Njemački dugodlaki ptičar

Napisao  Nedjelja, 05 Studeni 2006 10:28

Poznat je samo u Njemačkoj, a cijenjen je zbog neobuzdanog interesa za svaku vrstu divljači, zbog odličnog njuha, neumornog traženja i mirnoće u najdramatičnijim trenucima lova. Snažan je, elegantan, mišićav i živahan pas. Rep je dug, ne previsoko postavljen, a na repu je lijepa zastavica. Posebno je lijepa njegova glava...

Matična zemlja: Njemačka.

Podrijetlo: Nije poznato kada je nastala ova pasmina Ipak se može naslutiti da potječe od ptičara i setera.

Opis: Visina od 63 do 70 cm. lubanja konveksna, gubica izdužena; njuška smeđa, plosnata; čeljusti sa snažnim zubalom; oči tamne; uši priljubljene, zaobljene pri vrhu: leđa kratka i čvrsta, tijelo snažno i mišićavo ali plemenitog izgleda, rep neznatno prikraćen, sa zastavicom »Lang-haar« znači dulje dlake njegova bi dlaka zaista trebala biti 5 cm duga, kratka po glavi te s resama po nogama.

Boja: Zagasita smeđa.

Narav: Sređen, lako odgojiv, blag, vrlo poslušan. Potrebna mu je ljubav gospodara.

Držanje: Poznat je samo u Njemačkoj, a cijenjen je zbog neobuzdanog interesa za svaku vrstu divljači, zbog odličnog njuha, neumornog traženja i mirnoće u najdramatičnijim trenucima lova.

German Longhaired Pointer :: Deutscher langhaariger Vorstehhund

 

 

 

 

 

 

 

 

Snažan je, elegantan, mišićav i živahan pas. Rep je dug, ne previsoko postavljen, a na repu je lijepa zastavica. Posebno je lijepa njegova glava: plemenita je, duga, odnos među čeonim i nosnim dijelom je 1:1, uši su obješene i resasto odlakane. Smeđe oči moraju biti što tamnije. '' Njuška mora biti skladna s bojom krzna, što tamnije smeđe boje. Prsa su široka i duboka, nije vitak kao seter. Trbuh mora biti stegnut, da zadnje noge imaju dovoljno prostora za dug korak pri galopiranju. Dlaka je srednje duga (od 3 do 5 cm), ravna ili lagano valovita i priljubljena. Boja: od jednobojno smeđe do smeđe-bele. Dozvoljene su pjege u nijansama smeđe boje. Visina - 58 do 70 cm. U žilama dugodlakog ptičara teče krv starih goniča, pasa za lov na ptice, vodenih pasa i engleskih specijalista za rad u polju. Krv tih predaka dala mu je svestranost.

Dugodlaki ptičar dugo je bio šumarski pas i "Kratica za sve" njemačkim lovcima. Pasminske karakteristike su prvi put opisali 1879. godine, a i do danas gotovo nisu promijenjene. Njemački dugodlaki ptičar je uistinu lijep: kad ukazuje na divljač stoji s repom izravnatim s leđnom linijom. Elegantan je i napet, a ako se još i vjetar igra zastavicom na repu, uistinu je privlačan. Taj robustan pas je vodljiv, posluša na najmanji mig svog gospodara. Duga dlaka čuva ga od hladnoće i vlage, posebno u radu u vodi. Kao i druge lovačke pse i njemačkog dugodlakog ptičara uzgajači preporučuju - lovcima. Nije pogodan za porodičnog psa. Teži oko 25 kg. Živi približno 12 godina.

Izvori: Internet

Zadnja izmjena Subota, 19 Travanj 2014 21:13
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO

fanzoj-lovac-info.jpg

ritosa lovac info
ma ra lovac infp

lovac kuhada reklama banner veliki2023

hella dec 2023