Bigl - Beagle

Napisao/la  Petak, 26 Kolovoz 2016 08:04

Bigl je jedna od najpopularnijih vrsta pasa. Iako su nekada bili namijenjeni za praćenje zečeva po mirisu, danas sve više postaju psi za pratnju. Zbog manje veličine i blagog temperamenta popularni su kućni ljubimci. 

Bigl – Beagle
Bigl je jedna od najpopularnijih vrsta pasa. Iako se bigli uzgajaju već stoljećima diljem Europe, upravo su Britanci osnovali prvi bigl klub i odredili standard pasmine. Bigli su i arhetip više od 70 raznih lovačkih pasmina pasa. Bigli su nekada bili namijenjeni za praćenje zečeva po mirisu, ali danas sve više postaju psi za pratnju zbog svoje veličine i temperamenta. Najpoznatiji bigl je - Snoopy. 

  • Drugi naziv: engleski bigl
  • Podrijetlo: Velika Britanija
  • Tip: brakoidni
  • FCI kategorija: VI - psi tragači, goniči i srodne vrste
  • Veličina: mali psi
  • Životni vijek: 11 – 15 godina
  • Temperament: inteligentan, blag, miran, odlučan, hrabar, prijateljski nastrojen, lako podražljiv, energičan, veseo
  • Visina: 33–41 cm
  • Težina: mužjaci 10–11 kg, ženke 9–10 kg
  • Obojenost: uvijek trobojan, crn, mrk, smeđ/bijel, krem, bež/smeđ, crven, vrh repa je bijel, boja jetre nije dozvoljena

Karakteristike:

Odnos prema djeci zvijezdazvijezdazvijezdazvijezdazvijezda
Odnos prema mačkama zvijezdazvijezdazvijezda
Odnos prema psima zvijezdazvijezdazvijezdazvijezdazvijezda
Mogućnost treniranja zvijezdazvijezda
Linjanje zvijezdazvijezdazvijezda
Čuvar zvijezda
Inteligencija zvijezdazvijezdazvijezdazvijezda
Njega zvijezda
Prilagodljiv zvijezdazvijezdazvijezdazvijezdazvijezda
Hipoalergenski Ne

 

 

Građa tijela: Bigli su čvrsti psi kompaktne građe. Prema tipu građa spada u brakoidne pse. Glava je kupolastog oblika, snažna, s vratom koji se lagano uzdiže iz ramenog pojasa, srednje duljine. Grlo ne bi smjelo imati nabore – mora biti čisto i bez „podgušnjaka“. Uši su okrugle i sežu gotovo do nosa kada ih se „izvuče“, i potrebno ih je redovito čistiti.

Tijelo bigla je skladno građeno i mišićavo, snažnih bedara – kratkih ali dobro izbalansiranih. Prsa su duboka, spuštena ispod laktova. Rep je srednje duljine i snažan, s vrhom bijele boje. Oči su velike i smeđe („srneće“). Bigli imaju gusto krzno kratke dlake koja se ne linja u velikim količinama. Lako se održava.

 

Temperament: Brzo uče, atraktivno izgledaju, živahni su i lako se prilagođavaju što ih čini dobrim obiteljskim psima. Lavež im je melodiozan i znaju biti podosta bučni. Dobro podnose gužvu i mogu živjeti i u kući s okućnicom i u stanu. Međutim, uživaju provoditi vrijeme na otvorenom – aktivni su i puni energije pa ih je potrebno redovito istrčavati na svježem zraku. Ukoliko žive u malom stanu, potrebno ih je više istrčavati. 

Bigli imaju istančani njuh zbog kojeg znaju i odlutati stoga ih je potrebno držati na oku. Stoga je poželjno imati ograđenu okućnicu ili ih voditi na uzici jer ih njihov nosi vodi kilometrima daleko. Ukoliko je miris posebno zanimljiv znaju zanemariti naredbe. Njihov nos ih nepogrešivo vodi i do bilo koje skrivene hrane koju će spremno pojesti u tren oka – bigli znaju biti prave izjelice.

Ne vole biti sami – treba im bliskosti, kontakta, pažnje i ljubavi. Prema svom čoporu se zaštitnički odnosi, a prema djeci su blagi i nježni. Prema nepoznatima je upočetku distanciran i treba mu vremena da se opusti. Sve u svemu, zbog svojih karakteristika bigl postaje sve popularniji kućni ljubimac.

Zadnja izmjena Srijeda, 24 Kolovoz 2016 11:05
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023