Istarski kratkodlaki gonič

Napisao  Ponedjeljak, 22 Siječanj 2007 01:00
Istarski kratkodlaki gonič Istarski kratkodlaki gonič

To je naš stari autohtoni pas, poznat i korišten prije svega u Istri i Dalmaciji. Rasprostranjen je po cijeloj Hrvatskoj, a dosta ga ima u Sloveniji i Italiji. Istarski kratkodlaki gonič je pas profinjenog izgleda s tijelom tipičnog goniča.

FCI standard: br. 151/10.04.2002.

FCI klasifikacija:

Grupa 6 - Goniči i srodne pasmine
Sekcija 1.2 - Srednji goniči
S radnim ispitom

Matična zemlja: Hrvatska.

Podrijetlo: To je naš stari autohtoni pas, poznat i korišten prije svega u Istri i Dalmaciji. Rasprostranjen je po cijeloj Hrvatskoj, a dosta ga ima u Sloveniji i Italiji.

Opis: Plemenitog izgleda, lijepe produžene glave, mišićavih nogu, visok od 44 do 56 cm. Oči su mu ovalne, pogled živahan; uši plosnate i ovješene; rep srednje duljine, lagano svinut, dosta tanak. Dlaka je fina, gusta, sjajna. Boja dlake je snježnobijela sa narančasto-žutim oznakama po tijelu. Mrlje smiju biti najviše 1/3 površine tijela.

Narav: Strastven lovac, miran i privržen kući.

Držanje: Posjeduje fini njuh, specijaliziran je za lov na zečeve i lisice. Radi u paru ili sam, naročito na kamenim terenima, prekrivenim gustim šipražjem. Glas mu je vrlo zvonak, pa ga je ugodno slušati prilikom gonjenja.

Istrian short-haired Hound :: Istrijský krátkosrstý honič 

istarski_kratkodlaki_gonici

Istarski kratkodlaki gonič je pas profinjenog izgleda s tijelom tipičnog goniča. Temeljna mu je snježno bijela boja s narančastim oznakama na glavi, uhu i po tijelu. Te oznake moraju biti oštro ograničene kao ploče, točkice ili trake. Nije dozvoljena treća boja, ali je moguća varijanta potpuno bijelog psa bez oznaka. Glava mu je blagog i finoklinastog oblika. Nos i rubovi očnih kapaka su tamni do crni, oči su tamne, smirenog izraza. Ima potpuno i škarasto zubalo. Visina - 44 do 56 cm za mužjaka, najprimjerenija 50 cm, a za ženku 48 cm.

Izvori: Internet

Zadnja izmjena Subota, 07 Svibanj 2016 01:46

Srodni sadržaj (po oznakama)

K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023