Lovno streljaštvo

Napisao  Petak, 13 Siječanj 2017 10:01

Nastavno na prijašnji članak u kojem su objašnjene osnove lovnog streljaštva i oružja, pokušao bih u kratkim crtama objasniti discipline s kojima će se oni koji se odluče baviti ovim sportom susretati.

Pa krenimo od najučestalijeg!

American trap

Većina lovačkih društava u kontinentalnom dijelu RH ima izgrađene streljane u tipu „American trap“. Strelište koje odgovara ovoj disciplini sastoji se od „rova“ i stajališta. U rovu se nalazi stroj koji izbacuje leteće mete.

Radi se o samo jednom stroju koji vrši kretnje u svim smjerovima, točnije po horizontali i vertikali, tako da strijelac ne zna u kojem smjeru će meta nakon poziva izletjeti.

Na samom rovu postavi se jedan glineni golub koji označava os stroja za izbacivanje - takozvani „marker“. Iza rova na udaljenosti od 15 metara nalaze se stajališta koja su uglavnom natkrivena nadstrešnicama kako bi se gađanje moglo vršiti po svim vremenskim uvjetima.

Ispred svakog streljačkog mjesta postoji fonopul ili mikrofon koji je spojen na centralnu elektronsku ploču te po pozivu strijelca aktivira stroj koji izbacuje metu.

Kako je ranije navedeno stroj se u trenutku pozivanja mete može nalaziti u bilo kojem od položaja . Dakle, o tome ovisi kut i visina izbačaja mete. Naravno da ti kutovi ne mogu biti suviše „oštri“ nego postoje određena pravila tako da krajnji kut smije biti najviše 45° po horizontalnoj liniji dok se visine mogu kretati od 1,5 m do 3,5 metara.

Gađanje se vrši sa pet streljačkih mjesta (2 lijevo i 2 desno od streljačkog mjesta broj 3 ) kvadratnog oblika (1mx1m), međusobno razmaknutih 2-2,3 metra i paralelnih s prednjom osi rova.

Centrom mjesta broj 3 prolazi os koja prolazi središtem uređaja odnosno oznake na rovu. Udaljenost stajališta mjerena od prednje strane rova iznosi 15 metara. Krajnja točka mete trebala bi biti na 65 metara

streljastvo

Obično se na ovakvim streljanama puca po 15 meta u seriji. No nije isključena ni mogućnost pucanja na 10 meta što uglavnom ovisi o običajima organizatora.

lovno streljastvo2  lovno streljastvo5

Stroj za izbacivanje meta

Početnike najviše buni kako pristupiti samom mjestu za gađanje i kako se nakon izvršenog gađanja ponašati. Zato je potrebno pojasniti pravila ponašanja na strelištu.

PRAVILA PONAŠANJE NA STRELIŠTU!

1. Nakon što vas je voditelj streljane upisao u listu i samim time vam odredio početnu poziciju koja može biti od 1-6, zauzimate svoje mjesto sa praznim oružjem.
Oružje je prazno sve dok ne dođe vaš red . Vi nastupate kada strijelac lijevo od vas nakon ispaljenog ili ispaljenih hitaca prelomi pušku.

2. Tada stavljate streljivo u svoju pušku te istu prinosite ramenu pri tome ciljajući „marker“ na rovu. Kad ste potpuno spremni pozivate metu koja izlijeće po prije opisanim pravilima. Na svaku metu dozvoljeno je pucati dva puta. Meta će se okarakterizirati kao „pogodak“ onda kad se od nje odlomi bar jedan sucu vidljiv dio.

3. Bez obzira na ishod, ne okrećući se i ne komentirajući prelamate pušku i prazne čahure što tiše odložite u za to predviđene spremnike. Naglašavam, pri tome ostajete na mjestu s kojega ste pucali sve do trenutka kad strijelac koji je desno od vas ne izvrši svoje gađanje i ne prelomi pušku.

4. Zatim se pomičete na „međupoziciju“ točnije na mjesto između svog stajališta i stajališta kolege strijelca desno od vas, ali ipak malo iza tako da ne smetate sljedećem koji se priprema.

5. Samo s pete pozicije možete se maknuti odmah po završetku okidanja, i to na način da sa potpuno ispražnjenim oružjem u tišini dođete do pozicije broj 6 i tamo čekate da strijelac sa pozicije broj 1 izvrši gore opisane radnje.

6. Ukoliko se dogodi da stroj izbaci nepravilnu ili dijelom slomljenu metu sudac ili voditelj gađanja dati će zapovijed „NOVA META“ što znači da ponavljate prije navedene radnje i gađanje (predlažem prelamanje puške i ponovnu pripremu).

7. Za svaku metu odnosno pripremu imate 10 sekundi od trena kad strijelac lijevo od vas izvrši gađanje. Ponekad se to čini malo ali ne treba žuriti jer to je sasvim dovoljno vremena.

lovno streljastvo4
Na vatrenoj liniji

Zaštita

Steknite naviku korištenja zaštite za vid i sluh od prvog dana na streljani. Zamislite samo kad na natjecanju ili samom treningu ispucate dvadesetak komada streljiva u jednoj seriji a i kolege do vas isto toliko.

Bez zaštite sluha zujanje u ušima osjetit će te dugo, a posljedice mogu biti trajne. Naravno uputno je koristiti i naočale koje su izrađene sa kvalitetnim premazima koji intenziviraju boju te se s njima lakše uočava meta.

Isto tako naočale se koriste zbog sitnih čestica baruta koje mogu dospjeti u oko. Dobro dođe i kapa koja svojim šiltom štiti od sunca ili pak kiše koja može padati pod kutom koji nadstrešnica ne pokriva.

lovno streljastvo6
Priprema

Odjeća

U svakom slučaju na streljanu valja doći u udobnoj odjeći, posebice u gornjem dijelu. Osobno se najbolje osjećam u majicama koje su uz tijelo i bez kragni, odnosno običnim sportskim majicama.

Obuća mora biti udobna i čvrsta. Hlače su manje bitne ali nastojte iz pristojnosti ne dolaziti u hlačama koje su iznad koljena.

Naravno za potpunu udobnost tu su i prsluci koji se zaista mogu naći u svim mogućim varijantama. Prsluci moraju biti udobni, ne preširoki i imati dva ili više džepova za smještaj streljiva.

Odjeća koju nosite ovisi o vremenskim uvjetima i godišnjem dobu.

lovno streljastvo8

Od ostale opreme spomenuo bih i streljačke rukavice ili barem ručnik kojim možete obrisati znojne ruke, čelo ili čak pušku ako se natjecanje vrši po kišnom vremenu.

 

lovno streljastvo7

Imajući u vidu sve gore navedeno, i postupnom nabavkom istoga vaš boravak na streljani učinit ćete si udobnim, dati ćete do znanja da volite to što radite i rezultat neće izostati.



Tomislav Rončević mag.ing.agr
Zadnja izmjena Petak, 13 Siječanj 2017 12:19
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023