LU DAMA DAMA U FINSKOJ - WOMEN AND SUSTAINABLE HUNTING

Napisao  Petak, 21 Prosinac 2018 14:11

Ovog kolovoza naša članica Elizabeta Kushner imala je priliku prisustvovati konferenciji pod nazivom Women and Sustainable Hunting (hrv. Žene i održivo lovstvo) u gradu Ilomantsi u Finskoj. Domaćini -- Finski lovački savez i Udruženje lovkinja sjeverne Karelije -- večerom dobrodošlice su 17. kolovoza dočekali stotinjak gostiju iz deset različitih zemalja.

Druženje smo nastavili 18. kolovoza izvrsnim predavanjima nekoliko dama iz različitih zemalja, a glavna tema bili su medvjedi. Uvodne riječi i pozdrave uputili su nam Sona Chovanova Supekova (idejna začetnica konferencije i predsjednica CIC Artemis), Tuomas Hallenberg (predsjednik Finskog lovačkog saveza), Jaana Husu-Kallio (tajnica Ministarstva agrikulture i šumarstva), te Heli Siitari (izvršna menadžerica Finskog lovačkog saveza).

Tijekom konferencije nekoliko je predstavnica ostalih zemalja imalo prilike predstaviti podatke o medvjedima u svojem kraju, a za Hrvatsku je to učinila Elizabeta Kushner iz Virovitice.

Pauzu između predavanja u sredini dana iskoristili smo za posjet Festivalu medvjeda i Festivalu ‘Hrane iz divljine’ u gradu Ilomantsi.

19. kolovoza smo imali priliku posjetiti nacionalni park Petkeljarvi, a 20. kolovoza domaćini su organizirali lov na medvjede nakon kojeg je uslijedila tradicionalna finska sauna. Dan smo zaključili večerom koja je bila obogaćena predstavom nekolicine glumaca koji su upriličili kako je nekada izgledala priprema za lov, sam lov na medvjeda i običaji donošenja plijena u kuću.

Domaćini su nam iskazali veliku čast svojim pozivom, izvrsnom organizacijom i brigom do u najmanje detalje od strane glavne organizatorice Udruženje lovkinja sjeverne Karelije -- Jaanae Puhakkae.