Lovno streljaštvo

Napisao  Četvrtak, 12 Siječanj 2017 20:00

Ponukan učestalim upitima polaznika tečaja osposobljavanja za lovce odlučio sam se, koliko mi to dozvoljava poznavanje osnova lovnog streljaštva ali i osobno iskustvo, u kratkim crtama objasniti osnovu ovog sveprisutnijeg sporta.

U uvodnom dijelu opisati ću lovno streljaštvo općenito, dok ću u daljnjim nastavcima obraditi svaku od disciplina zasebno.

U današnje vrijeme kad nam urbanizacija naveliko oduzima dragocjene kvadrate lovišta, točnije smanjuje lovno produktivne površine sve je veći interes za lovno streljaštvo. Posebno je to izraženo u rubnim dijelovima naših većih gradova.

Iz osobnog iskustva kojeg sam stekao aktivno loveći na područjima koja spadaju pod Grad Zagreb uočio sam kako pojedina lovišta imaju granice koje su određene benzinskim pumpama, linijama naselja i tržnih centara.

Imajući u vidu navedeno shvatio sam da na žalost lovaca bavljenje našim viteškim hobijem pomalo gubi bitku pred urbanizacijom.

Upravo zbog toga na predavanjima za polaganje lovačkih ispita nastojim buduće lovce, moram priznati pomalo pristrano, zainteresirati za lovno streljaštvo. Ponajprije kao način na koji će što više rabiti svoje oružje na mjestima koja su za to predviđena.

lovno streljastvo

 Leteća meta (glineni golub)

 

Hrvatska je u streljaštvu, usudio bih se reći, velesila što potvrđuju sjajni uspjesi naših strijelaca. (Braća Glasnović kao i Cernogoraz) .
Možda je manje poznata činjenica da su upravo svi oni svoje prve korake u streljaštvu napravili na lovačkim streljanama.

Evidentno je da su se uočavanjem njihova talenta stvari malo promijenile te da su njihove streljačke sposobnosti nadišle lovačka nadmetanja.

U razgovoru sa kolegama lovcima i strijelcima primijetio sam da sve veći broj društava ulaže nemala financijska sredstva u izgradnje streljana.
Moram priznati da me to veseli jer najbolji način za kvalitetno provesti vrijeme vježbajući vještinu rukovanja oružjem ali i svojih streljačkih sposobnosti je upravo na streljani.

U daljnjem tekstu bazirati ću se uglavnom na pucanje pokretnih meta puškom sačmaricom.

 

Od kuda krenuti?

Predlažem da najprije steknete uvijete za držanje i nošenje oružja. Najlakše je to učiniti polaganjem lovačkog ispita, učlanjenjem u neku od udruga i u HLS te podnašanjem zahtjeva za nabavnu dozvolu. Po ishođenju iste krećemo u nabavku oružja. Upravo nabavka i predstavlja najveću zbrku u glavi jer je konstantno „hranjena“ savjetima koji nisu uvijek i pravi.

U vrijeme globalne krize ne smijemo zanemariti ni činjenicu o financijskim limitima većine novopečenih lovaca ili strijelaca.
Dakle, nabavnu dozvolu imamo u ruci , imamo određena financijska sredstva i krećemo u potragu za svojom puškom.

Postavimo se za početak da želite loviti i baviti se lovnim streljaštvom na rekreativnoj bazi. Što sad? Zahvaljujući dostupnosti svakojakog oružja danas nam je to omogućeno.

Rješenje je „sporting“ puška. Puška koja ima jedan okidač, selekciju vatri bilo pomicanjem kočnice ili okidača prema naprijed ili na bilo koji drugi način te ,poželjno, izmjenjive čokove. Predlažem cijevi od minimalno 71 cm što je u biti standard izvedba današnjih sporting pušaka. Zašto su izmjenjivi čokovi bitni?

Upravo iz razloga što ovisno o tome želite li loviti ili pucati na strelištu stavljamo određene čokove i time reguliramo gustoću sačmenog snopa. Pri tome moramo imati u vidu da nam za lovno streljaštvo trebaju „zatvoreniji“ čokovi koji omogućuju gušći snop.



Kalibar?

Zbog lakše dostupnosti streljiva pojednostavite si situaciju kupnjom oružja u kalibru, jer većina streljiva za lovno streljaštvo je upravo u tom kalibru.

Napominjem da ne nasjedate na cijene jeftinog oružja jer upravo ono privlačnom cijenom u raznim trgovinama i sa svom dodatnom opremom izaziva najviše glavobolja.

Razmotrite mogućnost kupnje polovnog dobro održavanog oružja jer veliki broj strijelaca koji očekuje rezultate preko noći, prodaje svoje oružje po znatno nižim cijenama.
Naravno bilo bi jako korisno sa sobom povesti kolegu koji se u cijelu priču razumije.

sportska puska

Sporting puška


Sporting puškom moći će te i loviti i sasvim solidno pucati na stelištu kako od lovačkih udruga tako i na ozbiljnijim streljanama.

Kao što je vidljivo na fotografiji koja je priložena većina takvih pušaka nema alkice za remen, no to lako može riješiti puškar koji će postaviti neke od danas dostupnih alkica.

Naravno na strelištu nije dozvoljena upotreba remenja te se isto mora prije pucanja skinuti što nije nikakav problem jer moderne alkice imaju mogućnost lakog skidanja remena.

aklice za remenaklice za remen

Alkice za remen


Pri kupnji oružja važno je paziti da kundak svojim mjerama odgovara lovcu/strijelcu. Ukoliko kupujete novu pušku isprobajte više proizvođača i modela.
Na žalost u ovom slučaju možete isprobati samo „na suho“ odnosno bez probnog gađanja. No ako nabavljate polovno oružje od privatne osobe svakako savjetujem da zamolite prodavatelja da pušku prije kupnje isprobate na strelištu.

Posebnu poteškoću imaju ljevoruki lovci jer moram priznati kako nisam baš često u trgovinama vidio oružje prilagođeno ljevacima. Naravno, uz kvalitetnog puškara i taj se problem uz određena financijska izdvajanja može riješiti.
Nemojmo zaboraviti onu staru izreku - „Oko gađa, kundak pogađa"

 

kundak za ljevaka

Kundak izrađen po mjeri za ljevaka

Problem ljevorukih strijelaca može se riješiti i takozvanim „štelajućim“ kundakom ili „Adjustable stock“ opcijom  gdje se kundak  pomoću imbus ključeva može  prilagoditi i po visini i po kutevima.

 

Adjustable stock

„Adjustable stock“

 

Streljivo…

U ponudi imamo raznih proizvođača, domaćih i stranih, raznih cijena i kvalitete, no kod kvalitete razliku će te osjetiti tek kada se počnete ozbiljnije baviti ovim sportom.

 streljivo1streljivo2

Do tada je bitno da imate isto streljivo za treninge jer isto streljivo ima identičan trzaj oružja, brzinu i posip. Savjetujem da streljivo nabavljate u većim količinama bilo sami, bilo da se dogovorite sa kolegama jer se mogu ostvariti nemali popusti.

Osnovno je da je streljivo za pucanje na strelištu punjenja 24 grama i najvećeg dopuštenog promjera sačme 2,4 mm.

Ukoliko smo pronašli oružje koje sve prije navedeno zadovoljava ili prilagodili pušku sebi te nabavili streljivo, vrijeme je da odemo na strelište.
Za početak sa sobom povedite nekog tko ima iskustva sa ovim sportom.

Ali u slučaju da ne znate nikoga siguran sam da će se na samom strelištu naći kolega koji će vam u kratkim crtama objasniti osnove ponašanja i pucanja.

streljivo

Ne brinite, uvijek i na svakoj streljani ima „onaj jedan“ koji će pomoći. Ali, zapamtite, nitko ne može pucati umjesto vas .

Svatko ima svoj stil i način pucanja. Zapamtite, samo vježbom se postižu rezultati!

 


Tomislav Rončević mag.ing.agr
Zadnja izmjena Četvrtak, 12 Siječanj 2017 20:31
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023