Lovno streljaštvo - lovni trap

Napisao  Petak, 13 Siječanj 2017 05:08

U nastavku ću nastojati pojasniti lovni trap, disciplinu koja se u našim krajevima polako ali sigurno udomaćuje i bez obzira na prvotni otpor ima sve više poklonika.

Ova disciplina zamišljena je kao lovačka disciplina koja je po mišljenju mnogih znatno prihvatljivija lovcima.

Osnovne razlike su u tome što se puška do uočavanja mete drži „na boku“. Interval izbacivanja mete od trenutka pozivanja je od 0-3 sekunde, a stajaće mjesto je umjesto na 15, kako je kod american trapa, postavljeno na 11 metara.

Može se pucati na automatskoj streljani, univerzalnoj streljani i olimpijskoj streljani. Naravno uz prethodnu prilagodbu elektronskog sklopa i podešavanje kutova i daljina krajnjeg dometa koji ne bi smio prelaziti 60 metara.

U konačnici to znači smanjenu brzinu mete.  Najveći kut iznosi 350 lijevo i desno od središnje osi stroja, što je za 10° manje nego kod american trap

 

automatska streljana

univerzalna streljana

olimpijska streljana

Kako je ranije navedeno,  najveća razlika između american trapa i lovnog trapa je upravo položaj držanja puške do trena uočavanja mete, a što je zorno prikazano na slijedećem prikazu.

streljastvo

Još jedna razlika u odnosu na american trap je streljivo koje može imati sačmeno punjenje do 28 grama. Iako se ne čini kao bitna razlika itekako je osjetna no ne treba zanemariti ni činjenicu kako teže sačmeno punjenje uzrokuje i jači trzaj oružja i eventualni pomak sa linije ciljanja.

Osobno mi je draže kao prvi metak koristiti 24 gramsko punjenje, a kao drugi metak patronu sa 28 gramskim punjenjem što se pokazalo dobrim načinom korištenja streljiva.

Upravo na ovoj disciplini dolazi do izražaja sporting puška ali i klasična lovačka bokerica sa dva okidača. Uvijek je poželjnije da lovačka puška ima jedan okidač i da se time ne gubi dragocjeno vrijeme na prebacivanje prsta s jednog na drugi okidač.

Netko bi se mogao zapitati zašto stalno spominjem bokericu. Naravno da se može pucati i sa puškama drugih konstrukcija, pa čak i poluautomatskim sačmaricama.

Ali nemojmo zaboraviti ni činjenicu da poluautomatska puška izbacuje čahure koje mogu dekoncentrirati strijelca do vas, pogotovo pri pucanju po metama koje idu desno.
Tu je još bitan i psihološki efekt jer se s takvom "nepreklopljenom" puškom krećete sa pozicije broj 5 prema poziciji na broju 6. Punjenje iste uzrokuje dodatne zvukove što nije najpoželjnije na strelištu.

Bez obzira na to koju pušku imate, ukoliko ste u mogućnosti, prije same sezone lova na sitnu divljač posjetite streljanu i otpucajte barem desetak serija u ovoj disciplini.

Vjerujte da će se svaki ispaljeni metak višestruko vratiti zadovoljstvom nakon uspješnog pogotka u lovu.

 

Tomislav Rončević mag.ing.agr.
Zadnja izmjena Petak, 13 Siječanj 2017 12:19
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023