela i ostalih španijela britanskog porijekla. Prvobitno, je ova rasa služila kao stočarski pas i postoje mišljenja da ova rasa ima korijene u Velškom korgiju i/ili u Epanjel Bretonu. Prvobitno nije bio svrstan u neku posebnu rasu španijela, ali je vremenom dobio obilježje Velški (međutim češće je bio Velški koker), a kasnijim podjelama (špringer/koker) je dobio svoje današnje ime Velški špringer španijel. Budući da su odmah bili prepoznati po raznovrsnim dobrim lovačkim karakteristikama, brzo su naselili sve kontinente, a naročito Ameriku, Indiju i Australiju. Poslije ovakve, iznenadno stečene, popularnosti, UKC je 1902 godine priznala ovu rasu, a 1906-e godine je to napravio i AKC.

Karakteristike rase

Fino definirana glava sa uočljivom stopom između njuške i tjemena glave. Oči su srednje veličine, crne ili tamno smeđe. Uši ne bi trebale biti postavljene nisko, ali ni visoko, i ne bi smjele biti velike. Čeljust je snažna.. Vrat je dug i mišićav sa padom prema leđima. Tijelo bi trebalo biti snažno i mišićavo, ali ne dugačko. Prednje noge moraju biti prave i koščate. Zadnje noge su također prave sa mišićavim butinama. Šape su okrugle, čvrste i liče na mačje. Rep ne mora biti kupiran, ali ne smije stajati iznad linije leđa.

Savjet uzgajivača

Inteligencija

Veoma inteligentni psi koje je lako trenirati. Velški špringeri su superiorni kada je u pitanju poslušnost ili kao radni psi. Ovo su iskreni psi sa iskrenom željom da udovolje, pa stoga njihov karakter ne ide sa strogim treningom i temperamentnim gazdom.

Vježbanje

100 - 120 minuta, dnevno. Velši trebaju mnogo vježbe! Vole plivati pa se mora paziti na njih kada su u blizini vode.

Održavanje

Ova rasa ne zahtjeva previše četkanja, osim regularnog. Psi ove rase se slabo linjaju.

Ostalo

  • Lajanje: često

  • Mogućnost transporta: lagana

  • Nivo agresivnosti: nizak

  • Kompatibilnost sa drugim životinjama: visoka

  • Kompatibilnost sa djecom: visoka

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Lipanj 2016 14:17
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023