LOVCI U LEKENIKU TRADICIONALNO OBILJEŽILI SVETOG HUBERTA

Napisao  Srijeda, 07 Studeni 2018 11:33

Kraj lovačke kuće u šumi Kalja, lovištu LU „Šljuka, okupilo se četrdesetak lovaca, od toga skoro polovica gostiju iz raznih prijateljskih društava.

Lov s gostima u čast zaštitnika lovaca

„Mi Svetog Huberta obilježavamo radno, u lovu, a tradicionalno, naši lovci pozovu u goste svoje prijatelje sa svih strana“, kazuje Ivan Rak, predsjednik LU „Šljuka“ Lekenik, dok dočekuje i pozdravlja goste za lov na veprove.

Kraj lovačke kuće u šumi Kalja, lovištu LU „Šljuka, okupilo se četrdesetak lovaca, od toga skoro polovica gostiju iz raznih prijateljskih društava. Lovnik Branko Milčić govori o sigurnosnim mjerama, jer je magla, te dodaje da se love divlje svinje i štetočine. Pomoćnik lovnika Franc Pirš raspoređuje lovce, a isti će kasnije odstreliti krmaču od dvjestotinjak kilograma. Lovinu će vući nekoliko stotina metara do vozila za izvlačenje i još se šaliti sa lovcima.

Da nema lova na svinje bez dobrih pasa pokazali su gosti iz Jamničke Pisarovine sa svojim goničima. Psi su gonili divljač kao u svojemu lovištu. Jedno svinjče su dotjerali na tridesetak metara do štanda samog predsjednika lekeničkog društva, a ovaj vidjevši da divljač ide ravno na njega, odsrijelio ga. Zagrebčani su samo mogli čuditi na lovini od šest krupnih divljih svinja. Starina Ante Morić, koji je blizu stotom ljetu života, pješice je prošao lovište.

Inače u „Šljuki“ dosta je aktivnih lovaca u osmom desetljeću života, no oni misle i o podmlatku. Mladi lovci se primaju bez upisnine, ali sustavom bodovanja svi moraju na radne akcije i ostale aktivnosti društva. Na ručku nakon lova, zajedno mladi i stari nastavili su s druženjem do mraka. Starina Pero Gracalo, koji sa sedamdeset i tri godine hoda ukorak s mlađima, kazuje kako rado odlazi kao gost u druga društva, a u Lekeniku je gost mio, ma odakle bio. Zato gosti obećaju da će opet doći.

Napisao i snimio: Boris ĆAVAR