Nizozemski prepeličar - Frisian Pointing Dog - Stabyhoun

Napisao  Utorak, 11 Listopad 2016 10:00

Nizozemski prepeličar je svestrana nizozemska pasmina. Ovo je rijetka pasmina koja je nastala u Frieslandu, odnosno sjeveroistočnoj pokrajini u Nizozemskoj.

Hrvatsko ime: Nizozemski prepeličar
Službeno ime (FCI): Frisian Pointing Dog
Originalno ime: Stabyhoun
Nadimak: Frisian Pointer, Frisian Pointing Dog, Stabij, Beike, Staby, Friesischer Vorstehund, Chien d'arrêt frison, Perdiguero Frisón, Dutch Stabyhoun, Stabijhoun 

FCI No: 222
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Tip španijel
Namjena: Sportski pas 

Zemlja porijekla: Nizozemska
Visina: 49cm - 53cm
Težina: 18kg – 25kg
Životni vijek: 12 - 14 godina
Štenci: 6 – 11 , prosječno 7 

Nizozemski prepeličar je svestrana nizozemska pasmina. Ovo je rijetka pasmina koja je nastala u Frieslandu, odnosno sjeveroistočnoj pokrajini u Nizozemskoj. To je pas srednje veličine koji uživa u raznovrsnim aktivnostima. To može biti bilo što, od odmaranja kod kuće, do rada ili igre u parku. Nizozemski prepeličar javlja se u različitim bojama kao što su narančasta s bijelim mrljama, čokoladno smeđa, ili crna. Ova pasmina je u srodstvu sa malim minsterlandskim ptičarom. 

Mišićavi su i snažni, dlaka im je srednje duljine i imaju zastavicu na repu i sa stražnje strane zadnjih nogu. To im daje raščupani izgled stražnjeg dijela tijela. Nizozemski prepeličar se opisuje kao dopadljiva životinja, no isto tako je prijateljski raspoložen i posjeduje puno energije. Privržen je i dobro se slaže s djecom i ostalim kućnim ljubimcima. Unatoč svojoj visokoj razini energije, on je također strpljiv i miran. Uživa u donošenju i lovu, hodanju, igranju i mnogim drugim aktivnostima. 

Broj primjeraka ove pasmine je prilično malen. U cijelom svijetu ima ih samo 3500. Oko 10 ih postoji u Kanadi, a 155 u SAD-u. Pasminu su priznale sve svjetske kinološke organizacije. Njihov je očekivani životni vijek između 13 i 14 godina.

Zemlja porijekla:
Nizozemska 

Namjena:
Lovački i kućni pas

Veličina:
Idealna visina u grebenu za mužjake je 53 cm, za ženke 50 cm. Težina se kreće između 15 i 20 kg. 

Dlaka:
Dlaka je srednje duga i prilegnuta. Najčešće je šareno-crna ili šareno-smeđa. 

Njega:
Gotovo mu nije potrebna njega. Dijelove tijela na kojima se lako stvaraju čvorovi (prsa i između šapa) treba redovito počešljati. Suvišne dlake između jastučića na šapama treba redovito rezati. 

Narav:
Nizozemski prepeličar je inteligentan, promišljen, oprezan i malo tvrdoglav. 
Voli učiti i ima veliku izdržljivost. 

Odgoj:
Ovaj inteligentan pas učinit će sve za svoga gospodara - svejedno može biti tvrdoglav. 
Tijekom odgoja, koji mora biti dosljedan, brzo ćete primijetiti da ovaj pas reagira na promjenu glasa. Dobro je prijaviti ga na tečaj za štenad i/ili na tečaj za poslušnost. 
S ispravnom podukom, ovaj pas može postati izvrstan ptičar ili pas za aportiranje. 

Socijalno ponašanje:
Izuzetno dobro se slažu s drugim psima, kućnim životinjama i s djecom. 
Kod opasnosti glasno laju. 

Vježbanje:
Ovi psi su prvenstveno lovački psi, prema tome je i njihova potreba za kretanjem izuzetno velika. Mogu se oduševiti dugim i iscrpljujućim šetnjama u prirodi, s time da moraju isto tako imati dovoljno mogućnosti za trčanje i igru bez uzice. 
Obožavaju plivanje i aportiranje i ako imaju dovoljno mogućnosti da se riješe svoje energije, bit će u kući mirni.

Čitajte još u ovoj rubrici: « Grčki gonič CRVENI IRSKI SETER »
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023