Lov na blagdan Sveta tri kralja u LU ”Hrvatski dragovoljac”

Napisao/la  Četvrtak, 15 Siječanj 2015 08:40

Tradicionalni lov koji se održava na blagdan Sveta Tri kralja, a koji već 10 godinu zaredom organizira lovačka udruga “ Hrvatski dragovoljac”, postaje okupljanje lovaca za koje se sada već traži ”ulaznica” više. Ova godina nije bila nikakva iznimka, tako da se okupilo preko 70 lovaca , mahom gostiju, iz cijele Hrvatske i Slovenije.

„Sam lov nam nije problem, nego limitirani kapaciteti lovačkog doma, za feštu koja slijedi...“ rekao nam je na početku predsjednik Udruge, Vlado Rožanković, pokretačka snaga kroz niz godina, bez koga ova Udruga, zajedno s tajnikom Miljenkom Roksandićem, jednostavno ne bi bila okupljalište lovaca kao što je sada.

Sve je počelo, sada već davne 1993. godine u Sisku, kada je skupina protjeranih lovaca, u izgnanstvu osnovala udrugu. Prve dvije godine to se uglavnom svodilo na  lovačka druženja i pokoji lov u društvima u Sisku i oko njega. Odmah unakon oslobađajuće akcije ”Oluja”, udruga preuzima današnje lovište III/129 Glinsko Novo Selo, površine nešto preko 6000 hektara, s kojim uspješno gospodari i danas.

Tako je u sklopu  redovnih aktivnosti, otkupljena i uređena, tada potpuno devastirana, lokalna osnovna škola, za čiju su kupovinu osigurana sredstva iz kredita Hrvatskog lovačkog saveza, dok su uređenje objekta i nabavku nužnog inventara učinjeni od strane članova uz pomoć pokoje donacije.

Danas udruga broji 65 članova, dok se lovno gospodarska osnova, uz srneću i sitnu divljač, bazira na crnoj divljači, tako da je za ovu sezonu predviđen odstrel 84 divlje svinje.

Jutarnje okupljanje, i tu je gotovo cijeli Izvršni odbor LS Sisačko-moslavačke županije sa predsjednikom Vladom Kiretom. Između puno stranih gostiju, primjećujem i Marka Sremića, dugogodišnjeg gradonačelnika Gline, te generala Mladena Markača, koji je i član same udruge.

Postrojavanje lovaca, pozdrav od strane Vlade Rožankovića, zadnje upute koje je tiho i nenametljivo dao lovnik Davor Puškarić, i lov počinje. Sezona je zaista čudna, na brdovitoj Banovini ima više blata nego u bilo kojem nizinskom predjelu, tako da se ”štandt” teškom mukom razvukao kroz dio lovišta Dijakovići-Naftovod. Ništa manje zahtjevan zadatak nije čekao niti prigon koji je krenuo iz dva smjera.

Dvosatno povremeno pucanje, uz glasne povike pogoniča i javljanje pasa, ipak su dali očekivani rezultat. Na kraju izuzetno napornog lova, odana je počast odstreljenoj divljači.

Tradicionalna fešta se nastavila duboko u noć, uz gulaš i tamburaše, i poziv za slijedeću godinu, kada će se sa zakašnjenjem proslaviti 20-godišnjica udruge, uz potpuni završetak radova na lovačkom domu.

LS Sisačko moslovačke, 08.01., Boris Savić
Zadnja izmjena Četvrtak, 29 Siječanj 2015 16:12
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023