Dujić najavljuje najezdu divljih životinja u Šibeniku, lisica sinoć viđena na Krvavicama

Napisao/la  Srijeda, 07 Siječanj 2015 23:49

'Sve što je divlje, nije bolesno i bijesno'

Lisica pronađena zadnjeg dana prošle godine na Vanjskom nije bila bijesna, piše u nalazu na bjesnoću koji je proveo Veterinarski zavod u Splitu. No, izgleda da prisutnost te lisice na šibenskim ulicama nije usamljen slučaj jer, kako nam javlja čitatelj, jedna lisica viđena je sinoć na Krvavicama, pored tamošnjeg trgovačkog centra. Lovca Nediljka Dujića to ne izenenađuje, a Šibenčanima poručuje da će se sve više morati priviknuti na njih i zečeve po gradskim parkovima

Mrtva lisica na Vanjskom izazvala je šok kod većine Šibenčana, a malo kome bilo bi svejedno susresti je na gradskim ulicama, pa makar ne bila bijesna, kao što ova u Šibeniku, srećom nije bila. Predsjednik županijskog Lovačkog saveza Nediljko Dujić tvrdi da razloga za paniku nema.

- To je normalna pojava, a viđat ćemo ih sve više i više i na to ćemo se morati priviknuti. Pa u Berlinu, Beču i Londonu je normalno u parku usred grada vidjeti lisicu, zeca ili patku – kazao je Dujić i dodao da divljač u urbane sredine dolazi po hranu.

Divlje životinje se, kaže, brzo prilagođavaju, a predatori poput lisica, čagljeva i vukova su lijeni i lakše im je doći po hranu pored kontejnera nego da se sami upuštaju u lov.

Humaniji odnos prema životinjama

- Osim toga, životinje se spuštaju u grad zbog činjenice što se šire urbana područja, a i odnos prema divljim životinjama danas je kudikamo humaniji nego prije 30 godina – ističe Dujić koji kaže da je nepotrebno dizati paniku među građanima, ali da je itekako potrebno preventivno djelovati.

Ne mora, nastavlja, sve što je divlje biti bolesno i bijesno.

- Odstranjene lisice se pregledavaju kako bi se izbjegle zaraze, domaće životinje se cijepe, ali djeca nam još uvijek ne znaju razliku između fazana, lisice, vuka ili pasa! – zabrinuto će Dujić po kojemu bi trebalo ljude više educirati o životinjama.

Podsjetimo, mrtvu lisicu s Vanjskog uklonila je tvrtka As Eko koja je nadležna za zbrinjavanje životinja na području grada, a za razliku od lovca Dujića, veterinar Ivica Ukić za ŠibenikIN je kazao da nije uobičajeno da lisica šeta središtem grada te da dosad nisu zabilježeni takvi slučajevi.

- Proteklih godina imali smo nekoliko sličnih slučajeva, ali lisice su se uglavnom zadržavale na rubnim dijelovima grada, na Meterizama ili u Rokićima, gdje je u blizini šuma. No, s obzirom da nam je grad koncipiran tako kako je, i da nije teško doći od šume na Šubićevcu do Vanjskog, ni ovo nije čudno – objašnjava veterinar Ukić.

Izvor: sibenik.in
Zadnja izmjena Četvrtak, 08 Siječanj 2015 00:21