Sastanak HLS-a i streljačkih organizacija Hrvatske

Napisao/la  Subota, 22 Ožujak 2014 00:06

HLS-i-streljake-organizacijeZakon o oružju treba biti logičniji i primjenjiviji! U prostorijama HLS-a 12. ožujka 2014. godine održan je sastanak Hrvatskog lovačkog saveza s predstavnicima Hrvatskog streljačkog saveza, Hrvatskog saveza za praktično streljaštvo, Hrvatskog streljačkog saveza osoba s invaliditetom i Hrvatskog saveza za akciono streljaštvo. Rezultat sastanka je zajednička promemorija o Koordinaciji udruga koje će štititi interese i prava svojih članova i legalnih posjednika oružja.

HLS-i-streljake-organizacijeZakon o oružju treba biti logičniji i primjenjiviji!

Predstavnici Hrvatskog lovačkog saveza su u prostorijama HLS-a 12. ožujka 2014. godine održali sastanak s predstavnicima Hrvatskog streljačkog saveza, Hrvatskog saveza za praktično streljaštvo, Hrvatskog streljačkog saveza osoba s invaliditetom, Hrvatskog saveza za akciono streljaštvo i Hrvatskog lovačkog saveza potpisali su zajedničku promemoriju o Koordinaciji udruga koje će štititi interese i prava svojih članova i legalnih posjednika oružja.

Iako se s vremenom nametnula teza kako vlasnici oružja nisu najprihvatljivija društvena skupina pri čemu je držatelj i nositelj oružja potencijalna opasnost, sve analize i statistike pobijaju rečeno. Najmanje je stradanja i kaznenih djela počinjeno upravo legalnim oružjem. Odstupanje od europske prakse i problemi koje lovac ili strijelac ima prilikom nabavke oružja, provjere i dobivanja oružnog lista samo su najvažniji dio spektra problema koje treba riješiti. Treba slušati struku i zakon učiniti logičnijim, primjenjivijim i usklađenijim s europskom pravnom regulativom koja se primjenjuje u praksi najčešće se čulo na ovom sastanku. Tražimo samo da smo društveno prihvatljiva skupina za što postoje objektivni pokazatelji.

Nakon radnog dijela sastanka sudionici su potpisali promemoriju.

Zajednički je stav da se usklade svi daljnji potezi te izrade konkretni prijedlozi izmjena i dopuna koji će se u konačnici objediniti u cjelovitu formulaciju članaka Zakona o oružju.

HLS