Njemački oštrodlaki ptičar

Napisao  Nedjelja, 05 Studeni 2006 10:28

Oštrodlaki ptičar je nastao prvih godina dvadesetog stoljeća križanjem kratkodlakog ptičara grifona, pointera, goniča i erdelskog terijera. Njemački Drahthaar klub upisuje samo šest najboljih štenaca u leglu kako bi se kvaliteta ove pasmina održala na najvišoj razini.

Matična zemlja: Njemačka.

Podrijetlo: Oštrodlaki ptičar je nastao prvih godina dvadesetog stoljeća križanjem kratkodlakog ptičara grifona, pointera, goniča i erdelskog terijera. Njemački Drahthaar klub upisuje samo šest najboljih štenaca u leglu kako bi se kvaliteta ove pasmina održala na najvišoj razini.

Opis: Visina; mužjaka od 60 do 65 cm; ženke od 58 do 62 cm. Gubica je široka, duga, snažna; zubalo škarasto, snažno; usnice nisu ovješene; oči tamne, bistre; uši srednje veličine, ovješene; vrat vitak i snažan; prsni koš širok i dubok; leđa kratka; rep umjereno prikraćen; dlaka oštra, tvrda; obrve i brada čupave; boja dlake od tamne do srednje smeđe u svim nijansama.

Narav: Dobar, živahan, snažan. Vrlo privržen gospodaru, ljubomoran na druge pse.

Držanje: Od svojih je predaka preuzeo najbolje osobine, odličan njuh, sigurnost u stajanju, živu inteligenciju, harmoničnost linija. Uz tog psa lovac će uvijek biti zadovoljan.

 

German Wirehaired Pointer :: Deutscher drahthaariger Vorstehhund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taj je ptičar plemenitog izgleda. Djeluje pozorno i odlučno. Nešto duža, oštra i gusta dlaka dobro mu štiti tijelo. Skladno kretanje izražava moć. Mužjak ima dužu, jaču i širu njušku nego ženka. Oči moraju biti jasne, čim tamnije. Uši su srednje velike i široko postavljene. Srednje visoko postavljen rep je kupiran. Koža je bez nabora. Dlaka je oštra, priljubljena i gusta. Gornja dlaka je duga od 2 do 4 cm, poddlaka je gusta. Boje- tamno smeđa do srednje smeđa, može biti i svijetla sa smeđim oznakama i pjegama. Visina - od 60 do 67 cm, težina - od 25 do 30 kg. Doživi veliku starost.

Njemački oštrodlaki ptičar je najbrojniji među ptičarima, a po mišljenju vlasnika i najupotrebljiviji. Taj svestrani pas plod je osamdesetogodišnje pažljive selekcije. Nastao je od najboljih kratkodlakih i dugodlakih ptičara. Duga, gusta dlaka štiti ga od ozljeda, do kojih može doći u lovu,pa i od lošeg vremena.

Iako je dlaka duža, dobro su vidljive anatomske karakteristike psa. To je inteligentan pas s odličnim pamćenjem, nešto prije sazrije od drugih pasmina. Jednostavno ga je odgojiti, nije nametljiv. Nije osvetnik. Bolje se razumije s djecom nego s drugim psima. Dobar je čuvar. Može živjeti vani, u psetarnici ili u kući.

Moramo voditi računa da ima izvanredno razvijen lovački nagon. Prirodno je zdrav i otporan. Njemačkog oštrodlakog ptičara jako cijene i hrvatski lovci, koji pažljivo nadgledaju uzgoj i osiguravaju kvalitetu na europskoj razini.

Izvori: Internet

 

Zadnja izmjena Subota, 19 Travanj 2014 21:11
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023