Mali minsterlander – eng. Small Munsterlander

Napisao/la  Subota, 08 Studeni 2014 00:17

I mali minsterlander, kao i veliki, potječe iz pokrajne Munster na zapadu Njemačke, blizu granice s Nizozemskom. Stvoreni su križanjem njemačkih dugodlakih ptičara s dugodlakim španijelima (Wachtelhund) kako bi se dobila izvanredno svestrana pasmina za fermu, aport i praćenje ranjene divljači. Neki smatraju da je pasmina i starija od 500 godina pa da je tijekom desetljeća polako izumirala i do 1800.g. pala u zaborav. Krajem istog stoljeća uloženi su napori u njezin oporavakKlub pasmine osnivan je 1912. godine, a gotovo je nestala u Drugom svjetskom ratu. Mali minsterlander ne potječe od velikoga!

  • Drugi naziv: Kleiner Münsterländer Vorstehhund
  • Podrijetlo: Njemačka
  • Tip: brakoidni
  • FCI kategorija: VII – ptičari i pointeri
  • Životni vijek: 12 do 14 godina
  • Temperament: inteligentan, pozoran, pomalo tvrdoglav, veseo, privržen, temperamentan
  • Visina: 52 – 56 cm za mužjake, 50 – 54 za ženke
  • Težina: 17 – 26 kg
  • Obojenost: bijeli sa smeđim mrljama, prošaran

Građa tijela: Tijelo je vitko, lijepo izbalansirano i snažno, pas izgleda elegantno i plemenito. U kretanju je graciozan. Glava je izražena, uska s kupolastom lubanjom i jasno vidljivim stopom. Bedra su izražena, sapi i kralješnica mišićavi.Uši su široke baze i završavaju oštrijim vrhom koji seže do kuta usana. Rep je nošen horizontalno, u ravnini s kralježnicom i lijepo je odlakan. Krzno je srednje dužine, sjajno, ravno ili valovito – nikad kovrčavo. Krzno je gusto i bujno, pa pas nije mokar do gole kože. Dlake na ušima, repu i zadnjim dijelovima nogu su bujnije (zastavice/gaće). Četkanje jednom tjedno ili po potrebi.

Temperament: Mali minsternlander je dobra kombinacija kućnog ljubimca i radnog psa. Sa svojim čoporom je nježan, veseo, druželjubiv dok je u lovu fokusiran i strastven. Samouvjeren je, prilagodljiv, pažljiv i dobrohotan, te se lijepo slaže s djecom koja mogu pratiti njegovo energetičnu radost. S drugim životinjama se dobro slažu ako ih se socijalizira na vrijeme - i ako druge životinjice podnose minsterlandovu zaigranost (npr. igru lovice). U protivnom, susjedove kokice ili mačke biti će na konstantnom oprezu. Što se života s ovom pasminm tiče, nije ga uputno ostavljati po strani, samoga, jer jako voli društvo i ljudsku pažnju. Osamljen pas postati će depresivan i iz njega će biti teško izvući maksimum. Iako energetičan, nije glasan.

Ovi psi obožavaju lov i kretanje općenito, imaju velike razine energije s kojima se treba znati nositi. Zato je preporučljivo svakodnevno istrčavanje, plivanje (obožavaju vodu), šetanje i brušenje lovačih instikata. Odlična su pasmina za aktivne ljude, bilo oni lovci, planinari, joggeri ili biciklisti i sve one koji vole boraviti na otvorenom. Treba im i mentalna stimulacija kako bi bili još sretniji, opušteniji i umorniji. Vrlo ih je lako istrenirati i odgojiti, inteligentni su, radišni i spremni udovoljiti. Međutim, nije preporučljivo upotrebljavati nikakve oštre metode, već raditi na pozitivan način (nagrade, pohvale) uz dosta strpljenja, dosljednosti i nježnu ruku. Ukoliko se s njim postupa na grub i nepravedan način, na svijetlo će izaći njegov tvrdoglavi otpor. Znanje stečeno u jednoj lovnoj sezoni pamti jako dugo – zato treba pripaziti da ga se trenira na odgovarajući način.

Lovački nagon je vrlo izražen i nos je često u punom pogonu. Mali minsterlander je rođeni lovac – kada lovi kao da treperi od sreće i zadovoljstva! Onda je u elementu! Neki uzgajivači prodaju svoje štence samo lovcima. Bilo bi šteta nabaviti ga ako ne mislite koristiti njegove lovne „usluge“ poput vještine praćenja, ferme i aporta. Koristi se u lovu na sitnu pernatu i dlakavu divljač, te jelensku i srneću divljač. Zahvaljujući jakim mišićima čeljusti i vrata može aportirati divljač tešku i do 8 kg (gotovo pola svoje težine!). Uz to, izdržljiv je i po najzahtjevnijim terenima pri lošem vremenu. Može ga se koristiti za lov na ptice močvarice (spremno ulijeće u vodu), a nos prati topao i hladan trag krupne divljači. Tijekom lova zadržavaju se u blizini gospodara (do 150 m) i dolaze na poziv. Sve u svemu - iznimno svestran pas!

Lovac.info
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 17 Studeni 2014 00:26
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023