Lovci Karlovačke županije obilježili Spomendan zaštitnika Sv. Huberta

Napisao  Četvrtak, 06 Studeni 2008 13:36
karlovacki_lovciUz Sv. Huberta 3. studenoga, vezan je običaj darivanja, a nadasve lov kao pravo viteško nadmetanje. I lovci Karlovačke županije proslavili su blagdan svoga zaštitnika u Cetingradu, Ogulinu i Josipdolu.

Lovni ured Slunj - U mjestu Cetingrad lovci lovnog ureda Slunj po prvi puta organizirali su zajedničko obilježavanje dana Sv. Huberta zaštitnika lovaca. Organizaciju okupljanja i svetu misu u crkvi djevice Marije u Cetingradu organizirali su članovi LD «Kuna» Cetingrad na čelu s predsjednikom Milom Bogovićem.
Lovni ured Ogulin - Lovačko društvo «Klek» Ogulin kao najbrojnije lovačko društvo u LS Karlovačke županije za svoje članove i goste organizirali su sv. misu u crkvi Sv. Križa u Ogulinu. Okupljanje lovaca i gostiju bilo je na trgu ispred crkve Sv. Križa.

Uz Sv. Huberta 3. studenoga, vezan je običaj darivanja, a nadasve lov kao pravo viteško nadmetanje.  I lovci Karlovačke županije proslavili su blagdan svoga zaštitnikau Cetingradu, Ogulinu i Josipdolu.

 

Lovni ured Slunj

U mjestu Cetingrad - lovci lovnog ureda Slunj po prvi puta organizirali su zajedničko obilježavanje dana Sv. Huberta zaštitnika lovaca. Organizaciju okupljanja i svetu misu u crkvi djevice Marije u Cetingradu organizirali su članovi LD «Kuna» Cetingrad na čelu s predsjednikom Milom Bogovićem. Predsjednici svih lovačkih društava s pozvanim gostima okupili su se na trgu Hrvatskih branitelja u centru Cetingrada. Kao gosti tu su bili predstavnici LSKŽ Vinko Pavlić, predsjednik i Andrija Štalcar, tajnik, načelnik Općine Cetingrad Nikola Paulić i gradonačelnik Slunja Ivan Bogović te predstavnici policijske postaje Slunj.

Na mjesnom trgu lovcima se obratio predsjednik LD «Kuna» Cetingrad Milan Bogović koji je u kratkom govoru odao zahvalnost svima koji su se okupili u ime obilježavanja blagdana Sv. Huberta. U ime domaćina okupljenima se obratio i načelnik općine Nikola Paulić s riječima zahvale i dobrodošlice. Lovačka povorka s mjesnog trga uputila se u mjesnu crkvu koja je bila predvođena s lovcima koji su nosili «Jelenske rogove s križem» kojeg su slijedili lovci s lovačkim zastavama.
Svetu misu koja je održana u mjesnoj crkvi kojom su lovci  odali  počast Sv. Hubertu zaštitniku lovaca predvodio je msgr. Marijan Ožura župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije.
U sklopu mise župnik Marijan Ožura blagoslovio je i novu lovačku zastavu LD «Kuna» Cetingrad kojoj su kumovali Josip Jurić iz Šibenika i Niko Mlinac.
Po završetku mise domaćin LD «Kuna» Cetingrad za sve goste i uzvanike priredio je u svom lovačkom domu bogati domjenak, a da druženje bude što ljepše za to se pobrinuo predsjednik LD «Golub» Drežnik Grad Krizmanić Zlatko Pajo koji je angažirao sastav «Plitvičke bećare» koji su domaćom pjesmom uveselili uzvanike.

karlovac_lovci
Lovni ured Ogulin

 

Lovačko društvo «Klek» Ogulin kao najbrojnije lovačko društvo u LS Karlovačke županije za svoje članove i goste organizirali su sv. misu u crkvi Sv. Križa u Ogulinu. Okupljanje lovaca i gostiju bilo je na trgu ispred crkve Sv. Križa. Lovačka kolona predvođena s zastavom i  jelenskim rogom i križem u sredini uputila se u crkvu gdje je Sv. Hubertu u čast održana sv. misa koju je predvodio dekan Ogulinskog dekanata msgr. Tomislav Rogić.

Svetoj misi bili su nazočni predsjednik LS Karlovačke županije Vinko Pavlić i tajnik Andrija Štalcar, saborski zastupnik Ivan Vučić te gradonačelnik Nikola Magdić te brojni gosti susjednih lovačkih društava. Dekan Ogulinskog dekanata mgsr. Tomislav Rogić u svojoj propovjedi dao je lovcima kratki prikaz življenja Sv.Huberta i značaj križa koji je on ugledao u rogovima jelena koji su mu preobratili život na kraju kojeg je bio proglašen svetim. Ujedno je dekan Tomislav Rogić blagoslovio novu lovačku zastavu LD «Klek» Ogulin kojoj je kumovao saborski zastupnik Ivan Vučić. Po završenoj misi lovci predvođeni lovačkom zastavom uputili su se kroz centar Ogulina do hotela «Frankopan» gdje je bio organiziran za sve članove i uzvanike lovački domjenak. Uz tu prigodu predsjednik LS Karlovačke županije Vinko Pavlić lovcima i predsjedniku LD «Klek» Ogulin Milanu Poljaku uručio lovačka odlikovanja. Druženje lovaca potrajalo je dugo u noć.

LD «Vepar» Josipdol – Organizirali druženje i sv. misu u čast sv. Huberta u kapeli Sv. Katarine na Vinićici kojoj je uz članove društva bio nazočan i načelnik općine Josipdol  Zlatko Mihaljević. Svetu misu predvodio je župnik župe Josipdol  vlč. Ilija Janjić. Druženje lovaca nakon mise nastavljeno je u lovačkom domu na Vinićici.

Autor: Andrija Štalcar


Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58