U Goričkoj "Srni" održan lov sa gostima društva

Napisao/la  Četvrtak, 26 Siječanj 2023 08:42

Lovačko društvo "Srna" Velika Gorica tradicionalno koncem siječnja organizira lov s gostima društva.

Turopoljska tradicija okupljanja lovaca nastavlja se


Lovačko društvo "Srna" Velika Gorica tradicionalno koncem siječnja organizira lov s gostima društva. Turopoljci odavno rado odlaze u goste, ali i ugošćuju lovce kod sebe.

Tako se u Lovačkom domu na Kušancu okupilo pedesetak gostiju, lovaca iz nekoliko društava, u zajedničkom lovu na fazane i štetočine. Stigla je i jedna mlada lovkinja.Skup je počeo doručkom i upisom gostiju.


Okupljene je pozdravio Josip Jančić Babriga predsjednik goričke "Srne". On je naglasio kako se ovakvo okupljanje lovaca nastavlja, jer to je stara turopoljska tradcija ugošćavanja i prijateljstva. Dodao je kako je fino što je došlo dosta mladih lovaca, koji će u svoja društva prenositi tradiciju druženja i prijateljstva. Neka i drugi šire takvu tradiciju okupljanja.


Lovnik Vjekoslav Mirenić naglasio je potrebu sigurnosti u lovu na fazane, te podjelio lovce u grupe. Inače niski snijeg je zabiljelio lovište i velikogoričku okolicu, ali je u lovištu blato bilo veliko i teško se kretalo. Nakon lova, na počasti divljači bilo je fazana i nešto šljuka za svakog gosta. Fazani su svečano podjeljeni gostima, kao i svečani ručak za sve.


Kada je predsjednik Babriga uručio odstreljenog fazana najstarijem lovcu , Stjepanu Pokupcu iz Šćitarjeva, starina u osmom desetljeću života učinio je kavalirski gest prema jedinoj dami. Svog fazana darivao je jedinoj lovkinji, mladoj Valentini, uz kavalirski naklon i osmijeh.


LD"Srna" Velika Gorica inače organizira 4, veljače tradicionalni već 19. Lovački bal. Ondje dolaze lovci iz okolice ali i obični građani ljubitelji lovačkih običaja i tradicije. Očekuje se nekoliko stotina gostiju, a upućen jei poziv svima, jer karte su pri kraju, još malo ih ima...


Bors ĆAVAR

Zadnja izmjena Četvrtak, 26 Siječanj 2023 09:32