Veliki minsterlander – eng. Large Munsterlander

Napisao/la  Nedjelja, 02 Studeni 2014 00:50

Povijest pasmine seže čak u srednji vijek – zabilježeno je postojanje išaranih pasa koji su služili u lovu na ptice i u sokolarenju. Kasnije je dodavana krv drugih njemačkih pointera i kontinentalnih setera. Pasmina potječe iz regije Munster sa zapada Njemačke. Klub velikih minsterlandera osnivan je 1919. nakon što je pasmina isključena iz Njemačkog kluba dugodlakih pointera zbog engleske krvi. Veliki minsterlanderi trebali bi biti atletski građeni, inteligentni, plemenitog držanja i elegantni u nastupu.

  • Drugi naziv: Grosser Münsterländer Vorstehhund
  • Podrijetlo: Njemački
  • Tip: brakiodni
  • FCI kategorija: VII - ptičari
  • Životni vijek: 12-13 godina
  • Temperament: hrabri, odani, energični, inteligentni, svestrani
  • Visina: 58 do 65 cm, ženke manje
  • Težina: 25 do 30 kg
  • Obojenost: crni, crno-bijeli, smeđe-bijeli

Građa tijela: Visina tijela je ista njegovoj duljini. Psi su vrlo mišićavi (posebice stražnji dio) ali ne i glomazni, lakog i fludinog koraka. Elegantnom izgledu doprinosi i lijepo izbalansirano, snažno, tijelo,te široka i zaobljena lubanja. Rep je nošen horizontalno i lijepo je odlakan. Krzno je gusto i glatko, nikada kovrčavo. Kako pasmina nije uzgajana radi izložbi i pokazivanja nego lova, postoji mnogo varijacija u obojenosti – neki psi su praktički bijeli dok su drugi gotovo crni. Obično dolaze u crnoj boji prošaranoj s bijelom, smeđe-bijeli su nešto rijeđi. Dopuštene su čisto bijele markacije i prošaranost. Glava je gotovo uvijek crna a vrh repa bijeli. Četkanje jedom do dva puta tjedno. U proljeće je linjanje izraženo!

Osobnost: Veliki minsterlanderi su snažni i vrlo mišićavi psi kojih često bije glas energičnih i živahnih pasa. Riječ je o nježnim i veselim psima, a njihove sposobnosti u lovu su već naveliko dokazane. Radišna je to pasmina koja lako uči zbog svoje inteligencije i voljnosti udovoljanju vlasniku – trening može početi već s dva mjeseca. U odgoju treba biti dosljedan i pravičan ali lagane ruke. Iz ove pasmine najviše se može izvući strpljenjem i nagradama.

Veliki minsterlander nikako nije pas za život u stanu i gradskim područjima. Najbolje mu odgovara kuća s velikom okućnicom koja pruža prostor za trčanje i igru. Uz to, poželjne su svakodnevne šetnje, odlasci u šumu, trčanje uz bicikl i ostale „umarajuće“ aktivnosti kako bi pas bio sretan i zadovoljan. Nemojte ga ni uzimati ako niste spremni i vi biti oznojeni i umorni! Obožavaju vodu.

Na njegovu sreću utječe i vrijeme koje provedete s njim. Minsterlanderi su privrženi, odani, veseli i pouzdani psi pa ukoliko pas vrijeme provodi zavezan i samotan može postati depresivan i od njega nećete dobiti puno na terenu. S djecom i drugim životinjama se dobro slažu, ali manje životinjice mogu osjetiti minsterlanderov lovni nagon pa je potrebna socijalizacija od najranije dobi. Nisu neki čuvari.

Bilo bi šteta nabaviti velikog minsterlandera ako nećete loviti s njim – neki uzgajivači izbjegavaju prodaju ako pas neće biti radni! Uzgojen je za lov a njegovi instinkti praćenja, fermanja i aporta su vrlo izraženi. Veliki minsterlander je svestran lovački pas, a najviše daje u lovu na sitnu divljač – iako ni praćenje krupne divljači nije zanemarivo. Ima izvrstan nos, izdržljiv je i podjednako dobro radi na tlu i u vodi. Nos ga može dovesti dosta daleko ali nije toliko samovoljan i tvrdoglav da se neće vratiti na poziv – u tome čak i prednjači u odnosu na druge pasmine. Lako se prilagođava raznim terenima i vremenu, a u pretraživanju terena je dosljedan.

Lovac.info

 

Zadnja izmjena Subota, 22 Studeni 2014 12:47
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023