Guide TrackIR Series termovizijskih monokulara

Napisao  Srijeda, 28 Kolovoz 2019 10:21

Iako se koriste pretežno u svrhu lova, njihova namjena je prilagođena i drugim aktivnostima. Policija ih koristi za otkrivanje ilegalnih i nezakonitih prelazaka državne granice, koriste se za potrage i spašavanja, osiguranja objekata i imovine, planinarenja i općenito aktivnosti boravka u prirodi te otkrivanje i spriječavanje krivolova kao i niz drugih mogućnosti koje pružaju.

U memoarima svakog lovca postoje situacije koje nisu ugodne, koje se nerado prepričavaju, a koje nastaju najčešće greškom samog pojedinca. Nema lovca koji prije ili kasnije nije morao tragati za svojom lovinom. Zbog lošeg pogotka ili nekog drugog čimbenika, za ranjenom divljači je u takvoj situaciji potrebno krenuti u potragu. U lovačkim krugovima nerado se priča o situacijama kada divljač nije pala u vatri i kada ju je bilo potrebno tražiti nakon ranjavanja, ali je činjenica da se takve stvari događaju povremeno gotovo svakome od nas lovaca. Ako i zanemarimo sve probleme koji se javljaju prilikom organiziranja i provedbe potrage, uključujući potrebu za psima tragačima kao i gubitak vremena, ostaje nam i činjenica da ranjenu životinju možda i ne nađemo te da će skončati na nehuman način. Iz etičkih, moralnih pa čak i emotivnih razloga to nije prihvatljivo i kvari lovni doživljaj svakom savjesnom lovcu. Da stvar bude još gora, takve stvari obično se događaju u sumrak pa je i sam čin potrage onda obično u otežanim noćnim uvjetima.

U nastavku priče lovac pokušava pronaći divljač, ali tragovi krvi nisu vidljivi ili ih nema dovoljno, pao je mrak, a ručna svjetiljka nije dovoljna. Potraga bi bila lakša i brža da posjedujemo termovizijski uređaj pomoću kojeg bi lakše detektirali tijelo divljači ili pratili krvni trag (znamo da krv daje reakciju na toplinske senzore termovizijskih uređaja i nekoliko sati nakon što je ostala na tlu). Na taj način ne bi trebalo za potragu angažirati kolege lovce, pse, a i vremenski bi traganje trajalo puno kraće te bi lovac u svakom slučaju ipak zadovoljniji okončao svoju lovnu avanturu. Činjenica je da termovizijski uređaji koštaju od nekoliko desetaka tisuća kuna pa na dalje te su još uvijek nedostupni i cijenom nedostižni većini onih koji bi ih trebali.

IMG 3256

Donedavno su termovizijske uređaje koristili samo vojska i policija. Jedan od razloga je bila i enormno visoka cijena takvih uređaja pa su ih u lovu mogli koristiti samo rijetki pojedinci ili lovozakupnici za promatranje svojih lovišta, s ciljem detektiranja i odstrijela trofejnih primjeraka divljači.

Danas je na tržištu ponuda termovizijskih uređaja sve veća, cijenom su povoljniji, njihove performanse su sve bolje, jednostavnost rukovanja poboljšana, a dimenzije su sve manje.

Iako se koriste pretežno u svrhu lova, njihova namjena je prilagođena i drugim aktivnostima. Policija ih koristi za otkrivanje ilegalnih i nezakonitih prelazaka državne granice, koriste se za potrage i spašavanja, osiguranja objekata i imovine, planinarenja i općenito aktivnosti boravka u prirodi te otkrivanje i spriječavanje krivolova kao i niz drugih mogućnosti koje pružaju. Za takve potrebe najpogodniji su tzv. mali ručni termovizijski monokulari.

Upravo jedan takav uređaj ustupila nam je u svrhu testiranja naša renomirana tvrtka „RUSAN HUNTING“ d.o.o.“ Riječ je o uređaju koji se zove Guide TrackIR 50 i po svojim karakteristikama spada u sam vrh proizvoda te namjene. Proizvođač je kineski „Wuhan Guide Sensmart Tech Co., Ltd.“ Iako je uvriježeno dosta negativno mišljenje o proizvodima iz Kine, ovaj proizvod je namijenjen i prilagođen europskom tržištu te se već na prvi pogled vidi visoka kvaliteta materijala izrade. Navedeni proizvođač se upravo kvalitetom i visokom tehnologijom sve uspješnije dokazuje na svjetskom i europskom tržištu, a to se vidi i po ovom proizvodu.

Što se samog uređaja tiče, TrackIR 50 je Guideova nova generacija ručne termovizije. Korisnicima pruža iskustvo savršene termovizijske slike visokih performansi čak i u potpunom mraku kao i za lošeg vremena. Posjeduje tzv. „glatki“ zoom, daljinomjer, mogućnost biranja boje slike i još mnoge druge funkcije.

Funkcija daljinomjera se očituje u tome da može procijeniti udaljenost mete prema poznatim (zadanim) udaljenostima. Na uređaju su zadane tri mete kao referentne: zec (35cm), vepar (90cm), jelen (150cm) kao i stvarna udaljenost te tri životinje (ispisano na displeju). Uspoređujući veličinu stvarne mete sa te tri referentne veličine životinja, korisnik može u grubo izračunati tj. odrediti udaljenost od mete. Takav način određivanja daljinje se u praksi pokazao vrlo učinkovit i jednostavan za svakog korisnika.

Značajke i tehničke karakteristike uređaja:

-       Leća 50 mm

-       Visoka rezolucija 400x300@17um>

-       Display 1280x960HD 0,4inch LCOS osigurava visoku kvalitetu gledanja

-       Osvježavanje slike 50 Hz

-       Digitalno povećanje 1x – 4x, PiP

-       Manuelni zoom 1x – 8x

-       Boje: topla crna, bijela, 3 crvene ( za bolji kontrast ovisno o okolini)

-       Interna memorija: 16 GB

-       WIFI

-       Snimanje na smartphone preko WIFI

-       Upravljanje uređajem putem aplikacije na smartphonu

-       Video i USB izlaz

-       Detekcija do 1400m

-       Prepoznavanje do 700m

-       Radna temp -10°C do 50°C

-       Mogućnost spajanja vanjskih datoteka kao npr. laserski daljinomjer, osvjetljenje i mobilno napajanje itd.

-       Testiran na mehaničke udarce i padove IP66

Uređaj je kompatibilan za smartphone i androide, ali je prethodno nužno instalirati potrebnu aplikaciju. Pojašnjenja oko inastaliranja aplikacije su u uputama uređaja. TrackIR 50 je po cijeni dosta povoljniji od sličnih termovizijskih uređaja koje smo do sada poznavali ili čuli za njih. Uređaj je vrlo jednostavan, a uz pomoć WIFI-a i ponuđene aplikacije pruža puno do sada nezamislivih mogućnosti. Pomoću njega je moguće fotografirati i snimati te memoritati fotografije i snimljene video materijale. Već za nekoliko trenutaka nakon uključivanja pokazuje toplotne tragove svuda uokolo. Posjeduje tzv. „vrući trag“ koji kad je uključen, križni kursor prati točku najveće temperature.Također ima mogućnost prilagodbe osvjetljenja displeja kroz deset razina.

Postoji nekoliko verzija i modela TrackIR uređaja, ali je upravo ova testirana verzija po karakteristikama najjača, slobodno se može reći i najpogodnija za lovce. Uz mogućnost višekratnih povećanja, TrackIR 50 omogućava osmatranja na većim udaljenostima uz odličnu jasnoću i rezoluciju. Divljač je moguće detektirati do 1400m udaljenosti, a prepoznati do oko 700m.

Testiranje je obavljeno krajem svibnja u jednom od lovišta središnje Like. Osnovna značajka svake termovizije korištene u svrhu lova, pa tako i ove, je detektiranje i prepoznavanje divljači u uvjetima smanjene vidljivosti (sumrak, noć, magla) ili kroz gustu vegetaciju. Prilikom uporabe u lovištu, TrackIR 50 vrlo brzo se pokazao i dokazao i u praksi, u realnim uvjetima prosječnog lovišta. Još za dana je detektirao zeca, miševe i ptice, a kasnije i srnu kroz granje i između drveća što golim okom, dvogledom i dnevnom optikom nikako nije bilo moguće. Odmah sa ulaskom u noćno razdoblje detektirao je lisicu u visokoj travi na cca 120m udaljenosti.

Treba istaknuti kako spomenutu lisicu nije bilo moguće vidjeti niti noćnim monokularom jednog renomiranog proizvođača takvih uređaja. Tijekom boravka u lovištu uređaj je besprijekorno detektirao sve životinje (miševi, vjeverice i ptice) koje su bile vješto skrivene u travi ili krošnjama drveća i to bez razlike danju i noću. Prednost termovizije je i ta što „vidi“ kroz maglu, pa iako magle nije bilo, važno je spomenuti jer je magla velika smetnja lovcima i promatračima životinja.

Možda bi i ona priča o lovcu koji uz pomoć ručne svjetiljke noću luta šumom i bezuspješno traži ranjenu i odbjeglu lovinu imala kraći tijek događanja i sretniji završetak da je lovac imao TrackIR 50. Nakon silaska s čeke, pronašao bi mjesto pogotka i tragove krvi te bi uz pomoć ručnog termovizijskog uređaja po krvnom tragu došao do odbjegle neastrijeljene divljači. Priča bi završila sa zadovoljnim lovcem koji ima za ispričati još jednu „lovačku priču“ više.

Sagledavajući rezultate ovog testiranja, možemo zaključiti kako bi uređaj bio savršen kao pomoć za traganje po krvnom tragu ili pronalasku same divljači nakon odstrijela u noćnim uvjetima, sumraku ili magli. Također je idealan za svakog lovca, a posebno lovočuvare i lovnike kojima bi uvelike olakšavao detekciju i prisutnost divljači u lovištu kao i u svrhu otkrivanja i sspriječavanja krivolovaca i krivolova općenito.

Guide TrackIR 50 je trenutno najkvalitetniji termalni monokular na tržištu. Prvenstveno posjeduje izrazito kvalitetnu sliku uz vrhunsku detekciju i prepoznavanje divljači. Ovaj uređaj ima bolje karakteristike i veće mogućnosti od većine puno skupljih uređaja iste namjene. Može se koristiti za više namjena, ali naravno i za potrebe lovnih aktivnosti što nas lovce prioritetno interesira. Obzirom na sve ono što pruža, svakako je za preporučiti kao neizostavno pomagalo u džepu svakog lovca.

napisao: mr. Danijel Blaić dipl. ing.

RUSAN HUNTING
Charlesa Darwina 8, Zagreb
016531745, 0953622696

Zadnja izmjena Srijeda, 28 Kolovoz 2019 10:34
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023